auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Skąd: uć
Wysłany: Wto 28 Gru, 2010 visa czy mastercard ?
jaka karte debetowa wybrac?
kiedys mialo to znaczenie, jesli chodzi o przewalutowania w transakcjach zagranicznych, dzis zalezy to od banku, przynajmniej tak czytam, wiec ten aspekt odpada.
uzycie? oczywiscie polska + europa, choc planuje tez wyjazd wakacyjny np. do indii i ekwadoru. platnosci zarowno w sklepach, jak i wyplaty gotowki, no i oczywiscie przelewy w sieci do wszelkich firm i instytucji.
jakie ma kto doswiadczenia? opinie w necie rozne, jedni narzekaja navise, inni na mc.
w mbanku maja jeszcze takie cos jak mastercard gold, nie placi sie prowizji w bankomatach w kraju i na swiecie, ciekawa opcja.
auto: 106 S16, Willy
silnik:: TU5J4 1.6 16V
moc: 168km Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 28 Gru, 2010
Ja miałem problemy zarówno z Visą jak i MasterCardem. To zależy od banku i np. danej godziny, w każdym z systemów jest o innej porze rozliczenie i bywa tak, że np. w nocy sa problemy z płatnościami - miałem tak kiedyś na stacji benzynowej. Najlepiej mieć taką i taką, dziś w dobie darmowych kont nie jest to problem.
Ja mam np. Visę, MasterCard zwykły i MasterCard zbliżeniowy.
Natomiast np. mojej dziewczynie wyrobili nowego MasterCarda w Kredyt Banku i nie ma na tej karci numeru CVV, czyli odpada płatność przez neta - jakiś śmiech na sali, bo ja na obu swoich Master'ach mam takie numery.
_________________ "If in doubt, flat out." - Colin McRae
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Śro 29 Gru, 2010
ja mam vise iżadnych problemów
polecam kredytowe to działa zawsze i wszędzie
_________________ when the flag drops the bullshit stops
.....action speaks louder than words....
Drone Memory 5... Siara i wszystko jasne agresywność 0%
auto: Dwa sedany
silnik:: Razem 3800
moc: Razem 273km Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Skąd: Warszawa
saxorulez napisał/a:
ja mam vise iżadnych problemów
polecam kredytowe to działa zawsze i wszędzie
Też nie zawsze i wszędzie.
Miałem też sytuację gdzie miałem Visę Electron i Visę wypukłą (kredytową) z mBanku.
Na stacji benzynowej zastała mnie noc z soboty na niedzielę, kiedy to mBank robił konserwację systemu.
Musiałem zostawić dowód osobisty i wrócić na drugi dzień z gotówką...
auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
hehehe, a to michal moze powiedziec cos o konserwacji systemu podczas konserwacji organizmu nieludzkimi dawkami alko w placie miedzy 24 a 1 w nocy
to byla sucha godzina zawsze
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
bizon napisał/a:
no i oczywiscie przelewy w sieci do wszelkich firm i instytucji.
Kartą debetową nie da się płącić w sieci, a przynajmniej tymi które nie posiadają Security code. Generalnie z własnego doświadczenia odradzam płacenie typowymi kartami kredytowymi w sieci, jeśli nie chcecie mieć przykrej niespodzianki. Mnie kiedyś próbowano ruchnąć na 300$. Znacznie lepsze do tego są wirtualne karty.