auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Sob 02 Wrz, 2006
rudecki - przecież to projekt BMW i PSA takze musieli iść na kompromis...
obawiam się ze nowy miniak straci na agresywności i przyśpieszeniach na prostej - natomiast powinien się jeszcze poprawić na torze...
_________________ when the flag drops the bullshit stops
auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm Pomógł: 33 razy Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 06 Wrz, 2006
To czemu wszędzie mówili ze to jest silnik BMW?
_________________ ...
szymon [Usunięty]
Wysłany: Śro 06 Wrz, 2006
dzisiaj również gadałem z kumplem i powiedział że 1.6 w mini to silnik Chryslera.
He he no tak to juz bywa. BMW ten silnik poddało gruntownej modyfikacji co nie zmienia faktu ze BMW nie projektowało tego motoru.
Ale nowy jest lepszy. spójzcie na moment i nawet nie chodzi o wartość ale przy jakich obrotach go osiaga.
czytałem tez o Clio sport i napisali ( wykresu nie widziełem) ze ponad 200 NM ma juz od 2000 rpm.
auto: maluch
silnik:: jeden sześć
moc: okurzaczkm Pomógł: 11 razy Dołączył: 07 Lip 2006 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006
no łande cacko :okulary:
saxorulez napisał/a:
rudecki - przecież to projekt BMW i PSA takze musieli iść na kompromis...
obawiam się ze nowy miniak straci na agresywności i przyśpieszeniach na prostej - natomiast powinien się jeszcze poprawić na torze...
dlaczego ? poprzedni cooper S miał 7,4 do 100 km/ h a tutaj podają 7,1 więc zyska zarówno na prostej jak i na torze (bedzie dłuższy). Na pewno odczuje się większy moment obrotowy którego w poprzedniej eSce było 220 Nm a teraz będzie aż 240 Nm czyli prawie tyle co w obecnym Worksie... :599: i gdzieś wyczytałem że spalanie ma spaść o 12% w stosunku do poprzedniej konstrukcji. Podsumowując jadnostka napędowa bardzo udana i stosowana będzie nie tylko w Miniaku przez co troszkę straci na swojej unikatowości ale może dzięki temu , że dzieli pewne podzespoły spadnie trochę z ceny...