powiedzcie mi fachowcy jaki router kupić żonie do firmy. Ma neostradę. Na razie komputery połączone są po kablu, ale potrzebuję zrobić tam WiFi, żeby można było latać z laptopem po całym biurze.
Potrzebuję router i 4 karty sieciowe WiFi. Co polecacie? Ważne żeby było bezawaryjne i raz skonfigurowane działało do końca świata i jeden dzień dłużej bo nie mam czasu, żeby jeździć do nich za każdym razem jak coś się popsuje...
A może macie dostęp do jakiejś strefy dobrych cen?
Co do OSX'a.
Posiadacze makow maa klapki na oczach, jak cos jest spier** w systemie "to tak ma byc".
Sorry, ale ten system nie dorobil sie stabilnego findera w ciagu tych lat i caly czas korzysta z appletalka ktory na kazdym dziala inaczej. W sieci dziala to fatalnie.
Podstawy dobre, ale reszta spier*.
Juz nawe M$ lepiej robi systemy, jak ktos pamieta OSX w wersji 10,1 to wie co mowie. Kazali za to placic a nic nie dzialalo.
bez przesady z tymi klapkami, maki zawsze byly userfriendly
to chyba slabo znasz osx dziku osx od poczatku dziala na tcp i nie wiem w czym widzisz problem bo wymiana danych miedzy systemami winda - osx idzie bez problemu, zaimplementowana samba
powiem wiecej nawet jak mak serwuje dane a to lepiej to robi niz winda serwo
generalnie zawsze tak bylo ze windy kiepsko serwowaly dane
robilismy testu i slabszy sprzecik z linuchem szybciej podawal pliki niz serwo w2k na mocniejszym sprzecie, tu sie klania potega uniksa i jego optymalizacji sieciowej
w starszych systemach 8.6-9.2 macos to bylo trudniej ale tez mozna bylo zrobic to przez tcp
i tez dzialalo
wiec nie wiem dziku o czym piszesz
lubie osx ma swoje wady i zalety jak kazdy system ale zalet ma wiele wiecej dla mnie niz odpowiednik desktopowego systemu ms czyli xp
zgadzam sie ze maki teraz o ladnie zapakowane pc ale jakosciowo ten produkt jest z wyzszej polki, i i jeszcze dla ciekawosci apple wypuscilo maka czyli pceta ale najszybszego seryjnie na swiecie na chwile obecna wiec pozostaje powiedziec maki rulez
piękna się dyskusja rozwinęła:) co do zacofania solarisa to bzdury opowiadasz dziku - jako pracownik firmy będącej partnerem Sun Microsystems mogę się wypowiadać o platformach tej firmy w samych superlatywach
bez przesady z tymi klapkami, maki zawsze byly userfriendly
to chyba slabo znasz osx dziku osx od poczatku dziala na tcp i nie wiem w czym widzisz problem bo wymiana danych miedzy systemami winda - osx idzie bez problemu, zaimplementowana samba
powiem wiecej nawet jak mak serwuje dane a to lepiej to robi niz winda serwo
Pisze o warstwie wyzej, czyli appletalku a nie smb. Wiem ze to idzie po tcp.
Poprostu sam appletalk jest porazka, starym smieciem ale uzywanym niestety.
Nie wszystko dobrze po smb dziala niestety jeszcze.
piękna się dyskusja rozwinęła:) co do zacofania solarisa to bzdury opowiadasz dziku - jako pracownik firmy będącej partnerem Sun Microsystems mogę się wypowiadać o platformach tej firmy w samych superlatywach
z zacofaniem troche przesadzilem, ale takie sa moje odczucia czasami
moze zlych rzeczy od niego wymagam
w solarisach siedze juz lat kilka, ekspertem nie jestem ale zdanie swoje wyrobilem
wiem ze nie doceniam wielu rzeczy w nim, ale sa rzeczy ktore mnie denerwuja
tak samo jak denerwuja mnie niektore rzeczy ktorych linuks sie nie moze "dorobic" a sa w solarisie od lat
P.S. Siedze glownie na 9-tce bo to caly czas "corporate standard".
P.S2. Podobne zdanie mam moj kumpel ktory teraz sobie siedzi w US bo jest zajebistym specem od SAP'a i wdraza je na SUN'ach wlasnie, docenia, ale w samych superlatywach nie opisuje
P.S3. Sun kupil storageteka i zjebal mi planu upgrade biblioteki, nie lubie ich
dziku
tcp to jest podstawowy protokol osx jak kazdego normalnego systemu mowa o rodzinie unix
appletalk jest zainplementowany w osx ale tylko do gadania ze starymi makami
tcp to jest podstawowy protokol osx jak kazdego normalnego systemu mowa o rodzinie unix
appletalk jest zainplementowany w osx ale tylko do gadania ze starymi makami
a nie w zadnej warstwie tcp
lepiej pomoz mi w watku o lcd
Juz napisalem
Ale niestety tak jak pisalem nie wszystko jeszcze jakis czas temu chcialo chodzic na udzialach smb niestety.
Ale sa sprawy ktorych w osx nie rozumiem, np chcialem aby korzystal z serwera ldap, dziala. Ale jak odepniesz serwer to maszyna umiera, nie ma szans na zalogowanie sie na inne konto. Musisz odpalac w cmd i edytowac recznie configa. Bzdura straszna.
[ Dodano: Sro 06 Gru, 2006 ]
eM napisał/a:
Komercyjne narzedzia sa bardziej wypasione zazwyczaj...
Tutaj akurat nie ma co dyskutowac, sa rzeczy na ktore w linuksie czekac bedziemy jeszcze dlugo jak w innych projektach OS.
BTW, wlasnie walcze z nfs'em po awarii, ja na linuksach support z US na solarisach.
1:0 dla linuksa, zawiesily im sie podpmontowane dyski i walcza. a przynajmniej moglem je przemontowac.