Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
zachowanie na rondzie ?
Autor Wiadomość

Marcel
[Usunięty]

Wysłany: Śro 17 Paź, 2007   zachowanie na rondzie ?

motyla noga jezdze juz autem 10 lat ...

i zawsze mi sie wydawało, ze na rondzie jezdzi jest tak :

ZÓŁTY wg mnie prawidłowa jazda po rondzie (mniej wiecej ruch)

CZERWONY wg mnie nieprawidłowa jazda po rondzie

CZARNY - JA jadac po rondzie rano do pracy .... i ciagle mam dylemat czy dzwonic kolesia ktory jedzie po zew pasie "na wprost" (jak zaznaczony na czerwono)

jak to jest panowie :566:

lenny 
spieprzaj dziadu

auto: ceteer
silnik:: dwulitrowy
moc: dwiesciedziesieckm

Wysłany: Śro 17 Paź, 2007   

macel - NIE DZWONIĆ!!!
z ronda zjezdzasz ze skrajnego pasa wiec żółty jest błędnym torem poszruszania się po rondzie!
tymbardziej czarny ziooom!!! proszę Cie!!!:] wez sie ogarnij.... heheh

Marcel
[Usunięty]

lenny napisał/a:
macel - NIE DZWONIĆ!!!
z ronda zjezdzasz ze skrajnego pasa wiec żółty jest błędnym torem poszruszania się po rondzie!

ale mi chodzi w sumie o czerwony vs czarny

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

Pan Policjant w gazecie napisał/a:

Bezwzględnie obowiązkowe jest włączenie odpowiednio wcześnie prawego kierunkowskazu przed opuszczeniem ronda. Oczywiście zjazd z ronda, o ile specyfika i znaki nie pozwalają inaczej, jest możliwy tylko i wyłącznie z pasa zewnętrznego. Niedopuszczalne jest opuszczanie ronda z pasa wewnętrznego lub środkowego.

Niemy 
Jeszcze 4 dni...

auto: Saxo VTS
silnik:: 1,6 16V
moc: 145km

zolty nie ma tam wszedzie prawidlowej linii
jazda po rondzie opiera sie na zasadzie plynnosci ruchu i zmiany pasow powinny odbywac sie wg tej zasady, nie mozna nagle przed zjazdem przejezdzac przez dwa pasy, powinno to byc zrobione wczesniej

a co do dzwonienia w czerwonego to mysle ze bedzie Twoja wina, mimo iz koles chyba powinnien skrecic na pierwszym zjezdzie(choc nie wiem czy ma taki obowiazek)

Marcel
[Usunięty]

lenny napisał/a:

hmmmm no to kur.wa nie umiem jezdzic po rondzie a tak mnie nauczono :P

czyli wg ciebie lenny zew mozna jezdzic po całym rondzie :566:

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

Czerwony jedzie przepisowo, czarny jak zadzwoni to bedzie na niego.

Marcel
[Usunięty]

Niemy napisał/a:
zolty nie ma tam wszedzie prawidlowej linii
jazda po rondzie opiera sie na zasadzie plynnosci ruchu i zmiany pasow powinny odbywac sie wg tej zasady, nie mozna nagle przed zjazdem przejezdzac przez dwa pasy, powinno to byc zrobione wczesniej

a co do dzwonienia w czerwonego to mysle ze bedzie Twoja wina, mimo iz koles chyba powinnien skrecic na pierwszym zjezdzie(choc nie wiem czy ma taki obowiazek)

dokładnie tak mi sie wydawało zawsze ..... :564:

i co do płynnosci zoltego wiem o co ci chodzi, ale na szybkosci robilem w paincie rysunek, ale mniej wiecej chodzi o sama zasade :P

lenny 
spieprzaj dziadu

Panowie, rondo trzeba traktować jak prostą z 3 pasami na przyklad! skręcasz tylko z przyleglego pasa, zmieniasz pasy na rondzie jadac po nim....
marcel: czerwony jedzie zajebiscie, czarny całkowicie źle!!! czerwony nie musi zjezdzać z ronda na pierwszym zjezdzie! niby czemu? konczy mu sie pas?? nie! czarny natomiast musi wczesniej zminic pas jadac po rondzie tak, zeby w momencie zjazdu byl na zewnetrznym!!!

.....chyba

lenny 
spieprzaj dziadu

Marcel 08 napisał/a:
czyli wg ciebie lenny zew mozna jezdzic po całym rondzie

oczywiscie ze tak!!!! zobacz ze on sie nie konczy nigdzie, jedzie dookola.. mozesz jezdzic w kolko ile ci sie podoba i nikt nie powinien w ciebie przywalic z boku... a jesli tak sie stanie to nie bedzie twoja wina!

Marcel
[Usunięty]

lenny napisał/a:
czerwony nie musi zjezdzać z ronda na pierwszym zjezdzie! niby czemu? konczy mu sie pas?? nie! czarny natomiast musi wczesniej zminic pas jadac po rondzie tak, zeby w momencie zjazdu byl na zewnetrznym!!!

wg mnie niby temu,ze zjezdza na najblizszym zjezdzie w prawo wg mojego toku rozumowania :)

czarny jasne zgadszam sie ze startujac ze srodkowego zjedza na zew., a startujac z ostatniego pasa czyli lewego moze zjechac tak jak zjezdza :P

Karaś
[Usunięty]

Na bank można skręcać tak jak czarny, jeśli na prawym pasie czerwony nie sasuwa dalej w kółko. Możecie razem zjechać z ronda. To jest tak jak ze skrzyżowaniami z dużą ilością pasów.
Trzeba jednak pamięteć, że czerwony ma przed nami pierwszeństwo i jeśli jedzie w kółko, to musimy mu ustąpić.

Powyższe info otrzymałem od tajniaka, który chciał mi wlepić mandat - on jechał tak, jak czerwony a ja jechałem jak czarny :)

Pozdro!

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km

Malo tego czasem zalecane jest objechac rondo dookola niz zjeżdzać w sposób zagrażający innym uzytkownikom (czyli z innego pasa niż prawy skrajny)

Oczywiście istotne tez jest co mówia znaki poziome (czyli malunki na jezdni), bo czasem faktycznie jest tak że na prawym skrajny namalowany jest "nakaz skretu w prawo" a na środkowym np "nakaz jazdy prosto LUB w prawo" i wtedy mozna plynnie zjeżdżać z ronda zarówno z pasa prawego (skrajnego) jak i środkowego.

Krótko mówiąc Marcel proponuje lekturę kodeksu drogowego.
I przypominam ze na czerwonym świetle nie wolno juz skręcac w prawo na skrzyżowaniu :D :D :D

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

A czy jak nikogo nie ma i jest juz noc to czy mozna ciąć od zewnętrznej ronda do wewnetrznej przy dużej prędkośći? :D :D :D

gaugan 
to byłem ja, Jarząbek
Cpt.

auto: Pilatus PC12NG
silnik:: P&W
moc: 1200km

na skrajnym zewnetrznym mozesz byc jak zjezdzasz w najblizszy gate.

nie mozesz zapi.erdalac w kolko po zewnetrzym. napadasz rondo na wewnetrzny i zmnieniasz pas dopiero jak zjezdzasz. oczywiscie musisz ustapic temu z prawej (ale on mogl wjechac pozniejszym gatem ;) ale namotane

tak mowia przepisy gaugana z velaves i tego sie bede trzymal

Odpowiedz do tematu