Zdezydowanie Pirelli Carving najlepsza opona na zime bez dwoch zdań... Przetestowana przez mnóstwo ludzi z mojej okolicy i przezemnie samego a mieszkam w górach wiec zimy lekkie nie są
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 29 Paź, 2008
Tylko pytanie czy opony które sprawdzają sie w warunkach górskich czyli jak rozumiem wiecej kopnego śniegu błota itp będą nadal miały przewagę nad oponami które są stworzone do warunków miejskich ?
Mam takie w AR 156, też 16". Nie wiem, czy 7+, ale bieżnik na oko mają taki sam jak te ze zdjęcia. Przetestowane w warunkach miejskich. Bez zastrzeżeń.
auto: Clio Williams
silnik:: F7R
moc: 154km Pomógł: 23 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008
nox napisał/a:
-Goodyear Ultra Grip 7+
Mam takie w rozmiarze 175/65/14. Kupiłem je w tamtą "zimę" dlatego specjalnej okazji do sprawdzenia w warunkach prawdziwej zimy nie miałem. Poza tym złego słowa nie mogę powiedzieć.
Jak kupowałem to zastanawiałem się dokładnie nad tymi samymi oponkami. Gdzieś przeczytałem opinię, że ten nokian jest bardziej oponą na ulicę w miastach niż na ośnieżone dróżki .
a znowu moj kumpel ktory ma spory podjazd pod dom (smigam z nim w ppzm wlasnie) odkad sprobowal nokiana 2 lata temu stwierdzil ze nigdy w zyciu nic innego nie kupi. szczerze u niego panuje specyficzny mikroklimat, kiedy u mnie dawno juz nie ma sniegu u niego dalej cos tam nawet na drogach zalega. ja na swoich goodyearach (tylko juz naprawde jaki model to nie wiem) nie dawalem rady a hanka delikatnie szla caly czas pod gorke. twierdzi ze rewelacja. teraz zakupil takie wlasnie wr g2 ojcu do a6.
auto: Clio Williams
silnik:: F7R
moc: 154km Pomógł: 23 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Skąd: Kraków
qbus napisał/a:
a znowu moj kumpel ktory ma spory podjazd pod dom (smigam z nim w ppzm wlasnie) odkad sprobowal nokiana 2 lata temu stwierdzil ze nigdy w zyciu nic innego nie kupi. szczerze u niego panuje specyficzny mikroklimat, kiedy u mnie dawno juz nie ma sniegu u niego dalej cos tam nawet na drogach zalega. ja na swoich goodyearach (tylko juz naprawde jaki model to nie wiem) nie dawalem rady a hanka delikatnie szla caly czas pod gorke. twierdzi ze rewelacja. teraz zakupil takie wlasnie wr g2 ojcu do a6.
ale o którym modelu nokiana mówimy? z tego co pamiętam to przemek miał HAKKAPELIITTA a to opona kultowa typowa do upalani po polnych zaśnieżonych drogach. szkoda, że już jej nie produkują
taaa... ale od tamtego czasu kupuje tylko nokiany do wszystkich samochodow w domu justyny, LT,partnera, hondy i teraz audi ojcu (wczesniejszego tez) po prostu stwierdzil ze robia oni swietne zimowki.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Moje 0,03 PLN.
Primo: To zależy do czego opona ma być tylko warunki miejskie (mokro, breja, błoto, jakiś śnieg) czy śnieg kopny, ubity itd.
Secundo: Nie każdy model opony zachowuje się tak samo w różnych rozmiarach i w autach o różnej masie. Tak więc Pirelli Carving pod kolec świetnie sobie radzi w małych autach typu sej, 106 a już na 16" może być lipa.
Ja jeżdzę na Michelin Alpin A2 i mogę ją polecić jako miejską oponę, ale na śniegu to szału ona nie robi, śmiem twierdzić że Dębica frigo na śniegu dawała lepiej radę.
A testy opon właśnie w różnych rozmiarach można spotkać na www.adac.de Z tego co pamiętam im niższa wartość danego parametru w teście tym lepiej.
wg testow fajnei wypada dunlop sp sport 3d, zakupilem takie do partenera, ale narazie nie planuej zakladac:D
na miasto natomiast polecam save eskimo s3:D upalalem ja w tamtym roku po mokrym w wyrazowie, na miescie i jak na zimowke naprawde super daje rade, a na sniegu jest lepsza od kazdej letniej i calorocznej:D jak ktos nie jezdzi w gory to wg mnie bardzo ok opona:D no tylko mi sie skonczyl komplet w jedna "zime" (chyba 3x spadl snieg w krakowie:P)
w tym roku kupilem sobie r888 na zime:D mysle, ze czesciej sie przyda niz zimowka;D:P