auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 stalówki a sprawność hamulców
Witam szanowne grono, nosze się z zakupem kompletu opon z przeznaczeniem na tor - do tego oczywiście komplet felg. Jak wiadomo stalówki są dużo tańsze i taki komplet byłby milszy dla portfela. Zastanawia mnie tylko jak bedzie wygladalo chlodzenie zespolu hamulcowego na stalowkach - czy tu nie bedzie za gorąco? I to pytanie kieruje do specjalistów z hh.org
_________________ Samochody to ZUO!
stux [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008
Tak na prawde to nie ma to az takiego znaczenia. Zwroc uwage jak wygladaja np. pucharowki ze 106. Wcale te wloty/wyloty nie sa takie duze.
Wydaje mi sie rowniez, ze "pelniejsza" felga oddaje cieplo cala swoja powierzchnia. A glowny czynnikiem odbierajacym cieplo jest powietrze przedostajace sie pod podwoziem. W niektorych samochodach sa takie specjalne blachy, lapiace/kierujace powierze bezposrednio na tarcze.
W doborze felg na tor kierowalbym sie przede wszystkim szerokoscia, odpowiednim ET i wytrzymaloscia!
Oczywiscie felga pomaga w chlodzeniu tarcz hamulcowych, aluminium na radiator jest duzo lepsze od stali. Z drugiej strony ciezko znalezc dokladne informacje o porownaniach. Mozna sprobowac samemu, zalozyc jedna stalowke i zrobic test 200-0
Ja na stalowkach w GTT 15" przy tarczy 239 nigdy problemow nie mialem.
P.S. Aluminium przewodzi cieplo 5x lepiej od stali....
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008
eM: Nie sposób nie zgodzić się z Dzikiem, ale...
1)Lublin nie jest torem gdzie sa duze prędkości
2)Myslę że większy wplyw na sprawność hamulcy ma rodzaj klocków/tarcz/plynu niż felg
3)Im felga bardziej "ażurowa" tym lepiej.
Myslę że do upalania na lublinie nie ma to znaczenia - bierz to co tańsze.
DO 4x100 alusy tez są tanie...
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
swego czasu spotkalem sie na jakims forum z opinia, ze felga aluminiowa zapewnia wieksza stabilnosc niz stalowa ze wzgledu na sztywnosc.. mniej pracuje podczas jazdy
Lublin nie jest szybkim torem ale Michal w swojej hance klocki przypalil.
Ja podczas zabawy w Kielcach na malej petli rozgrzalem hamulce w clio mocno a predkosci podobne jak nie mniejsze niz w Lublinie.
Napiszę z życia...
Jak odebrałem już odchudzone clio, to się wybrałem do Chorzowa na mały testing. Ferodo ds3000 klocki, ale oponki właśnie na stalówkach. I były duże problemy z przegrzewaniem...
Lepiej kup alu. W stalówce nie dość, że materiał z dupy, to jeszcze jest zabudowana, mniej się chłodzi. Poza tym stalówka przy jakiejś głupocie może Ci się zgiąć, gdzie alum jeszcze wytrzyma. To moje zdanie...