auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Nie 23 Lis, 2008
CHRZANEK,
średnica max w bloku TU to 80mm niestety bardzo blisko siebie są tłoki w tym silniku (szukałem z Adamantem jakiegoś rozwiązania i 80mm to max)
skoku wzrasta do 89 mm przy zmianie korby na dłuższa 137,5 mm a pojemność jaką uzyskujemy to 1789cc, przy seryjnej korbie mamy skok 82 mm i z zastosowaniem tłoka 80 mm pojemność 1649 cc
_________________ when the flag drops the bullshit stops
CHRZANEK,
skoku wzrasta do 89 mm przy zmianie korby na dłuższa 137,5 mm a pojemność jaką uzyskujemy to 1789cc, przy seryjnej korbie mamy skok 82 mm i z zastosowaniem tłoka 80 mm pojemność 1649 cc
Niestety to nie jest prawda, dluzsza korba nie ma nic do skoku tloka, a tym samym do pojemnosci.
Pojemnosc mozna zwiekszyc jedynie przez zmiane wykorbienia (walu) na wieksze - wtedy wzrasta pojemnosc (przy niezmienionej srednicy tloka)
i wtedy wlasnie czesto jesli chce sie utrzymac zblizony stopien kompresji do seryjnego nalezy zmienic korbowod ale na krotszy a nie dluzszy.
Niestety tak jest jak ktos nie rozumie co pisze albo na jakiej zasadzie dziala silnik i czym jest pojemnosc, czym stopien kompresji i co za co odpowiada.
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Czw 18 Gru, 2008
stux,
masz rację. To co napisałem nie jest poprawne bo nie uwzględniłem róznicy wykorbień na wale w strokerze i na wale serynym i to chyba tyle co jest tam żle. Jeśli jeszcze coś to mnie popraw.
To czy znam się na budowie silnków czy nie cięzko wywnioskować z powyższej wypowiedzi. Nie kończyłem technikum/polibudy wiec dużo mi brakuje i zdaje sobię z tego sprawę.
_________________ when the flag drops the bullshit stops
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Wysłany: Czw 18 Gru, 2008
Stux ostatni akapit nie był potrzebny, nie musisz tu wpadac i gromic kogos za brak wiedzy.
Jakos jak tu zagladasz to tylko zeby sie pomądrzyć i potem Ciebie nie ma.