Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Chinska Republika Ludowa
Autor Wiadomość

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km

Wysłany: Wto 26 Cze, 2007   Chinska Republika Ludowa

przez ten most ( zajebiscie lubie architekture przemyslowa ) zaczalem sobie grzebac w necie..

Szanghaj w 2020 roku - centrum planowania zabudowy ( czy wiecie, ze jeszcze do niedawna w Warszawie nie bylo jednego architekta, ktory by odpowiadal za ogolny styl miasta...?)

inne:

to tylko kilka fotek.. w necie jest duuuzo wiecej :)

nie mozna zapominac o Olimpiadze i towarzyszacym jej budowlom:

albo o najwiekszym lotnisku w Chinach:

The Beijing (Pekin) National Theatre

Kiedys wiekszosc cudow swiata mozna bylo odnalezc na obszarze Basenu Morza Srodziemnego. Dzisiejsze Chiny znowu zaczynaja zaslugiwac na okreslenie Panstwa Srodka. Kiedys kazali nam sie uczyc rosyjskiego. Teraz uczymy sie angielskiego. W przyszlosci bedzie to chinski :)

pzdr.

sosna8
[Usunięty]

Wysłany: Śro 27 Cze, 2007   

dobrze prawisz
jeszcze pare państw też się zajebiście rozwija np. Singapur
troche to niebezpieczne bo ich religia - Buddyzm z natury wrogo każe im sie nastawiac do europejczyków (katolików) a to źle wróży jak będziemy coraz bardziej od nich zależni :/

Misiek_lbn 
Aż żal się spieszyć na tym forum
victory is mine !

auto: Lancer Evo VII
moc: 330km

tyle że przez ich politykę jakoś nie są krajem do którego chętnie się jedzie na wczasy...
a szkoda, bo z chęcią bym pojechał, jak już do Japonii się wybiorę ;)

Michał 
Penetrator

auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km

Dlaczego nie ??
Moja matka z ojcem byli i zajebiscie im sie podobało. PRzeciez nie ma tam wojen, jedynie dziwne ( czerwone ) obyczaje ...

Misiek_lbn 
victory is mine !

dla mnie ten kraj to coś jak rosja...
jedziesz w ciemno...
wiem że czasy się zmieniły, ale mimo wszystko mam pewien dystans...
ale może jak już będę bogaty, i będę robił kupe i podcierał się ełraczami, to sobie pojadę do chin :)

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm

sosna8 napisał/a:
Buddyzm z natury wrogo każe im sie nastawiac do europejczyków (katolików) a to źle wróży jak będziemy coraz bardziej od nich zależni :/

Sosna ???? co Ty pierdolisz?! jakie negatywne nastwienie do Europejczykow?? na swiecie jeszcze nie bylo Europejczykow jak ich religia swietowala tysiac lecie...

dzieki Europejczykom zbijaja mase kasy.. a buddyzm akurat mowi o tym zeby wykorzystywac mozliwosci.. to wykorzystuja i sie rozwijaja..

troche sie interesuje Dalekim Wschodem i ZADNA religia czy filozofia zycia nie mowi o jakiejs nienawisci to innych ludzi.. to nie Chrzecijanstwo, ze jak ktos nie jest Chrzecijaninem to jest poganem..

Moze Ci chodzi o historyczne zaszlosci kiedy to Magellan i spolka odkrywali tamte rejony i zakladali kolonie.. trzeba jednak dodac, ze gdyby nie te wyprawy zadnego Singapuru, Hong Kongu czy innych Makao w ogole by nie bylo. I Ci ludzi maja tego swiadomosc. Kiedys Chiny byly zamkniete dla Panstw Zachodnich - jedynie przedstawiciele Krolowej Brytyjskiej mogli handlowac z Chinczykami.. pozniej ich skolonizowali.. i stad moze ta niechec.. ale nikt wrogo nie jest nastawiony..

obecnie Prezydent Jintao caluje Europejczykow i Amerykanow w stopy za to, ze laduja tyle kasy w to panstwo.. musiales cos zle zerknac..

Sharx napisał/a:
tyle że przez ich politykę jakoś nie są krajem do którego chętnie się jedzie na wczasy...
a szkoda, bo z chęcią bym pojechał, jak już do Japonii się wybiorę ;)

przez jaka polityke Sharxiu? to, ze panuje tam komunizm - glownie z nazwy i instytucji w niczym nie przeszkadza.. na Kubie tez i ludzie jezdza i pala kubanskie cygara.. zadzwon do Ambasady Chinskiej w PL i spytaj kogos o wyjazd.. wszystko Ci zorganizuja i powiedza bo im na tym ZALEZY.. skoro poronwujesz Chiny do Rosji to wyobraz sobie Rosje (z lat np 80tych), ktora zrezygnowala z gospodarki planowej, otowrzyla sie na turystow, przyjmuje miliardy inwestycji zagranicznch, wyznacza praktycznie wszystkie kursy na swiatowych gieldach i utrzymuje (mowa o deficycie handlowym) USA..
uwierz mi - blizej Chinom do Stanow gdzie tez sie wykonuje kary smierci, torturuje ludzi czy lamie prawa czlowieka (jeszcze w latach 80tych bylo inne prawo dla ludznosci murzynskiej) nie przestrzega norm ekologiczncych ( protokol z Kyoto ) niz do Rosji, ktora jest po prostu marna.. i gdyby nie Putin to juz dawno nic by nie bylo z tego kraju..

Misiek_lbn 
victory is mine !

to jak będę jechał do chin, to dać Ci znać znaczy się i też jedziesz :?: :D
Chiny porównałem do Rosji pod względem bezpieczeństwa i rygoru(ale to też może być temat rzeka, więc nie zaczynajmy dyskusji, poprostu tak mi się kojarzy)
a jeśli chodzi o rynek, gospodarkę i tego typu sprawy, to naprawdę możliwe że podobne są do USA...
w końcu mają kasę, produkują sporo wszystkiego(dosłownie), więc pożytkują piniąse i rozbudowują kraj :)
i dobrze :)

KonradMK 
Gary Muvaut

auto: B==D
silnik:: B==D
moc: B==Dkm

Wysłany: Czw 28 Cze, 2007   

Kuba masz trochę racji ale mówiąc o rynkach, turystyce i komunizmie który nikomu nie przeszakdza chyba nie miałeś na myśli tych 90% społeczeństwa które klepie biedę jakiej nie znają niektórzy mieszkańcy lasów deszczowych

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm

KonradMK napisał/a:
Kuba masz trochę racji ale mówiąc o rynkach, turystyce i komunizmie który nikomu nie przeszakdza chyba nie miałeś na myśli tych 90% społeczeństwa które klepie biedę jakiej nie znają niektórzy mieszkańcy lasów deszczowych

podkreslilem na poczatku, ze mam na mysli pld - wsch czesc Chin i naturalnym jest, ze patrze na to z naszego punktu widzenia - tj turystow :)

sosna8
[Usunięty]

ja wiem tylko tyle że Buddyzm to Allah

I jak widze w telewizorze zamaskowanych typów z hustami na twarzy co palą kukły i strzelają na wiwat krzycząc "Allah" czy pochwalając ataki terrorystyczne to jakoś bym się tam do ch.uja wacława nie wybrał na wakacje (nie mówie o chinach ale o arabusach różnej maści)

Może i gdzieś tam napisali w jakiejś książce że buddyzm nie namawia do przemocy itp.

...ale stąd wniosek że chyba ta religia ewoluuje

Apropo Chin to widzę jak dobrze się dogadują z Rosją czy Koreą Płn. i to co Konrad powiedział 90% społeczeństwa nie wie że żyje ... zapierd.ala w fabrykach za miskę ryżu

to jakoś mam wrażenie że władze tego kraju są bezduszne i dalekie od postulatów równości w Europie a bliższe wrogom kultury zachodniej (korea płn to wróg wiadomo... rosja też ale o tym nikt głośno nie mówi bo mają ropę i będą jej mieli jeszcze więcej bo kupili złoża BP)

a jak takie państwa potężne łączą siły i jeszcze jak jakaś korea złapie ich poparcie czy jeszcze iran to kur.wa lece na marsa

Poprawcie jak głupote gdzieś powiedziałem

anjas 
Penetrator
Szok tato QP

auto: Izera RS
silnik:: H00Y
moc: 51kWkm

sosna8 napisał/a:
ja wiem tylko tyle że Buddyzm to Allah

oj coś Ci się chyba pokiełbasiło, żeby nie powiedziec POJE-BAŁO! :D

sosna8
[Usunięty]

już wyjaśniam

może rzeczywiście przeadziłem z poruwnaniem buddyzm=allah ale...

jest napisane tak...Istnieją różne formy buddyzmu, lecz wszystkie tradycje łączy nie uciekanie się do przemocy, wolność od dogmatów, tolerancja oraz - w większości przypadków - medytacja.

znajdźcie mi to w polityce Chin!!!

anjas 
Penetrator
Szok tato QP

Buddyzm to Budda... a szukanie go w polityce Chin miałoby taki sens jak szukanie Jezusa w polityce PRL'owskiej (ale bardzo katolickiej) Polski 30 lat temu... :)

sosna8
[Usunięty]

pieknie powiedziane i piękny przykład... właśnie to chciałem usłyszec

niby główna religia chin to buddyzm a jednak tego wogule nie widac żeby przestrzegano zasad tej religii która dezaprobuje przemoc a promuje pokój i równośc

i rzeczywiście to co się działo w Polsce jeszcze 20lat temu też nie nawiązywało do idei chrześciajańskich bo co innego naród a co innego władze państwowe

ja nic niemam do tej religii ani do chinczyków jako takich tylko po prostu są sterowani przez przedstawicieli którzy robią to co robią...pisałem już

dlatego właśnie o kulturach dalekowschodnich mam takie zdanie a nie inne i według mnie są one zagrożeniem dla kultur europekjskich w dłuższej perspektywie...a dlaczego to już pisałem

anjas 
Penetrator
Szok tato QP

sosna8 napisał/a:
niby główna religia chin to buddyzm a jednak tego wogule nie widac żeby przestrzegano zasad tej religii która dezaprobuje przemoc a promuje pokój i równośc

Dlaczego Twoim zdaniem nie widać? I gdzie chciałbyś to zobaczyć? W oficjalnych przemówieniach przedstawicieli Partii Komunistycznej???? Przecież komunizm z założenia odrzuca jakiegokolwiek Boga.

A buddyści (zwykli szarzy (a może raczej żółci) ludkowie) z tego co kojarzę nie są takimi fundamentalistami jak Islamiści i nie pokazują swojej wiary na każdym kroku.
I dobrze.

A to że jakieś Państwo nie miesza się w religię i odwrotnie to moim zdaniem tylko dobrze o nim świadczy :) .

Odpowiedz do tematu