Chwaliłem się że na wiosnę będę chciał spróbować się w KJS. Zanim do tego dojdzie muszę zrobić hamulce, silnik, przekładnię kier itp Do tego będę potrzebował opon i tu pytanie -
jaki profil opony będzie dla mnie najlepszy? czy 13" wystarczy, czy lepiej założyć 14" albo i 15"? Czy warto kupować opopny niskoprofilowe (chyba nie?).
Konrad... załóż slicki z kolcami :556: :556: :556: :556: :556: :556: :556: :556: na nich będziesz prawdziwym samurajem
a ja myślę, że to zależy od nawierzchni...
co kurwa zależy od nawierzchni? ja się nie pytam o typ opony ani o producenta tylko o jakiś sensowny profil. główne moje pytanie to takie, czy na oponach o normalnym profilu np. 65 jeździ się normalnie czy jest już za mientko?
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007
Konrad: Opony do KJS powinny być tanie i o normalnym profilu
Myślę że jak masz 13 to zostań przy 13.
Poza tym mala średnica kola da ci krótsze przelozenie.
No chyba że wsadzisz hamulec większy to wtedy 14.
Z tylu kola nie powinny być za szerokie żeby auto dalo się zawinąć na rękawie.
Im są szersze tym trudniej.
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
Czy warto ustawiać zbieżność w nagatywie na przedniej osi?
Ja na ostatnim kjsie sprobowalem takiego manewru... auto rewelacyjnie reaguje na ruchy kierownica, skreca duzo lepiej ale... ale hamowania sa przejebane!! myszkuje niesamowicie, trzeba sie przyzwyczaic... czy warto... musisz sam sprobowac. Przy wysokich predkosciach wcale nie jest lepiej.
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007
Marcel 08 napisał/a:
ja mam 185/55 r14 sa optymalne
Kondziu komplecik Continentalów w takim rozmiarze - stan idealny - pisz na PW to się może dogadamy.
Co prawda jeszcze sa na samochodzie, ale już pora na wintery, a na przyszly rok mam 15tki, wiec gdyby co to wiesz gdzie mnie szukać.
Co do kombinowania z geometrią to nie ma zlotego środka.
Prawda jest to co napisal Qbus: im wiekszy negat tym lepiej na zakretach ale gorsza trakcja i hamowanie.
Ja w KJSach jeżdzilem na "0" (zero), ale nie R5 tylko samochodem o którym wolalbym Ci nie pisac bo sie zacznie
A co do opon to niestety nie zgodze sie z przedmówcami.
195/50R15 są za wielkie do renaty, wiem że tanie, ale chyba niepotrzebne takie balony.
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...