Po pierwsze nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić. Jak jest źle to proszę o przeniesienie.
Moje pytania :
1. Jak kupię sobie samochód a nie zamierzam nim chwilowo jeździć to czy mogę go w jakiś sposób tymczasowo wyrejestrować ?
2. Ten sam przypadek ale z ubezpieczeniem czyli co zrobić kiedy samochód nie jeździ z ubezpieczeniem. Czy można je zawiesić ?
Po pierwsze nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić. Jak jest źle to proszę o przeniesienie.
Moje pytania :
1. Jak kupię sobie samochód a nie zamierzam nim chwilowo jeździć to czy mogę go w jakiś sposób tymczasowo wyrejestrować ?
2. Ten sam przypadek ale z ubezpieczeniem czyli co zrobić kiedy samochód nie jeździ z ubezpieczeniem. Czy można je zawiesić ?
Jestem pewny.Po zmianie przepisów wyrejestrowanie = sprzedaż lub złomowanie.OC jest obowiązkowe czy auto stoi czy jeździ.Ponieważ zaczyna coraz lepiej funkcjonować CEPIK(CENTRALNA EWIDENCJA POJAZDÓW I KIEROWCÓW) można mieć niezłe kłopoty za niepłacenie oc (fundusz gwrancyjny i kary po kilka tyś złotych).
Masz jakiś pomysł jak ograniczyć te opłaty ? Ubezpieczalnie powinny przewidzieć jakieś minimalne kwoty za samochód który nie jeździ... A jak nie mam przeglądu rej to co wtedy ? może mój samochód jest uszkodzony i dopóki nie naprawię to przeglądu nie przejdzie i co mam iść i dać w łapę żeby trzymać się przepisów ? OC jeszcze zrozumiem...
Masz jakiś pomysł jak ograniczyć te opłaty ? Ubezpieczalnie powinny przewidzieć jakieś minimalne kwoty za samochód który nie jeździ... A jak nie mam przeglądu rej to co wtedy ? może mój samochód jest uszkodzony i dopóki nie naprawię to przeglądu nie przejdzie i co mam iść i dać w łapę żeby trzymać się przepisów ? OC jeszcze zrozumiem...
I tu pojawia się kolejny problem.Jak nie masz przeglądu to przy przedłużaniu czy też zawieraniu nowego OC dowalają w zależności od ubezpieczalni 10%-30% zwyżki.A jeśli chodzi o pomysły ,żeby płacić mniej to może, by się przy odpowiednim zakombinowaniu, dało zarejestrować samochód na mniejszą pojemność tymczasowo.
Najmniejszą pojemność to mają chyba elektryczne wersje ,bo nie mają pojemności,chyba że akumulatorów Nie wiem czy był taki ax electric,bo saxo i 106 były.I ciekawe jakie się od takich samochodów OC płaci
i to jest najwieksza kicha...
bo trzeba placic oc
Z tego powodu duzo fajnych aut tarfia na zlom, a wraca w postaci zyletek