Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowe Balony na ostre wieczory ;)
Autor Wiadomość

nox 
Aż żal się spieszyć na tym forum
Mr. Cleaner

auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm

Wysłany: Śro 29 Paź, 2008   Zimowe Balony na ostre wieczory ;)

Zima sie zbliża w związku z tym O zimowych oponach myśleć czas zacząć.

Szukam opon w rozmiarze 205/55r16 (letnie to 225/45/17 to nieco sporo na zime wiec poradziłem zmienić rozmiar zimowy o mniejszy)

Auto 155KM około 1500Kg wagi

Poki co zainteresowały mnie dwa modele

-Goodyear Ultra Grip 7+

-Nokian WR G2

Macie może jakieś opinie , doświadczenia dotyczące ww. opon ?? Czy może polecacie jakieś inne opony ??

kusiu_vts
[Usunięty]

Wysłany: Śro 29 Paź, 2008   

Zdezydowanie Pirelli Carving najlepsza opona na zime bez dwoch zdań... Przetestowana przez mnóstwo ludzi z mojej okolicy i przezemnie samego a mieszkam w górach wiec zimy lekkie nie są :)

nox 
Mr. Cleaner

Tylko pytanie czy opony które sprawdzają sie w warunkach górskich czyli jak rozumiem wiecej kopnego śniegu błota itp będą nadal miały przewagę nad oponami które są stworzone do warunków miejskich ?

Gaydek 
Tesco - codziennie niskie ceny

auto: czarne
silnik:: turbo
moc: ?_km

nox napisał/a:
Goodyear Ultra Grip 7+

Mam takie w AR 156, też 16". Nie wiem, czy 7+, ale bieżnik na oko mają taki sam jak te ze zdjęcia. Przetestowane w warunkach miejskich. Bez zastrzeżeń.

fydi 
Oświadczam - donosiłem do SB

auto: Clio Williams
silnik:: F7R
moc: 154km

Wysłany: Czw 30 Paź, 2008   

nox napisał/a:

-Goodyear Ultra Grip 7+

Mam takie w rozmiarze 175/65/14. Kupiłem je w tamtą "zimę" dlatego specjalnej okazji do sprawdzenia w warunkach prawdziwej zimy nie miałem. Poza tym złego słowa nie mogę powiedzieć.

Jak kupowałem to zastanawiałem się dokładnie nad tymi samymi oponkami. Gdzieś przeczytałem opinię, że ten nokian jest bardziej oponą na ulicę w miastach niż na ośnieżone dróżki ;) .

qbus 
Witamina A..

auto: Civic FN2
silnik:: K20Z4
moc: 201km

a znowu moj kumpel ktory ma spory podjazd pod dom (smigam z nim w ppzm wlasnie) odkad sprobowal nokiana 2 lata temu stwierdzil ze nigdy w zyciu nic innego nie kupi. szczerze u niego panuje specyficzny mikroklimat, kiedy u mnie dawno juz nie ma sniegu u niego dalej cos tam nawet na drogach zalega. ja na swoich goodyearach (tylko juz naprawde jaki model to nie wiem) nie dawalem rady a hanka delikatnie szla caly czas pod gorke. twierdzi ze rewelacja. teraz zakupil takie wlasnie wr g2 ojcu do a6.

fydi 
Oświadczam - donosiłem do SB

auto: Clio Williams
silnik:: F7R
moc: 154km

qbus napisał/a:
a znowu moj kumpel ktory ma spory podjazd pod dom (smigam z nim w ppzm wlasnie) odkad sprobowal nokiana 2 lata temu stwierdzil ze nigdy w zyciu nic innego nie kupi. szczerze u niego panuje specyficzny mikroklimat, kiedy u mnie dawno juz nie ma sniegu u niego dalej cos tam nawet na drogach zalega. ja na swoich goodyearach (tylko juz naprawde jaki model to nie wiem) nie dawalem rady a hanka delikatnie szla caly czas pod gorke. twierdzi ze rewelacja. teraz zakupil takie wlasnie wr g2 ojcu do a6.

ale o którym modelu nokiana mówimy? z tego co pamiętam to przemek miał HAKKAPELIITTA a to opona kultowa :) typowa do upalani po polnych zaśnieżonych drogach. szkoda, że już jej nie produkują

strick 
6950 spammer!

auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm

Moj stary miał tez Hakapelita, chciał do nowego auta tez ja kupic, ale nigdzie jej nie ma :/
Tak jak jemu auto szło na tej oponie, to szok!

qbus 
Witamina A..

auto: Civic FN2
silnik:: K20Z4
moc: 201km

taaa... ale od tamtego czasu kupuje tylko nokiany do wszystkich samochodow w domu justyny, LT,partnera, hondy i teraz audi ojcu (wczesniejszego tez) po prostu stwierdzil ze robia oni swietne zimowki.

rasta 
co to była za emisja?
Tępy Huj

auto: Brak
silnik:: Triumph
moc: 125km

Bierz GY UG 7 :]

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

Moje 0,03 PLN.

Primo: To zależy do czego opona ma być tylko warunki miejskie (mokro, breja, błoto, jakiś śnieg) czy śnieg kopny, ubity itd.

Secundo: Nie każdy model opony zachowuje się tak samo w różnych rozmiarach i w autach o różnej masie. Tak więc Pirelli Carving pod kolec świetnie sobie radzi w małych autach typu sej, 106 a już na 16" może być lipa.

Ja jeżdzę na Michelin Alpin A2 i mogę ją polecić jako miejską oponę, ale na śniegu to szału ona nie robi, śmiem twierdzić że Dębica frigo na śniegu dawała lepiej radę.

A testy opon właśnie w różnych rozmiarach można spotkać na www.adac.de Z tego co pamiętam im niższa wartość danego parametru w teście tym lepiej.

nox 
Mr. Cleaner

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008   

wg . Adac Goodyear Ultra Grip 7+ bije na głowe nokiana to był pierwszy pomysł na opone zimową i chyba tak zostanie :)

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

Dostanę Pomóóóógł :rotfl: ???

nox 
Mr. Cleaner

psze :)

ade 
plotki... plotki...

auto: Królowa lawet
silnik:: f4rt
moc: 172km

wg testow fajnei wypada dunlop sp sport 3d, zakupilem takie do partenera, ale narazie nie planuej zakladac:D

na miasto natomiast polecam save eskimo s3:D upalalem ja w tamtym roku po mokrym w wyrazowie, na miescie i jak na zimowke naprawde super daje rade, a na sniegu jest lepsza od kazdej letniej i calorocznej:D jak ktos nie jezdzi w gory to wg mnie bardzo ok opona:D no tylko mi sie skonczyl komplet w jedna "zime" (chyba 3x spadl snieg w krakowie:P)

w tym roku kupilem sobie r888 na zime:D mysle, ze czesciej sie przyda niz zimowka;D:P

Odpowiedz do tematu