po obejrzeniu pierwszego odcinka musze powiedziec ze wkrecilem sie...
data premiery: 2007-09-07 (Polska) , 2007-09-07 (Świat)
reżyseria Adek Drabiński scenariusz Bogusław Wołoszański zdjęcia Waldemar Szmidt , Bogdan Stachurski (więcej...) muzyka Stanislas Syrewicz (więcej...) na podstawie: powieści "Twierdza szyfrów" Bogusława Wołoszańskiego od lat: 12 czas trwania: 50
Osią fabuły jest tajemnicza maszyna deszyfrująca "ryba-miecz", za pomocą której niemiecki wywiad odczytywał radzieckie szyfrogramy. Serial opowie o dramatycznym ... więcej
Paweł Małaszyński :Johann Jorg
Paweł Deląg :Howard Compaigne
Piotr Grabowski :Major Czerny
Agata Buzek :Kerstin Nowolk
Tomasz Dedek :Awram Zawieniagin
Juliusz Krzysztof Warunek :Czyżykow
Karolina Gruszka :Radiotelegrafistka Natalia
Jan Wieczorkowski :Hamlet
Robert Wrzosek :Wood
Danuta Stenka :Joanna
Alosza Awdiejew :Iwan Koniew
Jarosław Gruda :Sierżant spadochroniarz
Grzegorz Przybył :Kierowca z blizną
Kazimierz Krzaczkowski :Bałabankow
Zbigniew Ruciński :Pribokow
Ostatnio zmieniony przez Śro 12 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz
JIMEK [Usunięty]
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2007
to fajnie. Milo ze wkleiles cos polskiego ale ostatni raz prosze o cos wiecej niz linka. wszyscy moga i umieja to ty tez. sorry.
auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km Pomógł: 23 razy Dołączył: 24 Lut 2006 Skąd: Wch
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2007
Dla kogoś kto nie mieszka w mojej okolicy zdecydowanie fajna sprawa.
Od siebie moge dodać że praktycznie wszystkie lokacje które były użyte w filmie znajdują się do 20km od mojego domu, także zapraszam na HotHatch Trip śladami twierdzy szyfrów
mikson [Usunięty]
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2007
Jimek czepliwy jestes jak baba ale ja mam malego peniola mocno wiec ok.
a serial musze powiedziec ze sie dobrze zaczyna, Woloszanski zadbal o dobry klimat tamych lat, detalicznosc scenografii, faktow i dialogow ,, jest lekko mroczny klimat i napiecie wiec przyjemnie sie go mam nadzieje bedzie ogladalo,, 13 odcinkow zapowiada sie ciekawie
pozdr
Ostatnio zmieniony przez Czw 13 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz
auto: saxofon
silnik:: 1.6 8v & 1.6 16v
moc: Za mało...km Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Sie 2006 Skąd: Podkowa Leśna City
panowie i panie bylem ostatnio z my women w tym miasteczku podziemnym miasteczku gdzies kolo sztolni walimskich.
calkiem fajna miescina.
naprawde kto nie byl niech zaluje,bo takie w\miejsca w polsce to laryras i troche historii można liznac:)
_________________ DOBRY SEX - można porównać do poślizgu na mokrej drodze, z którego wychodzi się bez najmniejszego szwanku. Serce w gardle, adrenalina, człowiek cały spocony, a na końcu szczerzy zęby jak idiota:)
auto: GolfMk4
silnik:: V6
moc: 500+km Pomógł: 20 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Skąd: Bielsko-white
Popieram, bardzo fajny klimat....wciąga...i w sumie szkoda, że nie puścili wszystkich odcinków naraz...nie trzeba by było czekać tak długo na finisz :519:
_________________ 'gdybym był młody i bez kasy, kupiłbym BRZ'
auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km Pomógł: 23 razy Dołączył: 24 Lut 2006 Skąd: Wch
OSKAR napisał/a:
panowie i panie bylem ostatnio z my women w tym miasteczku podziemnym miasteczku gdzies kolo sztolni walimskich.
calkiem fajna miescina.
naprawde kto nie byl niech zaluje,bo takie w\miejsca w polsce to laryras i troche historii można liznac:)
Ciekawych lokacji jest mnustwo, nie tylko wokół walimia, także w wąwozie pełcznicy, nieopodal zamku książ jest kilka rzeczy wartych zobaczenia tak jak i sam zamek zresztą.
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2007
Ja myslę że oskar byl w Gluszycy (tzw podziemne miasto)
Sztolnie Walimskie też są OK
Oczywiście najlepsza w Walimiu jest slynna "eska" po kostce
Wogóle kotlina klodzka jest pelna bunkrów tuneli, dziwnych konstrukcji, twierdz itp itd.
A co do tematu:
mikson napisał/a:
Woloszanski zadbal o dobry klimat tamych lat, detalicznosc scenografii, faktow i dialogow ,, jest lekko mroczny klimat i napiecie wiec przyjemnie sie go mam nadzieje bedzie ogladalo
Mikson: Oglądaleś program Woloszańskiego Tajemnice XX wieku ???
Ja dzieciak bylem ale pamiętam że z zainteresowaniem oglądalem jego program...
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km Pomógł: 40 razy Dołączył: 08 Cze 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2007
szkoda tylko ze to taki film robiony na stary, idac inna mysla.... jakby jechali czolgami przez plac Narutowicza to mogli by skrecic do Hong Kong House-u
Woloszanskiego program tez lubilem ogladac, wiele ciekawych informacji mozna bylo sie dowiedziec zwlaszcza ze na lekcjach historii jakos sie nie uwazalo bo byly nudne heheh