Na pewno nie jest to taki odgłos jak w filmiku podesłanym przez stux'a.
Dla mnie to na 90% jest odgłos popychaczy, bo miałem do czynienia z identycznym w oplowskim 1.6 16v jak mocno gubił olej i właśnie cykały popychacze. Raczej szybkie cykanie niż stukanie, słyszane wyraźnie na górze silnika.
Gdyby wysiadła pompa oleju to możliwe są takie objawy jak u mnie ? Czy silnik wogóle ma szanse wtedy w miare normalnie pracować ? Bo tak jak wspominałem, dopóki go nie zgasiłem chodził zupełnie normalnie, poza tym cykaniem i kontrolką...
No cóż, jutro auto jedzie do mechesa i się okaże... Oby mi tylko starczyło srebrników na naprawę, bo inaczej dupa zbita i fura pójdzie na żyletki
Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym specem od Saxo/106 i twierdzi, że to raczej na pewno coś z pompą oleju, bo ewidentnie nie ma ciśnienia, a nic innego przy tych objawach nie powinno się zrypać. Oby miał rację... Wieczorem holuję dziada do mechanika i może jutro będzie już wiadomo o co chodzi.
Ja zakładam, że tak czy tak się zadłuże, więc co za różnica 1000 zł mniej czy więcej
Jestem skłonny liczyć, że to pompa bo była wymieniana + składana z dwóch w styczniu, wymieniałem też łańcuch napędowy i zębatke na wale, więc mogę się łudzić, że ktoś tam coś spieprzył... Oby tylko to...
Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym specem od Saxo/106 i twierdzi, że to raczej na pewno coś z pompą oleju, bo ewidentnie nie ma ciśnienia, a nic innego przy tych objawach nie powinno się zrypać. Oby miał rację... Wieczorem holuję dziada do mechanika i może jutro będzie już wiadomo o co chodzi.
Powiem tak, odglos moze i byc inny bo to inny silnik, a zappis nagrywany w ten sposob tez nie oddaje rzeczywistosci.
Nie wiem co to za znajomy - bo jesli padla pompa i nie ma cisnienia to panewki tez juz pewnie obrocilo tak czy inaczej :-/.
A padniete czy stukajace popychacze raczej spadku cisnienia w ukladzie by nie powodowaly, bo olej by sobie dalej krazyl tak jak z grubsza powinien. Zreszta nalezy doszukiwac sie tego co najbardziej prawdopodobne a nie jakos tam mozliwe. A najbardziej prawdopodobna jest niestety obrocona panewka i wszystkie inne przykre konsekwencje.
I oczywiscie juz nie odpalaj tego silnika i nie nasluchuj tak jak wczesniej pisal Loko.
P.S. nie wiem dlaczego nasluchiwanie jest odmieniane jako "zly czlowiek"
Bo chcialem napisac zebys nie odpalal i nie nasluchiwal tak jak wczesniej napisal Loko
Ostatnio zmieniony przez stux Pon 23 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powiem tak, odglos moze i byc inny bo to inny silnik, a zappis nagrywany w ten sposob tez nie oddaje rzeczywistosci.
Nie wiem co to za znajomy - bo jesli padla pompa i nie ma cisnienia to panewki tez juz pewnie obrocilo tak czy inaczej :-/.
A padniete czy stukajace popychacze raczej spadku cisnienia w ukladzie by nie powodowaly, bo olej by sobie dalej krazyl tak jak z grubsza powinien. Zreszta nalezy doszukiwac sie tego co najbardziej prawdopodobne a nie jakos tam mozliwe. A najbardziej prawdopodobna jest niestety obrocona panewka i wszystkie inne przykre konsekwencje.
I oczywiscie juz nie odpalaj tego silnika i nie zły czlowiek tak jak wczesniej pisal Loko.
P.S. nie wiem dlaczego nasluchiwanie jest odmieniane jako "zly czlowiek"
Bo chcialem napisac zebys nie odpalal i nie nasluchiwal tak jak wczesniej napisal Loko
Amen... uważam, że stux jest mądry (ciekawy czy też ładny ?)