Panowie, jak oceniacie? Co dalej z naszą walutą? Kiedy ten trend spadkowy się odwróci?
Osobiście z wielu względów nie jest mi na rękę tak drogi dolar i euro...
Misiek_lbn Aż żal się spieszyć na tym forum victory is mine !
auto: Lancer Evo VII
silnik:: 2.0
moc: 330km Pomógł: 17 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Skąd: Horsham
Wysłany: Śro 18 Lut, 2009
w sumie kilka ładnych lat trwało zanim spadło z tych 5 PLN'ów do niedużo ponad 3 za ojro, więc i teraz nie będzie raczej to tak nagle, jak wzrosło...
ps. wiecie jak tam słowacja po wprowadzeniu Euro przędzie
słyszałem że nie jest za dobrze, ale to nic sprawdzonego
i co sądzicie, jak będzie w PL po wprowadzeniu wspólnej waluty
przepraszam Marku że Ci się trochę wpieprzam w temat, ale ogólnie o walutach można porozmawiać
ps. Kej, nie pisz że to wina ruskich, i że to przez nich euro drogie
Czesio [Usunięty]
Mi akurat w tej chwili wysokie euro jest bardzo na rękę i to co zrobił dziś rzad polski traktuje jak nóż wbity w plecy
w sumie kilka ładnych lat trwało zanim spadło z tych 5 PLN'ów do niedużo ponad 3 za ojro, więc i teraz nie będzie raczej to tak nagle, jak wzrosło...
Tu się nie zgodzę. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale wtedy złoty powoli się umacniał, bo gospodarka rosła w siłę, stawaliśmy się coraz bardziej bezpiecznym miejscem
dla zagranicznych inwestorów, weszliśmy do EU,itd. Teraz powrót do "normalności" powinien zajść stosunkowo szybko... Ale to taka moja opinia laika.
Cytat:
Mi akurat w tej chwili wysokie euro jest bardzo na rękę i to co zrobił dziś rzad polski traktuje jak nóż wbity w plecy
I tak miało to mały wpływ na kurs... Poza tym Polsce taki słaby złoty nie jest na rękę.
Czesio [Usunięty]
DeeS napisał/a:
grifin010 napisał/a:
to co zrobił dziś rzad polski traktuje jak nóż wbity w plecy
Chodzi o akcje z blokowaniem kursu euro ?
Tak Chodzi o sprzedaż euro pochodzących z funduszy europejskich co zahamowało rosnący kurs euro.
Jednym zdaniem ja czekam dalej aż wzrośnie co będzie dla mnie minimalna amortyzacja w porównaniu do euro które sprzedawałem pół roku temu
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Jak sie odwroci tendencja "kryzysowa" na swiecie.
W złotówce trzymano widocznie duzy kapitał w PL.
Zesrało sie na świecie, trzeba sie ratowac, wyprzedajemy PLN i kupujemy swoja walute.
Ale sie moge mylić, tak mi sie wydaje.
To jest bardzo pesymistyczne bo pokazuje jak grupa spekulantow moze polozyc caly kraj.
Nie dopisuje tutaj zadnej teorii spiskowej - po prostu to jest zła strona globalizacji.
To jest bardzo pesymistyczne bo pokazuje jak grupa spekulantow moze polozyc caly kraj.
Nie dopisuje tutaj zadnej teorii spiskowej - po prostu to jest zła strona globalizacji.
Tu się zgodzę... Chyba muszą zostać stworzone jakieś ramy, zasady czy coś by kapitał spekulacyjny nie mógł sobie robic co chce(waluta,ceny ropy,itd)
auto: Punto GT
silnik:: 2.0T
moc: 350km Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Paź 2008 Skąd: Warszawa
MNie ojciec dzis posadzil tekstem, ze w pazdzierniku rata kredytu jaka splacal we Frankach byla nizsza od tej ktora teraz placi, o 630zl Jak dla mnie masakra Jakbym wiedzial ze bedzie tak jak jest to bym konta w dolarach nie likwidowal pol roku temu tylko teraz, mialbym ponad 500zl wiecej na tym
_________________ Juz niedlugo nie tylko przyspieszenie, ale i skrecanie, hamowac bede na drzewie
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
W tym roku nie ma co liczyć na odbicie się kursu złotówki. Nasza gospodarka jest w czarnej dupie, utrzymuje się trend spadkowy pkb który zaczął się w końcówce 2008, generalnie specjaliści mają dwa scenariusze w zależne od tego co sie dalej będzie działo w Polsce i na świecie. Pierwszy że będzie tak zwana kupa, a drugi, ze będzie mega kupa.
Wg. mnie złotówka będzie słabła przez cały pierwszy kwartał tego roku, w kolejnych kwartałach się ustabilizuje, stabilizacji będzie towarzyszyło malutkie odbicie, ale i tak w tym roku nie ma nawet co śnić o powrocie euro poniżej 4zł i dolara poniżej 3 zł.