auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Wysłany: Śro 24 Lut, 2010 Wydajność hamulców - jak testować
Chciałbym sobie w tym sezonie poprawić układ hamulcowy bo mam pare uwag,
napewno przewody w oplocie i wieksza pompa hamulcowa.
Zastanawia mnie jedna rzecz jednak - jak sprawdzic aktualną wydajność hamowania - np czy rozkład siły przód tył jest odpowiedni - jak to sprawdzić? Tak czy siak przydałby się korektor hamowania - wtedy na zasadzie prob i bledow moglbym sprawdzic co jest lepsze.
Mądre głowy pomóżcie
auto: Clio szrot
silnik:: F4R 730
moc: 155km Pomógł: 72 razy Dołączył: 24 Maj 2007 Skąd: z Zakrzowa
Wysłany: Śro 24 Lut, 2010
kubas napisał/a:
Sprawdzenie to może na stacji diagnostycznej
nie bardzo.... Na stacji diagnostycznej sprawdzi z jaka siła hamuje przód, a z jaka tył. i jaki jest rozkład siły hamowania miedzy lewym a prawym kołem na jednej osi. natomiast balansu przód -tył nie pozna.
auto: 205/C4
silnik:: tu5j2
moc: ~100km Pomógł: 73 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Skąd: Bydgoszcz
Janusz napisał/a:
kubas napisał/a:
Sprawdzenie to może na stacji diagnostycznej
nie bardzo.... Na stacji diagnostycznej sprawdzi z jaka siła hamuje przód, a z jaka tył. i jaki jest rozkład siły hamowania miedzy lewym a prawym kołem na jednej osi. natomiast balansu przód -tył nie pozna.
No ale jak zrobi jakiś update to sprawdzi czy siła hamowania wzrosła. A balans to myślę że w przypadku korektora w kabinie trzeba trochę potestować i osobiście sobie ustawić.
auto: Clio szrot
silnik:: F4R 730
moc: 155km Pomógł: 72 razy Dołączył: 24 Maj 2007 Skąd: z Zakrzowa
eM napisał/a:
tak o to chodzi
ja wiem ale kubas nie
nie mniej jednak tez chciałem zrobić coś takiego żeby zobaczyć jak to w clio jest bes abs'u... ale dowiedizałem się tylko ze na stacji diagnostycznej nic mi to nie da bo poznam max siłe hamowania zacisków z przodu i z tyłu, oraz jaki jest balans miedzy lewa a prawa strona osi.... ale proporcji jakie zachowuje układ miedzy przodem a tyłem podczas hamowania nie
pasiło by tu zdanie kogoś obeznanego z budowa rajdówek, bo oni napewno maja jakieś urządzenie do badania tego
auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km Pomógł: 40 razy Dołączył: 08 Cze 2006 Skąd: Warszawa
jeżeli będziesz testował hondę to proponuje sie wybrać na jakies stare lotnisko - rozpedzasz auto do 100 km/h i zaczynasz hamować, pamietaj tylko zebys zostawil sobie jakis bezpieczny dystans do konca pasa (tak mniej wiecej około kilometra)
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Bad-i napisał/a:
jeżeli będziesz testował hondę to proponuje sie wybrać na jakies stare lotnisko - rozpedzasz auto do 100 km/h i zaczynasz hamować, pamietaj tylko zebys zostawil sobie jakis bezpieczny dystans do konca pasa (tak mniej wiecej około kilometra)