Witanko! Przy okazji ostatniej rozmowy w garażu 08 Pit Stop Service zauważyłem, iż z tak wspaniałą dziedziną kultury i sztuki jaką jest motorsport związane są terminy trudne, których użycie sprawia trudność znakomitej większości ekspertów. W dzisiejszym programie chciałbym wytłumaczyć poprawną pisownię i wymowę słowa manszeta. Ten prosty przedmiot codziennego użytku jest niczym innym jak mankietem ochronnym przegubu półosi, acz nie tylko, i stąd bierze się jego nazwa, gdyż po francusku mankiet to właśnie la manchette! I oczywiście jakże cudowne są zabawy językowe, słowotwórcze, w których słowo to przybiera rodzime brzmienie jednakowoż źle interpretowane. I powstają manżety, manrzety, mażety, maczety, maszety i inne koczkodany językowe, wybryki słowotwórcze, lingwistyczne łamignaty. Przypominam raz jeszcze słowo MANSZETA, Z TĄ MANSZETĄ, TEJ MANSZECIE, kogo co WIDZĘ! MANSZETĘ! Kupię ją, tę MANSZETĘ!
W ten sposób, mili Państwo, piszemy i wymawiamy to jakże piękne, francuskobrzmiące słowo.
Życzę Państwu udanego dnia, wolnego od wad wymowy. Do widzenia!
Ostatnio zmieniony przez KonradMK Wto 27 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Skoro już jesteśmy przy tym temacie
czy słowo k.u.r.wa musi być przy takich okazjach jak w/w grill używane tak często ?
Przestaje rozumieć wypowiedzi niektórych z was chłopaki Ja wiem, że to takie kól jest ale trzeba chociaż co dwa słowa stawiać przecinek na k a nie co jedno bo wypowiedź traci sens.
Inna sprawa Kondziu Bondziu jak masz czas na dokumentowanie i wyszukiwanie tego typu słów to napisz jak to jest z silentblockiem ->silenblokiem ->sinenblokiem -> sinerblokiem
z ang. SILENT (cichy) BLOCK czyli po polsku silentblok (dla Majka: sajlentblok). Wszelkie simmerbloki, cymerbloki, niemiecko brzmiące (a więc jak wiadomo najlepsze bo hitlerowskie ) zimerbloki to parodia straszna.
PS po niemiecku zimmer to pokój.
PS2 A propos słowa QRWA - wniosek odrzucony
Ostatnio zmieniony przez KonradMK Wto 27 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
auto: saxofon
silnik:: 1.6 8v & 1.6 16v
moc: Za mało...km Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Sie 2006 Skąd: Podkowa Leśna City
Wysłany: Wto 27 Maj, 2008
koniu ty to masz fantazje
_________________ DOBRY SEX - można porównać do poślizgu na mokrej drodze, z którego wychodzi się bez najmniejszego szwanku. Serce w gardle, adrenalina, człowiek cały spocony, a na końcu szczerzy zęby jak idiota:)
Prof. Śmietanko w dniu wczorajszym wprowadzilismy pewne ograniczenia wypowiadania tego brzydkiego okreslenia kobiety pracujacej, moze je wymowic max 30 razy na godzine, w nastepnym tyg. mamy zamiar zejsc do 15 i moze w ciagu miesiaca bedzie poruszany temat kobiet pracujacych w agencjach towarzyski, stjacych pod latarniami albo na drodze szybkiego ruchu do Grójca przy barze Relax tylko 1 raz dziennie lub wogole
Kondziu ty to masz jednak ostro nawalone pod deklem i mam nadzieje,ze pamietasz,ze byłem i pilem z toba w Lublinie poza tym bardzo dobry i zarazem ciekawy temat - brawo
pzdr
mgr inż. pilot Kszyrztow Jarzyna ze Scecina
JIMEK [Usunięty]
Wysłany: Śro 28 Maj, 2008
Marcel 08 napisał/a:
Prof. Śmietanko
Ej naprawde jest taka pani Smietanko polonistka uczyla u nas w budzie, Rudy potwierdzi!!
auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
Wysłany: Czw 29 Maj, 2008
Ja zawsze smieje sie pod nosem gdy mam stycznosc przy jakis remontach z:
http://pl.wikipedia.org/wiki/O-ring
Kurna co za zajebista nazwa dla uszczelniacza, nie wiem kto to wymyslil ale mial przekurewski pomysl
Ja zawsze smieje sie pod nosem gdy mam stycznosc przy jakis remontach z:
http://pl.wikipedia.org/wiki/O-ring
Kurna co za zajebista nazwa dla uszczelniacza, nie wiem kto to wymyslil ale mial przekurewski pomysl
k-mart to jest dobry pomysł bo można odróżnić taki uszczelniacz od zwykłego płaskiego
auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
Wysłany: Pią 30 Maj, 2008
Tak tak, pomysl jest bardzo logiczny i kazdy od razu wie o co chodzi. Ale nie wiem, zawsze mi sie smiac chce od samego wygladu tego "O" gdy takie cos wymianiam