Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zamontować pasy szelkowe?
Autor Wiadomość

Greg 
sushi nori

auto: 106 S16, Willy
silnik:: TU5J4 1.6 16V
moc: 168km

Wysłany: Nie 02 Lis, 2008   Jak zamontować pasy szelkowe?

Dzięki Chrzankowi stałem się (mam nadzieję) szczęśliwym posiadaczem pasów szelkowych MOMO RH4 (3 cale, 4 punktowe). Cena była okazyjna, aż żal było nie skorzystać. :]

Jak widać na załączonym obrazku, szelki mają mocowania na karabińczyk i śruby oczkowe do wkręcenia.

Przystąpiłem do montażu i okazało się, że śruby dostarczone w komplecie nie chcą wkręcić się do fabrycznych otworów. Śruba jest jakby minimalnie grubsza, ma gęstszy gwint. We wspomniane otwory wkręca się tradycyjna M10, jaką można kupić w każdej Castoramie itp.

Pytanie - czy gdzieś dostane takie śruby oczkowe, ale o innym gwincie? Czy może rozwiązać to inaczej? Do tej pory (a objeździłem kilka sklepów) nie spotkałem odpowiednich śrub.

Mój patent to przykręcić lewy pas biodrowy do mocowania pasów, a prawy do jednego z gwintów mocowania zawiasów trzymających tylną kanapę. Pasy ramienne przez zagłówek i na krzyż z tyłu do wspomnianych mocowań tylnych foteli. W moim aucie są dwa fotele z tyłu, każdy zamontowany jest na dwóch zawiasach (bo się otwiera ;) ) tuż za przednimi fotelami. Wykorzystam trzy takie otwory pod zawiasy do montażu trzech pasów (j.w.).

W Castoramie widziałem pręt gwintowany który wkręca się jak należy, można dociąć go na odpowiedniej długości kawałki i wkręcić zamiast tych śrub i nakręcić na nie nakrętki oczkowe (coś takiego). Boje się jednak, że to będzie mniej wytrzymałe i bezpieczne rozwiązanie niż dostarczone śruby. Pręt mawytrzymałość 4-5, a nakrętki ok 5. Śruba od MOMO aż 8.8 - poza tym co jednolita śruba to nie skręcana. Tak myślę, stąd jeszcze tego rozwiązania nie wdrożyłem, bo nie wiem, czy będzie OK.

Pomóżcie. :>

p106rallye
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Lis, 2008   

Dziwne ,że Ci te oczka nie wkręcaja się w standardowe otwory.Ja mam chyba od 4 producentów i nie miałem problemów z ich wkręceniem.I nie kombinuj z jakimiś spilkami z marketu ,bo to nie jest ta wytrzymałość.

fydi 
Oświadczam - donosiłem do SB

auto: Clio Williams
silnik:: F7R
moc: 154km

Hmmm... dziwne, ze masz M10. Ja to widzę tak:

a) szukasz gości który, ma odpowiedni gwintownik (w krk znalazłem szybko :) ) i przerobisz sobie w aucie tą dziurkę co się wkręca.

b) tak, jak to jest w rajdówkach. idziesz do jakiegoś sklepu rajdowego ( w krk na przykład Rako) i kupujesz taką blaszkę z zespawaną nakrętką pod to mocowanie oczkowe. A potem musisz albo przykręcić lub przyspawać tą blaszkę do nadwozia http://www.rako.pl/rajdy/...&id=125&prdid=0

Greg 
sushi nori

fydi napisał/a:
Hmmm... dziwne, ze masz M10. Ja to widzę tak:

a) szukasz gości który, ma odpowiedni gwintownik (w krk znalazłem szybko :) ) i przerobisz sobie w aucie tą dziurkę co się wkręca.

b) tak, jak to jest w rajdówkach. idziesz do jakiegoś sklepu rajdowego ( w krk na przykład Rako) i kupujesz taką blaszkę z zespawaną nakrętką pod to mocowanie oczkowe. A potem musisz albo przykręcić lub przyspawać tą blaszkę do nadwozia http://www.rako.pl/rajdy/...&id=125&prdid=0

No tak, tylko nigdzie nie spotkałem NORMALNYCH śrub z takim gwintem jak w tych od pasów (jak zechcę sprzedać auto, to wypada żeby miało pasy czymś zamocowane, a nie zostawię oczek). Poza tym - czy powiększanie gwintu w fabrycznych mocowaniach np. pasów nie osłabia ich? Może prościej przegwintować śrubę? Ale to też będzie utrata na wytrzymałości...

Co do blaszek - oglądałem taką dziś w sklepie, ale chyba nie ma opcji żeby 4 takie gdzieś przymocować - bo i jak żeby nie naruszać zbytnio konstrukcji? To mimo wszystko auto drogowe na co dzień i nie chcę tam spawać czy drutować. :)

Dzięki za odzew! :)

Kamilbike 
Należe do AA

auto: Punto GT
silnik:: 2.0T
moc: 350km

Podjedz do asmetu, ich glowna siedziba jest na al jerozolimskich jak sie jedzie w strone pruszkowa, po prawej stronie bedzie. Powinni miec podobne sruby.

ASMET

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km

Wysłany: Pon 03 Lis, 2008   

Greg: przy okazji najblizszego spotu az musze sam zobaczyć te twoje śruby...

Ja bym nie kombinował z jakimiś customami tylko ewentualnie tak jak fydi zasugerował wkręciłbym uszka w płytki i by było i dobrze i ładnie i co najważniejsze MOCNO

(ja sam musiałem skorzystać z takiej płytki do pasa biodrowego od strony tunelu środkowego)

MoRToN 
sushi nori
tylko fourty/fourty

auto: Reno
silnik:: 2.5
moc: 115km

ASMET...

Albo zmierz śrubę (skok gwintu) i szukaj w necie. Nie spawaj ani nie rzezaj gwintów w cytrynie o_O

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Pedżo 306 cab
silnik:: XU10J4
moc: 152km

byłem w ASMET - mają wszystko i jeszcze więcej :)
www.facebook.pl/vlodarskyracing

Greg 
sushi nori

CHRZANEK napisał/a:
Ja bym nie kombinował z jakimiś customami tylko ewentualnie tak jak fydi zasugerował wkręciłbym uszka w płytki i by było i dobrze i ładnie i co najważniejsze MOCNO

Tylko jak te płytki zamocować?! Bo teoretycznie potrzebne byłyby aż cztery.

Pojadę do tej firmy, może dziś się uda. Czy szukać identycznych czy może jakichś innych spełniających zadanie?

Np. w takim kształcie:

MoRToN 
sushi nori
tylko fourty/fourty

auto: Reno
silnik:: 2.5
moc: 115km

Szukaj ucha normy DIN 580.

Ja sie zaopatruje w ej firmie.. tylko nie wiem czy sprzedadzą poniżej pełnej paczki (zazwyczaj 100szt.) :/

http://www.metalwit.pl/pobierz/sruby.pdf

http://www.metalwit.pl/pobierz/din5.pdf

Odpowiedz do tematu