Wysłany: Pią 21 Sie, 2009 akumulator w bagażniku w fwd
nie znam się. i zastanawiam się. po co w fwd przenosić aku do bagażnika ? czyli pośrednio - czy nie dociąża się przód w zakrętach żeby tranfer masy przenieść na przednią oś?
Czy obciążenie nie powinno być jak najbliżej środka samochodu ? w sensie między osiami ? Wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie. Tak samo aku nie może być za tylną osią bo to sprzyja wynoszeniu tyłu. Dobrze rozumuje ?
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Pią 21 Sie, 2009
A to nie jest tak ze w fwd im bliżej 50/50 to auto powinno stabilnie hamować szczególności na dohamowaniach w w łuku ? jakoś dziwnym trafem FWD z cięzkim przodem nie skręcają.
i jeszcze jedna sprawa którą zauważyłem kiedyś
np. w renówce miałem info o cisnieniu w oponach, więcej z przodu o jakies 0.2atm.
czyli wyraznie bylo widac ze przod jest ciezszy
w golfie mam 4 kola po rowno a przy dociazeniu wiecej z tylu
wychodzi na to ze przy 1-2 osobach rozklad masy jest po rowno jesli producent nie zaklada dobicia wiekszej ilosci powietrza na ktoras os
chyba ze sie myle
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Wysłany: Pią 21 Sie, 2009
jesli masz za duzo masy z przodu to przednie opony sa przeciazone a tylne niedociążone
efektem jest zawsze gorszy czas.
auto skreca zawsze na czterech oponach i nalezy tak rozlozyc mase zeby przyczepnosc byla jak najwieksza.
Sila odsrodkowa dziala bardzo mocno na aku umieszczone wysoko powodujac wiekszy przechył - strate przyczepnosci kół wewnątrz zakretu. przenosząc aku z tylu na podloge obnizasz takze zauwazalnie srodek ciezkosci.
eM ale jest jedno ale... żeby szybko latać w fwd trzeba napędzać się w zakrętach a co to powoduje? transfer masy na tył... więc gdyby wychodzić z 50:50 to przy skręconym napędzaniu z przodu nie ma trakcji...
_________________ 0-1
Ostatnio zmieniony przez Stf Pią 21 Sie, 2009, w całości zmieniany 2 razy