auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Wto 11 Lip, 2006 ustawianie wałków
Pytanie techniczne.. adamant wyjechał i nie mam kogo podpytać...
jeśli kupuje wałki i wywalam serię... skąd mechanik wie jak włożyć wałki?? tzn przecież jak się je wkłada to zwory sie wychylają itd.. jak zrobić to tak aby nie spieprzyć??
_________________ when the flag drops the bullshit stops
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 11 Lip, 2006
Oj panie Łukaszu, to pan jest tutaj specjalistą od wałków
szymon [Usunięty]
Wysłany: Wto 11 Lip, 2006
saxorulez napisał/a:
Pytanie techniczne.. adamant wyjechał i nie mam kogo podpytać...
jeśli kupuje wałki i wywalam serię... skąd mechanik wie jak włożyć wałki?? tzn przecież jak się je wkłada to zwory sie wychylają itd.. jak zrobić to tak aby nie spieprzyć??
Tak to pytanie do fachowca. Z tego co się orientuje to wywalasz orginały( trzeba zdemontować zawory) zakładasz nowe wałki ( po zdemontowaniu zaworów ) zakładasz zawory spręzyny i resztę . ustawiasz luz zaworowy i jest git. Zmieniaja się wzniosy , trzeba potem stroić kompa... ale to przecież Ty Saxolurez chyba masz wiedzę na temat wałków?? :570:
w Pugu to robiłem sam ale zabij mnie a nie pamietam kolejności co jak było.
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Czw 13 Lip, 2006
mi chodzi o ustawianie wałków... przecież one mają inny czas otwarcia.. jak to się robi i czy da sie to poprawić po założeniu rozrządu.. bo w saxo są regulowane kółka na wałkach ale nie tak bardzo jak powinny..
_________________ when the flag drops the bullshit stops
auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
nie wiem jak jest w Saxo ale pewnie tak samo jak u mnie bo to tez 16 v wiec..
walki ustawia sie krzywkami z tego modelu od ktorego sa te walki bo inaczej nie beda odpowiednio chodzic. z tego co wiem to jedna krzywke na walek ssacy , a druga na wydechowy. punkty to ustawialo sie na tym czyms z boku a nie na walku ( to chyba jest napinacz albo rolka ) wtedy mozna bylo zobaczyc ile jest jeden zabek - w punto roznica 3 zabkow powoduje ze auto nie zapali bo nie pozwola na to czujki bo by rozwalilo sillnik tzn zawory.
rozrzad wlasnie ustawia sie po jego zalozeniu - wszystko musi byc juz na miejscu zeby moc ustawic najwyzszy i najnizszy punkt. potem mozesz sobie z boku krecic tym - tak jak to mowi Dzik - ale bez krzywek nie ryzykowalbym zabawy.. chyba, ze ktos to robil 10 razy w innym aucie.. i ma jakis swoj prywatny patent.
pewnie pomieszalem sto rzeczy ale staralem sie. mowie to na podstawie tego co siw dowiedzialem o rozrzadzie przez ostatni miesiac.. jak nie mam samochodu
z czego 2 tygi stoi u Grabowskiego w Piasecznie.. myslalem,ze troche bardziej ogarniety jest to czlowiek..
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
auto: Clio I,
moc: 260,km Pomógł: 40 razy Dołączył: 08 Cze 2006 Skąd: Warszawa
Jakarti napisał/a:
pewnie pomieszalem sto rzeczy ale staralem sie. mowie to na podstawie tego co siw dowiedzialem o rozrzadzie przez ostatni miesiac.. jak nie mam samochodu
z czego 2 tygi stoi u Grabowskiego w Piasecznie.. myslalem,ze troche bardziej ogarniety jest to czlowiek..
auto: Clio Sport
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
Cytat:
ooo Jakarti ziom nie posadzalem Cie o taka wiedze-widac to ze twoje autko ciagle gdzies sie naprawia to zdobywasz wiedze techniczna
az mi sie motyla noga zrobilo cieplej na sercu.. mowie Wam, ze to forum mnie rozwija - kulturalnie to moze nie - (nie liczac wizyty z PCS w Lublinie) ale technicznie napewno!!
i za to Wam dziekuje chlopaki i dziewczyny
ps. jutro beda dwa tygodnie... daje mu jeszcze jeden i mu to oficjalnie jutro powiem.. pozniej wyjezdzam i chyba wole zostawic auto u Adamanta albo w ASO u znajomego mojego taty i mamy Fiata.. sam nie wiem..
help me..
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.