moim zdaniem dizle to zajebiste autka, oczywiscie nowej generacji czylu na comon rail.stare dizelki tez byly fajne, bezawaryjne, malo spalaly-uczylem sie jezdzic na Mitsubishi Lancer 1,8D 87rok-niesamowite,autko poprostu nigdy sie nie psulo mimo ponad 230tys przebiegu!wiadomo ze jak byl zimny to chodzil jak traktor, pozniej juz troche przykapcal na wyzszuch obrotach, ale bardzo dobrze je wspominam
z kilkadziesiat tys zrobilem tez Transitem 2,5D pozniej 2,5TD
potem Audi 80TD,Pug 106D Audi 100TD, Saxo 1,5D (ma juz 180tys km i dalej sie dobrze trzyma) i wiele,wiele innych
teraz smigam sporo C5 2,0HDI mojego ojca-bardzo fajne autko
panowie ktorzy jestescie sceptycznie nastawieni do dizli, moze nie macie za duzo doswiadczenia w prowadzeniu aut z zaplonem samoczynnym dlatego Wam sie nie podobaja
ale teraz jezdze super odlotowym Saxo z napedem rakietowym VTS i tez mi sie podoba
moim zdaniem dizle to zajebiste autka, oczywiscie nowej generacji czylu na comon rail
dizle na pompo-wtryskiwaczach moze sa nawet lepsze. Zobacz silniki VW
pozdro
niestety ale musze napisac ze nie masz racji.Pompowtryskiwacze sa gorszym rozwiazaniem o czym sam VW sie przekonal.Poczatkowo VW wypowiedzial wojne common rail,niestety nie mogli dojsc do takiej perfekcji jak CR, silniki nie mialy takiej kultury pracy i byly glosniejsze.Pare miesiecy temu VW oficjalnie przyznal ze odchodzi od techniki pompowtryskiwaczy i przechodzi na common rail, pierwszy taki silnik jest juz nawet montowany w nastepcy dostawczego LT
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 26 Mar, 2006
VW wcale nieprzeszło na CR z powodów technicznych tylko z ekokolicznych poprostu niemogli by na pompowtryskiwaczach uzyskać wymaganego poziomu czystości spalin prawda?? :562:
Co do pompowtryskow to chyba tez denerwujace bylo ze masz A6 za kupe $$$ ktore klekocze jak traktor a silnik trzesie buda....
Ja caly czas uwazam ze maja zalete w postaci niskiego spalania, osiagane moce nie sa rewolucyjne.
210KM w 1.9 tdi to juz wieksze mody, a w dodatku to glownie tdi osiagaja wiecej niz 100KM z litra z innymi ciezko.
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 26 Mar, 2006
mam ostanio okazje często jeździć z znajomym mondeo 2.2 TDCI to CR klekocze jak ta lala bardzo fajnie śmiga ale tak samo klekocze jak np 2.0 TDI VW to moja subiektywna ocena