auto: Reno
silnik:: 2.5
moc: 115km Pomógł: 16 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008
Greg napisał/a:
Niecałe 60k km. Właśnie zastanawiam się, co jest przyczyną tego szumienia - jeśli to łożyska, to dlaczego zaczęły dawać ciała? To już ich czas, czy coś to spowodowało?
Ja w clio wymieniałem łożysko średnio co 12 tyś... Nie wszystkie tylko każde po koleji padało mniej wiecej po tym przebiegu... z tym, że w tamtym clio miałem betonowy gwint no i nie wysoką opone.. ja tym to tłumaczę bo inni podobno jeżdzą 150 tyś i nic. PODOBNO....
auto: 106 S16, Willy
silnik:: TU5J4 1.6 16V
moc: 168km Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Skąd: Warszawa
A no właśnie - nie ma zasady chyba z tymi łożyskami - też tak dziś słyszałem. Duża felga, niski profil gumy, twardy zawias, super drogi i o. Jutro robię obczajkę wymiany tych łożysk.
SKF na szybko sprawdzone - 200coś złotych za sztuke na przód.
Tak - hałas nasila sie przy skręcaniu zarówno w prawo jak i w lewo (np. przy prędkości ok 20km/h i ostrzejszym skręcie).
_________________ "If in doubt, flat out." - Colin McRae
wczesniej bylo ok bo miales inne kolo tzn inne ET wychodzilo i lozysko bylo ok teraz dales jakis mega dystans bo skladany z dwoch a przy wiekszych dystansach jest taka mozliwosc ze lozysko sie posypie szybciej niz w serii
Barejka napisał/a:
wczesniej bylo ok bo miales inne kolo tzn inne ET wychodzilo i lozysko bylo ok teraz dales jakis mega dystans bo skladany z dwoch a przy wiekszych dystansach jest taka mozliwosc ze lozysko sie posypie szybciej niz w serii
Dystans mam jeden, normalny, 20mm - to nie jest dużo AFAIK.
Mam dwa pierścienie centrujące - tzn jeden włożony w drugi - jest na sztywno i kołnierz dystansu siedzi sztywno w feldze.
Wcześniej nie miałem dystansów i już hałasowało.
Barejka napisał/a:
Ale zeby lozysko po 60 tys?? dziwne troche
MoRToN napisał/a:
Ja w clio wymieniałem łożysko średnio co 12 tyś...
Widać zdarza się... Podejrzewam, że przyczyną było złe wyważenie (coś tak czułem) albo niedokręcenie - z tym że mogło chodzić o jedno koło, a teraz to cholera wie czy jedno łożysko, czy 2 czy 4.
auto: Š135R, Š105
silnik:: duży i mały
moc: jest w Nas samychkm Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Lip 2007 Skąd: prosto z Serca
Wysłany: Śro 01 Paź, 2008
jezeli byłoby niewyważone czy niedokręcone to napewno byś poczuł...
twardy zawias, dystanse i łapanie dziur na koła bez problemu zużyje łożyska po 60kkm
Greg napisał/a:
Wcześniej nie miałem dystansów i już hałasowało
No i teraz jak założyłeś na dystansie, obciążenie na łożysku mogło się zwiększyć i hałas jest bardziej słyszalny.
A charczenie przy cofaniu... dochodzi o z okolicy kół? taki odgłos tarcia metalu o metal? Ziom w 106 tak miał, wymienił WSZYSTKO w zawieszeniu z przodu i nic nie pomogło.Chyba tylko półosi nie zmieniał Tyle że nie wiem jak bardzo zawieszenie C2 jest spokrewnione ze 106/Saxo.
bart napisał/a:
nie, ziomek, łożyska są wiecznotrwałe
Nie twierdzę, że są wieczne - pytam tylko, czy p[rzy nowych łożyskach + 17" + dystansach + super drogach będę je znów wymieniał za 10k km...
Olek [Usunięty]
znajomy po zalozeniu 17` do megi coupe , mowil że teraz mu czesciej padają lożyska
niż na mniejsztm rozmiaze , mi sie wydaje ze masa felgi ma w tym pzrypadku duze znaczenie , ale twoje fele na ociężałe nie wyglądają mi w obydwu cliowkach tak na 120kkm lożyska stykaly ale kułka mialem zawsze male.