auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 27 Kwi, 2009 Tire Battle
Żóóóóóóóóóółw
MAm proźbę o porade
mam do porównania 3 opony
rozmiar opon to 225/40/18
Auto RWD ok 200 PS Jazda 90% ulica i może raz w roku wypad na jakas pojeżdzawke na torze.
Czyli wychodzimy z założenia że opona ma być przede wszystkim na odzień w związku z tym poza parametrami trakcyjnymi również liczą się takie sprawy jak głośność opony oraz to jak szybko sie będzie zużywać .
Yokohama Parada Space II, Toyo T1-r, Toyo Proxes 4
Jim ty jeżdzisz w 18' na toyo T1r jakie doświadczenia w codziennej jeździe jak oceniasz tą opone na niskim profilu ??
toyo proxes 4 to jakaś w miarę świeża opona ?? bieżnik typowo deszczowy ale czy na suchym też daje rade ??
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Pon 27 Kwi, 2009
IMO Parada zbyt hardkorowa na codzień...
Brałbym T1R - we wszystkim jest średnia ale przynajmniej nadaje sie na codzień.
Co do trwałości opon - szczególnie przy 200KM RWD to niestety nie ma reguły
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Ja się mogę wypowiedzieć o Proxes 4, na mokrym wg mnie kicha. O pozostałych nic nie wiem. o Paradzie wszyscy mówią ze super na suchym, ale na mokrym to juz bardzo Eaaaasy trzeba.
t1r sa dosc oleiste na poczatku potem ladnie kleja.Milo mnie zaskoczyly w bilgoraju pod kazdym wzgledem. Dla mnie maja jedna wade ktora jest ich zaleta -> maja miekkie scianki. Dla mnie jest za miekko, ciagle, mimo delikatnego naciagu i 205/35. ale dzieki temu ze maja miekkie scianki mozna je bylo naciagnac, naciagaja sie dosc ladnie.
auto: maluch
silnik:: jeden sześć
moc: okurzaczkm Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Lip 2006 Skąd: Zachodniopomorskie
JIMEK napisał/a:
t1r sa dosc oleiste na poczatku potem ladnie kleja.Milo mnie zaskoczyly w bilgoraju pod kazdym wzgledem. Dla mnie maja jedna wade ktora jest ich zaleta -> maja miekkie scianki. Dla mnie jest za miekko, ciagle, mimo delikatnego naciagu i 205/35. ale dzieki temu ze maja miekkie scianki mozna je bylo naciagnac, naciagaja sie dosc ladnie.
205 / 35 nie ma pomyłki ? Przecież gumka do włosów jest grubsza niż wysokość takiej opony
no ziom no nie ma pomylki.. jest jeszcze szersza felga jak chcesz dojsc
JIMEK [Usunięty]
no moja powinna byc twarda jak k-mart. przez naciag i profil. a jest normalna, powiedzialbym komfortowa Jak na poczatku napompowalem duzo to w ogole strasznie sie kladl. tzn tak jakbym jechal srodkiem opony mimo ze niebylo az tyle powietrza. teraz jest ok. Na bilgoraju sie milo zaskoczylem trzymaniem, kladzeniem i wytrzymaloscia. Nie upalalem duzo ale nie zauwazylem w ogole zuzycia. Po roku sa w zasadzie w zajebistym stanie. Glosnosc chyba normalna, nie wiem.. NIE SLYSZE
czy bym wybral ja na codzien w innym wyzszym rozmiarze to nie wiem chyba nie ale ja jestem pojebany, mi sie scianki podobaly w runflatach Udalo mi sie idealnie trafic bo do cruisingu miejskiego sa idealne. jestem w szoku na koleinach, nie wiem czy to ich zasluga ale zachowuja sie 1000 razy lepiej niz seryjny rozmiar w zimowce.
auto: Š135R, Š105
silnik:: duży i mały
moc: jest w Nas samychkm Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Lip 2007 Skąd: prosto z Serca
ja na paradach wszystkie oblodzone zaśnieżone przełęcze pokonałem, to fakt... na salmopol tylko spękałem...
wg mnie nie ma co porównywać 195/50/15 do jakiejkolwiek 18stki...
wiadomo jak jest... świeża... ciasna... na wszystko chętna...
yyY! się znaczy! to będzie całkiem inna opona!