Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
wydech-Clio?
Autor Wiadomość

rabarbar
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Maj, 2009   wydech-Clio?

Wydech w Clio mi sie rozsypuje,jako ze nie bardzo stac mnie na zakup czegos markowego to chciałbym cos sam wykminic,i w związku z tym kilka pytan mam.Chce zrobic przelot na jednym ,koncowym tłumiku-
-jak srednica rury? 50 wystarczy??
-czy usuniecie kata nie bedzie mialo jakiegos(negatywnego) wpływu na prace silnika?lambda jest przed katem
-czy głosnosc jakos super radykalnie nie wzrosnie?? tzn. czy nie przekroczy 96 DB?(limit na torze poznan)
-jakis przyrostow mocy to sie nie spodziewam.ale czy moze cokolwiek to da.....?? :faja:

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

Wysłany: Pon 04 Maj, 2009   

hmmm, 50 to będzie stanowczo za wąsko u mnie w serii jest 2,25" czyli 60mm. U Ciebie może być 55 lub 57,5mm, kata wywal, 2giej sondy nie masz więc nie będzie problemu. z De-catem to tak dziwnie. Mnie zamontowali w MG Motorsport takie wąskie gardło twierdząc że nie można za bardzo rozluźnić wydechu w tym miejscu. Chłopaki z Yozzasport twierdzą ze można dać nawet i 2,5" 8-| więc sam nie wiem.

Tu jest chyba najwięcej info o wydechu do 172 klikaj

rabarbar
[Usunięty]

Geko ,kolejny raz wielkie dzieki!!!
Masz wydech na jednym tłumiku?jak z głosnoscia??

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

Ja mam na 3 jeden środkowy i dwa końcowe, tak to mniej więcej wygląda.

Mojego decata możesz obejrzeć w moim pimpie.

I jak dla mnie to przy 6000 to juz jest huk, ale ja lubię ciszę :) Duzo hałasu robi stożek.

W tej normie się zmieścisz spokojnie na 1 końcowym tłumiku, 96dB to juz bardzo głośno.

Ja będę miał niedługo coś takiego. W sumie już mam, tylko muszę to z "Lądka Zdroju"
przytargać.

Z tym że jeszcze nie wiem czy zostawię środkowy seryjny, czy go wywalę całkiem i puszczę rurę zamiast niego, no i czy go dam na 2,25" tak jak Janspeed czy 2,5" tak jak większość producentów sportowych wyfuków :D

pcs 
dodatkowe kategorie

auto: volvo 240 turbo
silnik:: B204gt
moc: 200km

Wysłany: Wto 05 Maj, 2009   

wywalic kata, 2.5'' cala i 2 duze tlumiki. Jakbys mial kata to ewentualnie mozna sie nad 1 tlumikiem zastanawiac.

na 1 tlumiku, jeszcze jak masz dodatkowo stozek to do toru nawet nie dojedziesz bo Cie zgarnie policja. Clio tak ma ze jest glosne. Dzik jak mial 2.5'' na mniejszych tlumikach to go slychac bylo na kilometr.

poszukaj o wydechu w watku o clio moim bylym, obecnie Rudello.

dzik 
Zafurczał mi rano!
wolne renuary

auto: r5
silnik:: F7R,C1J
moc: 161,???km

Wysłany: Wto 05 Maj, 2009   Re: wydech-Clio?

rabarbar napisał/a:

-jakis przyrostow mocy to sie nie spodziewam.ale czy moze cokolwiek to da.....?? :faja:

Ja mam 2.5", teraz mam seryjny tlumik i prawie seryjna moc, co dal wydech widac tutaj:
http://www.dziki.pl/clio/wydech.jpg

Mialem o tyle pecha ze tlumiki (glosniki) robil Grabowski. Halas byl masakryczny.

Jacek 
Idź na zakupy!

auto: mam
silnik:: też
moc: 72.5km

GeKo, jakim aparatem robiłeś fotkę że tak fajnie wszystko w środku widać?
:wall:

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

Roentgenowskim :D nie widać?

leon 
seksualny leniuch
say my name!

auto: Megane GT
silnik:: dci
moc: 110km

Geko zrezygnowales z Yozzasport ? jak gadalimy niedawno mowiles ze Cie to bardzo kreci i o nim myslisz... nie ukrywam czekalem kiedy kupisz i zamontujesz by zobaczyc efekty i samemu sie za to wziac :)

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

Udało mi sie dorwać Janspeeda używkę za 1/3 ceny, dlatego odpuściłem Yozzę, a mój seryjny wydech wygląda co raz gorzej.

pcs: Yozzasport jest na jednym tłumiku i w UK mieści się w limitach na torach.

pcs 
dodatkowe kategorie

auto: volvo 240 turbo
silnik:: B204gt
moc: 200km

primo to ma 2 tlumiki, tylko pierwszy maly, secundo spelnia limit 98db czyli poznan odpada i to nie jest napisane czy z katalizatorem czy bez bo wydech jest cat back i pewnie nie uwzglednia dodatkowej glosnosci ze stozka.

Pisza, ze 4-8bhp a moj robiony w eltecu dal chyba ok 10 km i ok 10-15 NM w calym zakresie ...

Cena owszem dobra, 1600zl + transport, czyli jednak naszym producentom sie w dupie poprzewracalo...

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

Wysłany: Śro 06 Maj, 2009   

Moje niedopatrzenie co do tego małego tłumika. Wersja wydechu 182 jest tylko na jednym tłumiku, tym się zasugerowałem ze w 172 jest tak samo.

pcs napisał/a:
Pisza, ze 4-8bhp a moj robiony w eltecu dal chyba ok 10 km i ok 10-15 NM w calym zakresie ...

8-10 daje wersja race bez kata.

na blogu Yozzy piszą też że brak kata podnosi głośność o 1dB.

Stożek nie podnosi jako takiego hałasu, bo pomiary się wykonuje za samochodem w pewnej odległości od końcówki rury wydechowej i przy 3500 wtedy stożka raczej nie słychać, bo przepustnica nie jest mocno uchylona.

pcs napisał/a:
Cena owszem dobra, 1600zl + transport, czyli jednak naszym producentom sie w dupie poprzewracalo...

I to już dawno. Ostatnio jak pytałem to za wydech do mojego usłyszałem 2000 na przelotach, a na komorówkach żeby było ciszej (bo to mnie interesowało) to 2500. Póki na terminy się bedzie czekać po 2 miesiące to ceny sobie mogą dyktować.

TOXIC 
zepsuł mi sie toster

auto: Clio Sport ph1
silnik:: F4R 730
moc: 178km

Wysłany: Czw 07 Maj, 2009   

Ja po zmianie kolektora robiłem całą srodkowa sekcje 60mm z nierdzewki za 700PLN

Z racji wielkosci kolektora nie musiałem martwic sie juz kawałkiem zamiast katalizatora, no i zrobili ładnie montowanie tak jak w fabrycznym układzie.
Wiec zaplanowalem juz przymiarke tłumika po starym sporcie wasq'a (tam jest 60mm i solidnie wygladjaca puszka) Ciekawe ze przy tym ukladzie najpiekniejszy dziwiek jest na jalowym hehe pozniej jest zdecydowanie za cicho ;) no ale tyl jest komorowy wiec moge to zrozumiec :)

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

toxic: decat jaką ma średnice u Ciebie?

TOXIC 
zepsuł mi sie toster

auto: Clio Sport ph1
silnik:: F4R 730
moc: 178km

Wczesniej mialem standartowy kolektor i przysiegam ze jak mierzylem miał srednice 50mm. Wtedy decat mialem dorobiony na 60mm i pozniej spowrotem zwykly standartowy układ.
Teraz jak zakladalem kolektor od 182 srednica wewnetrzna przy wylocie miała 60mm i takiej srednicy docelowo ma byc caly układ (do załatwienia została juz tylko koncowa czesc ta ktora przychodzi z tlumikiem)

Odpowiedz do tematu