Wysłany: Pon 17 Kwi, 2006 Cisnienie w oponach - ile zapodac?
Witam!
tak osotanio sie zastanawiam co zrobic z cisnieniem w oponach.
Jakie drogi u nas sa kazdy wie, na moje (nie)szczescie mam opony 205/40/17, wiec jak mozna sie domyslec trzeba uwazac, obecnie napomopowalem 3.2 bara z racji strachu o moje felgi, wiem ze w ten sposob bardziej po dupie dostaje zawieszenie, ale zauwazylem takze, ze pogorszyla mi sie trakcja szczegolnie przy butowaniu na prostej.
Czy jest na to jakis zloty srodek?? czy cisnienie odpowiednie?? kolega na 205/40/17 w Punto ma 2.5 bara...
Auto to Clio, a opony Dunlop SP 9000 z indexem W.
auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
Wysłany: Pon 17 Kwi, 2006
Mam znajomego oponiaza, sam jezdzi w clio cup'ie na sport'cie. Pytalem go ile powinno sie pompowac w jakim samochodzie. 'Podobno' hatche powinny miec ~2,5bara, okolo 3 stosujemy dopiero w ciezszych, wiekszych samochodach. Przy wysokim cisnieniu tracisz trakcje, opona nie przylega ladnie do nawiezchni. Inne cisnienia stosuje sie w slickach bo to juz calkiem inne gumy: inna mieszanka, rozne ksztalty plaszczyzny itd..
A przy 17" to normalne ze czasem opona moze Ci sie podwinac pod felge jak wejdziesz ostro w jakis nawrot, ja tak mialem nawet przy 15"