Wysłany: Pią 22 Lut, 2008 Z kolem pasowym moje boje :)
A tak sobie postanowilem odreagowac stresy i opisac cos w technicznym dziale .
Jak widac w avatarze posiadam sobie przypadkiem calkiem ZX 2.0 16v z takim slodkim silniczkiem jak vlodar w swoim aucie po dachowaniu .
I jako ze sie zepsulo cos .. co do konca jeszcze nie wiem ..
to stoi rozebrany natenczas i przy okazji okazalo sie czemu ciagle mi sie ladowanie swieci baterii . Kolo pasowe dwumasowe czy jak to sie tam nazywa sie rozwulkanizowalo. No bardzo nie fajna sprawa . Ale na przeciw warsztatu w ktorym od niedawna pracuje - jest serwis nieautoryzowany citroena. Coz wiec robic.. kolo w reke i polazlem tam ..
po chwili rozmowy facet mowi " mam takie " dogadalismy sie na drugi dzien ze wpadne i zakupie ma sprawdzic tylko czy gitara jest.. Cena spoko 150 zl ( 980 czy 780 nowe)
Nastepnego dnia dzwonie do niego .. i co slysze .. " aaaa pan z warsztatu na przeciwko ? a to nie sprzedaje bo mam dwa takie auta i 3 silniki i moze sie przydac"
ech .. smutek wielki ..
Ma ktos takie kolo moze ?
odkupie chetnie za nie wielkie pieniadze
stux [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008
To bardzo czesty przypadek. Dokladnie to sie nazywa kolo pasowe z tlumikiem drgan. Podobnie mialem w BX GTi 16v a w 205 powoli tez sie konczy
Kupno nowego odpada poniewaz nikt nie robi zamiennikow a oryginal kosztuje wlasnie kolo 800zl
Najlatwiej poszukac uzywki ... co prawda duze prawdopodobienstwo, ze kupimy takie ktore za jakis czas znowu sie wysypie.
Rozwiazan "naprawy" jest kilka:
1) najlepszy do seryjnego auta - regeneracja starego - dorobienie odpowiedniej matrycy i zawulkanizowanie na nowo
2) wytoczenie odpowiedniej tulejki (zamiast gumy) i zespawanie
3) wykonanie customowego lekkiego kola z utwardzonego aluminium
... oczywiscie po wyszystkich zabiegach nalezaloby wywazyc kolo!
Do swojego Puga kombinuje z 3cia opcja
sebson [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008
W wawie na czerniakowskiej zaraz obok bartyckiej jest sklep z czesciami do francuzow. Kupowalem tam takie nowe kolo do s16 za 200 PLN w zeszlym roku
zamowilem i na nastepny dzien bylo do odbioru
zajac [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Lut, 2008
sebson mowisz o tym sklepie w budynku przy kurczakach z rozna ? taki z boku w budynku gdzie jest spozywczy itp ?
zajac [Usunięty]
stux napisał/a:
Rozwiazan "naprawy" jest kilka:
1) najlepszy do seryjnego auta - regeneracja starego - dorobienie odpowiedniej matrycy i zawulkanizowanie na nowo
Wszystko fajnie ale kto to robi w warszawie ? wie ktos moze ?
i jakie moga byc koszta tego ?
raczej sam bawil sie w produkcje nie bede
a uzywane takie kolo to ja juz mam ( sorry ale takie mam podejscie do uzywanych czesci
moje zdanie zazwyczaj jest takie ze na szrocie to moge kupic zderzak i podlokietnik .. ew tego typu rzeczy ... )
sebson [Usunięty]
zajac napisał/a:
sebson mowisz o tym sklepie w budynku przy kurczakach z rozna ? taki z boku w budynku gdzie jest spozywczy itp ?
o tym samym
po prawej stronie - przed sama bartycka - jadac w kierunku gdanska
zajac [Usunięty]
e tam na przeciwko mojego dawnego balkonu poprostu
tak w skrocie
jutro podjade i sie dowiem
Dzieki za info bardzo zobaczymy co powiedza
a swoja droga kurczaka na cieplo zawsze chetnie opędzluje
wiec tak i tak wycieszka oplacalna
sebson [Usunięty]
zajac napisał/a:
a swoja droga kurczaka na cieplo zawsze chetnie opędzluje
jak zalatwisz temat to bedziesz winien dobrze wypieczone udko
zajac [Usunięty]
no jak zalatwie temat to nawet ci ogole udko najpierw
No wiec patrzac na daty zrobilo sie troche dlugo odkad zaczely sie moje boje z ZXem .. ale nie bylo czesto czasu ani kasy na cokolwiek
Ale Dokonalem zakupu pod gnieznem calego silnika XU10J4 razem z kolem pasowym
kolektorami itp
Kolo przelozone , silniczek krokowy przelozony , gruszki od podcisnien przelozone ...
I PIERWSZA JAZDA ZALICZONA
Szczescie moje wielkie bylo az do chwili jak zrobilo sie bum i wystrzelil kruciec z pompy waku a Zx zrobil wielka kaluze na ulicy
co zrobic .. klej do aluminium .. kruciec wklejony .. i jazdaaa
Pierwsze wrazenia ? no jezdzi .. co dalej ? no chyba po roku stania musi pojezdzic
jak narazie nic nie stuka nic nie puka... przynajmniej za bardzo Alternator troche jęczec zaczyna ale to sie gumka myszka wytrze