kolego Sosna widze ze uparles sie strasznie na to odelzenie kola i fele myslac se bedzie to tanie i da duzo przyrostu. watpie czy ktos mierzyl auto po takich modach u nas na forum, ale sadze ze przyrosty beda minimalne, moze nawet slabo zauwazalne, a kasy tez to bedzie troche kosztowac.Dobrze tu koledzy podpowiadaja-na poczatek zainwestuj w porzadny dolot i wydech, co bedzie podstawa potencjalnych dalszych podyfikacji.
takie moje zdanie
auto: maluch
silnik:: jeden sześć
moc: okurzaczkm Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Lip 2006 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Pią 24 Sie, 2007
sosna8 napisał/a:
w takim razie powiem inaczej...
w zasadzie mogę się dojazdówki i kluczy pozbyc ale to jest raptem max 15-20kg
a w topicu nie chodzi o to co mam wyjac z auta żeby było lżejsze tylko o to czy jak odelżę bezpośrednio układ napędowy (lekkie koło zamachowe i lekkie felgi chociaż na napędowych kołach)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dywagowac miożemy długo...najlepiej nich ktoś kto coś takiego robił w swoim aucie się odezwie
nie wzniecaj się tak ziom, temat topicu to polepszenie osiągów bez wzrostu mocy i momentu??? więc wszystko w temacie....
Wiesz jest takie przysłowie... konie z wozu, babom lżej czy jakoś tak...
Ta zasada sprawdza się również w motoryzacji. Te - 20 kg to nie tak mało. Firmy wydają grubą kasiorę żeby odelżyć auto o taką masę (włókno weglowe zamiast blachy) albo wywalają mnóstwo sprzętu ze środka.
Do samo dotyczy lekkich felg - kazdy zrzucony 1 kg z masy nieresorowanej ( w tym felgi, opony) to bodajże ekwiwalent 8 kg wywalonych ze środka. Teraz sobie przelicz - powiedzmy że zyskujesz po 3 kg na kole x 4 sztuki x przelicznik to w sumie daje ci prawie 100 kg na masie auta ! To bardzo dużo i jestem pewnien że to odczujesz. Dodatkowo zyskujesz jeszcze 2 sprawy o których wspomniał MArcel - lepsze prowadzenie na zakrętach oraz krótszą drogę hamowania której nie polepszysz zwiększając moc na silniku.
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Sosna - po pierwsze ogarnij dolot, malo kto wie ze wszystko sie od niego zaczyna.
Zmierz temperature w dolocie przed przepustnicą i sprobuj cos z tym zrobic - doprowadz zimne powietrze, odizoluj rury od komory itp itd - kazdy pamieta jak fajnie silnik ciagnie od dolu gdy jest zimny.
Zyskujesz - wieszy moment czyli wieksza moc w calym zakresie.
Potem bierz sie za reszte rzeczy, wydech, kolektor etc etc.
Odradzam Ci odelzanie kola - to zrobilbym na samym koncu jak juz by nie bylo naprawde co robic.
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Marcel - uturbianie toyki to raczej kiespki pomysł. Generalnie ciężko te silniki uturbiać, do tego w polsce chyba mało kto ma o tym pojęcie.
Na palcach jednej ręki mozna doliczyć sie uturbionych tojek w PL.
HAJLA STAJLA !!!!
pytanie tylko czy mówimy o 0,1sec czy może o 0,7sec??
moim zdaniem bedzie to bardzo malo i prawie nie zauwazalne, na pewno nie bedzie to 0.7, mysle ze bedzie to mniej niz 0.1
odchudzenie kola powinno dac lepsze wkrecanie sie na obroty, ale u mnie jakos szalu nie bylo. Nie wierze ze da sie tym zrobic az 0.7 bo jesli tak by bylo to bylby to bardzo tani sposob na lepsze osiagi, a w praktyce odelzenie kola robi sie raczej "przy okazji" a nie jako jeden z glownych modow. Raczej to jest jeden z drobnych modow ktory pomoze obciac ulamki sekund w polaczeniu z innymi modami, niz jakis cudowny srodek na lepsze osiagi.
ps. moim zdaniem najlatwiejszy sposob na poprawie osiagow bez zwiekszania mocy, to skrocenie przelozenia glownego, tracisz vmax, ale poprawiasz przyspieszenie.