Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
kute graty
Autor Wiadomość

PumaRST
[Usunięty]

Wysłany: Wto 18 Gru, 2007   

CHRZANEK napisał/a:
Czy jeżeli zaturbiamy to potrzebujemy kręcić motor do wysokich RPM ?? ?? ??
Wydawało mi sie że charakterystyka turbo nie potrzebuje wysokich obrotów.
Jak to jest ???

rozumiem że to pytanei do mnie.

tak naprawde wszystko zalezy od konkretnego silnika i zastoswoanej w nim Turbiny czyli defacto przeznaczenai auta. a teraz jaśniej a nic nie jest tak jasne jak przykład:

Dwa silniki: znane wszystkim B16A2 i naprzykład 2,0 16v z forda. zkładamy do obu silników turbine Garrett T3. i na fordowskim silnik z seryjnym odcięciem na poziomie 6500obr da nam to moc w granicach 250-260KM ( mozna to troche podciagnać wałkami ale juz nei wiele). ale w Hondzie z jej 9000obr da to nam juz moc około 300KM przy tym samym doładowaniu. oba przykłądy z życia wzięte.

wyzej zakręcisz silnik uzyskasz wiekszą moc.

ale jak dobierzesz turbine żeby była jak najbardziej elestyczna pod dany silnik top nie musisz go krecić bo uzysaksz cały zakres mocy we właściwym dla tego silnika zakresie.

Tu posłuze sie przykładem z mojego podwórka: 1600 8v z fiesty RS turbo. seryjnie na śmiesznej T2 ale uzyskiwała moc 180Nm przy 2300 obr i miała praktycznie płaski wykres momentu aż do 5500obr. Standardowym patentem jest przejście na T3 ale tu jest wszystko fajnei na niskim doładowaniu ale gdy zaczynamy dmuchać od 1 bara w góre okazuje sie że mamy duzą turbo dziure i trzeba by przesunać to odciecie wyzej zeby wykożystać potencjał tej turbiny, bo w seryjnym zakresie ona sie dopiero dobrze napędziła. ja miałem taki problem w ostatnim swoim silniku że róznica miedzy pełnym momentem a pełnamocą to tylko 250obr a jak wiadomo nie jest to zakres urzyteczny. tym bardziej że to było zaraz przed odcięciem.

Wiec według mnie zależy do czego bedzie urzywane auto a to bedzie generować decyzję o wielkości turbiny itd.

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Pedżo 306 cab
silnik:: XU10J4
moc: 152km

Wysłany: Śro 19 Gru, 2007   

Wtedy nasuwa się pytanie czy nie lepiej montować kompresor ? Ma on swoje wady, ale jest łatwiejszy w montażu nie ma takiej turbo dziury przecież?
www.facebook.pl/vlodarskyracing

PumaRST
[Usunięty]

Vlodarsky napisał/a:
Wtedy nasuwa się pytanie czy nie lepiej montować kompresor ? Ma on swoje wady, ale jest łatwiejszy w montażu nie ma takiej turbo dziury przecież?

niby masz racje, ale

1) turbina jest bardziej efektywna i łatwiejsza w obsłudze (zmian doładowani itp).
2) z tym montazem Kompresora to tylko obiegowa opinia bo wcale nie jest to takie łatwe, co wiecej myśle ze jednak w wiekszości aut łatwiej wsadzić turbine niz kompresor - wymaga to mniej przeróbek.

a te przykąłdy to tylko miały pokazać rózne zachowanie wtej samej turbiny w różnych silnikach.

Kompresor tak naprawde pozwala zachować tą samaharakterystyke silnika i przebiek mocy ale przenosi wszystko w wyższe wartości. jedyna zaleta jak dla mnie to brak turbo dziury.

dzik 
Zafurczał mi rano!
wolne renuary

auto: r5
silnik:: F7R,C1J
moc: 161,???km

Vlodarsky napisał/a:

Montaz nie jest latwiejszy, czasami znacznie trudniejszy.
Kompresor jak kazda sprezarka posiada swoja mape i nie jest to cudowne rozwiazanie ktore zapewnia rowny przyrost od 1000rpm do odciecia.
Kompresor ma szybsza reakcje gdyz jest napedzany mechanicznie a nie gazowo jak turbina.

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

dziku mówiąc łatwiejszy mówie tu o tych łatwiejszych przypadkach gdzie kompresor np rotrex

bardzo ładnie pasuje w miejsce klimy np u mnie...
dzik napisał/a:
Kompresor jak kazda sprezarka posiada swoja mape i nie jest to cudowne rozwiazanie ktore zapewnia rowny przyrost od 1000rpm do odciecia.

no właśnie jest cudowne ze wzglęu na szybszy czas reakcji moim zdaniem :)
dzik napisał/a:
Kompresor ma szybsza reakcje gdyz jest napedzany mechanicznie a nie gazowo jak turbina.
czyli jednak jest cudowny czy nie ? :p

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

troche zjechaliśmy z tematu... o kompresorach i turbach był inny temat ziomki poziomki :O

dzik 
Zafurczał mi rano!
wolne renuary

auto: r5
silnik:: F7R,C1J
moc: 161,???km

A turbo moglbys zainstalowac bez demontazu klimy.
U mnie np jest duzy problem, musialelem wywalic pompe wspomagania by zmiescic silnik, kompresor nie wejdzie.

Nie jest cudowny, ma wiecej wad niz turbo.
Sa tez wady o ktorych malo sie mowi jak np pulsacje w doladowaniu, wieczorem postaram sie wrzucic wykresy.

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

dzik napisał/a:
A turbo moglbys zainstalowac bez demontazu klimy.

nie mam klimy :) ale miejsce na klime tak :P Niech ktoś mądry przerzuci te posty o doładowaniach do odpowiedniego tematu... proszę.
A Ty Dziku powiedz mi czy w takim razie nie jest najlepszym i najbardziej efektywnym montować kompresor i turbo ? To jest już skomplikowane ale kompresor wspomaga dół obrotów a turbo już wiadomo. Tylko teraz jak duże pulsacje ? to nie zależy od jakości kompresora i jego budowy ? Czy są to jakieś konkretniejsze ubytki w doładowaniu które raz są takie a raz inne ? Ja nie uważam, że kompresor czy turbo jest lepsze ale chce, żeby było o tym jak najwięcej powiedziane !!

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

Kazde doładowanie ma swoje zastosowanie i nie ma sensu wskazywać co jest lepsze.
Ja mam swoje przemyslenia oraz empiryczne wnioski.
Wszystko zalezy od punktu widzenia, dla mnie turbo jest mniej uzyteczne od kompresora.
Rozmawialismy o tym dziku na wigilii :)

rasta 
co to była za emisja?
Tępy Huj

auto: Brak
silnik:: Triumph
moc: 125km

Panowie nie przesadzajmy z tą turbo dziurą! Jeżel turbo jest dobrane z głową to to nie ma problemu. U siebie full boost mam poniżej 3 tyś obr. Oczywiście jak na 5 biegu zejde do 2 tyś. obrotów to troszke potrwa zanim turbawa się napędzi ale kto normalny tak robi.

A co z tego, że kompresor da mi pełną moc od 1500 obr. jak nie bedzię trakcji...

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

rasta napisał/a:
A co z tego, że kompresor da mi pełną moc od 1500 obr. jak nie bedzię trakcji...

LOL.

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km

Rasta: cwaniaczku Ty masz ALS więc chyba o turbodziurze wiesz tylko z opowiadań kolegów ;) ;) ;)

Ale co do kucia: Czy elementy kute (nie tanie ;) ) sa wstepnie lepiej wywazone niż seryjne odlewy, czy również wymagana jest optymalizacja (wyważanie) ?? ?? ??

Teoretycznie wiem że im silnik lepiej wywazony tym bezpieczniej mozna go kręcić do wysokich RPM.
Pytanie jaka jest ta bezpieczna granica.
Co w przypadku "zakutego" silnika jest ograniczeniem - podobno zawory nie nadążają ;)

PumaRST
[Usunięty]

CHRZANEK napisał/a:

Ale co do kucia: Czy elementy kute (nie tanie ;) ) sa wstepnie lepiej wywazone niż seryjne odlewy, czy również wymagana jest optymalizacja (wyważanie) ?? ?? ??
...............................................................................................
Pytanie jaka jest ta bezpieczna granica.
Co w przypadku "zakutego" silnika jest ograniczeniem - podobno zawory nie nadążają ;)

mysle że element są lepeij wyważone zreszta majainna wage niz seria, tak jak porównywałem tłoki i korby.

a faktycznei problemem moze sie okazać seryjna głowica i rególacja zaworów jesli j uż mówimy o kręceniu niewiadomo gdzie.

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km

PumaRST napisał/a:
jesli j uż mówimy o kręceniu niewiadomo gdzie.

W wiekszości samochodów benzynowych (nie licząc hondy ;) )seryjne odcięcie jest gdzieś w okolicach 7000rpm

Więc mówiąc o wysokim kręceniu mam na mysli powiedzmy 8000rpm.
To juz chyba dla wielu glowic początek "falowania zaworów" ?? ?? ??

rasta 
co to była za emisja?
Tępy Huj

auto: Brak
silnik:: Triumph
moc: 125km

Teoretycznie powinno się wyważac korbowody, wał korbowy koło zmachowe itd. itp.
Ale to bardzooo zwieksza koszty i tak na prawdę nie jest konieczne.
Ja u siebie nic nie wyważała, a silnikczek pracuje równo i cicho.
Jak swojego tunera zapytałem czy będziemy wyważać korby (przeczytałem na sieci, że trzeba) to mnie wyśmiał i powiedział, że jeśli nie mam co robić z pieniędzmi to moge je wyważyć ale to nie ma sensu, szczególnie w przypadku nowych korb.

Ale na pewno przy wyczynie gdzie silnik będzie kręcony bardzo wysoko może to mieć znaczenie.

Odpowiedz do tematu