Wysłany: Sob 22 Gru, 2007 Redukcja wagi ZX ? Czy warto ?
He he jak w temacie swiatecznie sie zapytam
Jako ze moja zabawka stoi w warsztacie to tak sobie mysle ze
moze troche kilogramow jej zabrac ? mala dieta ?
kurcze ale pytanie teraz... czy nie straci on na wlasciwosciach trakcyjnych ?
bo po zakretach smiga wazac te swoje prawie 1200kg pieknie...
czy zabranie mu paru kilogramow nie spowoduje zmian za duzych ?
czy macie jakies doswiadczenia w tej sprawie ?:)
ogolnie bym wypruł caly srodek od drzwi ;> caly tyl znaczy boczki plastiki kanapa itp itp itp
przod zostaje jak cywilne auto
ale co sadzicie o zmianach w trakcji wtedy ?
wesolych przed swiat znaczy weekendu przy okazji zyczy zajac
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Sob 22 Gru, 2007
im mniej fur waży tym mniejsza siła odśrodkowa na niego działa - luz. Jeśli nie masz max twardego zawiasu i nie zacznie przeskakiwać - będzie dobrze. Jedyny problem to przesunięcie środka ciężkości do przodu, to troszkę feler, ale i tak powinno być lepiej niż było z czasami. Najwyżej zainwestujesz kiedyś i wywalisz co się da (aku na przykład) do tyłu
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Im bedzie mniej ważył tym większą prędkość będzie miał w zakręcie (na prostej też)
Wywalaj to co ci nie potrzebne
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
zajac [Usunięty]
No ok wywalam wszystko - znaczy do konca drzwi auto jest seria potem zostaja blachy prawie calkiem gole... (zobaczymy co tam lezy pod plastikami wogole
i wlasnie problem w tym ze sila odsrodkowa bedzie mi mocniej wypychac przod auta na zewnatrz zakretu ? czy sie myle ?
Zawias mam serie typowa dla tej wersji auta Zx 2.0 16v
no jest raczej twarde ;>
ale w sumie na 2 osoby ma byc auto nic wiecej wiec caly tyl nie potrzebny
No moze jakis dodatkowy schowek bede zmuszony zainstalowac na torebke mojej Pani ...
ale to chyba jakos przenegocjuje
przód będzie Ci wypychało jak do tej pory, tył mniej - ot co. Zmieni się nieco charakterystyka, ale będzie lepiej niż jest. Seryjny zawias nie jest twardy
oj zaufaj mi po przesiadce z sierry na zx 2.0 16v to seryjny zawias czuje sie jak by zespawany byl na stale
wypatrosz go jak karpia na święta , dobrze by było jak byś zmienił serie fotele na sportowe kubły(np bimarco dakar&expert), dwa takie kubły ważą trochę więcej jak jeden seria! wtedy po takim odchudzeniu, czuć jak auto przyspiesza lepiej od seri, hamuje jeszcze lepiej, w zakrętach jest super , na suchym nie ma podsterowności, jest nadsterowność!!!!! ze względu na lekki tył, pomaga to zacieśnić zakręt szybciej reaguje na "lewą" nie trzeba sięgać po ręczny , na śliskim występuje podsterowność ale zależy wszystko od zawiasu i opon
wypatrosz go jak karpia na święta , dobrze by było jak byś zmienił serie fotele na sportowe kubły(np bimarco dakar&expert), dwa takie kubły ważą trochę więcej jak jeden seria! wtedy po takim odchudzeniu, czuć jak auto przyspiesza lepiej od seri, hamuje jeszcze lepiej, w zakrętach jest super , na suchym nie ma podsterowności, jest nadsterowność!!!!! ze względu na lekki tył, pomaga to zacieśnić zakręt szybciej reaguje na "lewą" nie trzeba sięgać po ręczny , na śliskim występuje podsterowność ale zależy wszystko od zawiasu i opon
jego to nie obchodzi... on chce mnie objechać a ja sie tak łatwo nie dam
Vlodarsky napisał/a:
jego to nie obchodzi... on chce mnie objechać a ja sie tak łatwo nie dam
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
MaxiA7 napisał/a:
wtedy po takim odchudzeniu, czuć jak auto przyspiesza lepiej od seri, hamuje jeszcze lepiej, w zakrętach jest super , na suchym nie ma podsterowności, jest nadsterowność!!!!!
Dlatego jestem przeciwny odchudzania clio, stanie sie jeszcze bardziej nadsterowne niz jest, a to przeszkadza w byciu szybkim w zakretach.
Sorry ale nie jara mnie kazde puszczenie gazu prowadzace do driftu, zbyt duza walka.
auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
Drogi Dr.Prof., to co radzil bys w moim przypadku odchudzajac by zapobiedz nadsterownosci:
Jesli odchudze clio, to tylko lajtowo:
- kanapa out
- tylne wykladziny out
- tylne boczki out
Dywanik, przednie boczki i podsufitka zostaja.
By skorygowac rozlozenie masy i zmniejszyc nadsterownosc:
- zawias: samochod w dol, tyl przynajmniej na tej samej wysokosci jak przod i napewno nie wyzej
- bateria do tylu
- dystanse na tylne kola -> szerszy rozstaw