temat banalny... tak by sie moglo wydawac, ale kurdeee, co stacja to inaczej ustawiaja, to jest troche dziwne
co wazne, wysokosc mam dobrze ustawiona, ale juz ustawienia na boki nie do konca, ustawilem na oko pojechalem w wawie sprawdzic na stacji diagnostycznej, delikatna korekta i podobno idealnie ustawilem samemu w garazu
teraz bylem we wro sprawdzic i gosc ustawil mi duzo mocniej w prawa strone... tak ze chyba regulacja sie skonczyla
wyjechalem wieczorem i widze ze snop swiatla wali ostro w prawo a nie centalnie... kurcze, zaczalem czytac w necie i zasada jest jedna i od lat niezmienna, swiatla maja swiecic centralnie na wprost a nie na boki, wychodzi na to ze stacje nie potrafia ogarnac zbieżności
ustawilem teraz na oko, ale bez jaj, to chyba "szpece" powinni wiedziec jak ustawiac
znalazlem cos takiego na forum bmw
na stacji diagnostycznej ustawia sie lampy pojedynczo....zbieznosci nie ustawiaja bo nie maja jak wiec wcale nei bedzie najdokladniej
zasada ustawiania swiatel nie zmienila sie od lat...wiec nawet na fiacie mozna pokazac:
krzyzyki to punkty gdy auto znajduje sie przy samej scianie
obrazek pokazuje auto oddalone od sciany o 10 metrow
spadek swiatla powinien zawierac sie miedzy 9-12 cm
odleglosc miedzy snopami swiatla takze powinna byc stala i dobrze widoczna ( swiatla swieca na wprost )
przerabial ktos temat i moze potwierdzic to co napisali?
na szczescie wysokosc swiatla mam juz ustawiona dobrze, teraz tylko regualcja na boki, jak widac na stacje diagnostyczne nie ma co liczyc, koszt ok 18zl wiec nie ma tragedii, ale za takie partactwo nie powinni nic brac
w aso audi za ustawienie swiatel chcieli 120 lub 140zl
auto: Ducato
silnik:: 2.3
moc: 110km Pomógł: 44 razy Dołączył: 27 Mar 2011 Skąd: Wilanów 90210
Wysłany: Śro 09 Paź, 2013
Ja jak podjadę pod garaż to ustawiam tak że świeci ciut poniżej kłódki i na wprost.
BTW Dzwonili z Serve pod Paryżem, ale na razie nie sprzedaje garażu.
Nigdy nie widziałem by diagnosta sprawdził ustawienie świateł prawidłowo. Barany nawet nie wiedzą jak ustawić przyrząd. Ale naciągnąć na kilka PLN "jak ustawimy światła to puszczę" to są chętni.
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Czw 10 Paź, 2013
ja zawsze jeżdżę na jedną stację kontroli pod Nowym Sączem. Zauważyłem, że tylko tam potrafią mi porządnie ustawić światła.