Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobór opony do felgi
Autor Wiadomość

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009   

p106rallye napisał/a:
Opony R888,R1R i RA1 nie mogą być użytkowane i składowane w temperaturach poniżej 0° - http://marktg.toyotires.com/file/TireStorage.pdf ;) Gratulacje dla jeżdzących w zimę na letnich :crazy:

Na tych oponach w ogole sie nie powinno jezdzic imho drogowo - doznania z jazdy to masakra.
Za to np t1r sa idealnym przykladem na zime

Marek23 
Gonna giv'm a cziken?

auto: gc8r
silnik:: 2.0
moc: 280km

Loko napisał/a:
jedyne warunki w których zamierzam szybko leci przez całą zimę to jest śnieg.

agrii

agentczor
[Usunięty]

Ja 2 lata temu całą zimę przejeździłem na letnich ale ostatnia mnie zmusiła do kupna zimówek...

Wybrałem się z Krakowa do Tarnowa 13 lutego i..... utknąłem na letnich na międzynarodowej "4".

Więc polecam każdemu chociaż zimówki na przedniej osi... Ja mam 2 nalewki markgum na zimę i dająradę na śniegu a i 200km/h na nich leciałem...

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio Sport
moc: 201km

polecialby pewnie i 700km/h tylko to chyba nie o to chodzi w zimowkach :D

agentczor
[Usunięty]

Jakarti napisał/a:

Wiem - ukazuje tylko, że nakewki nie rozlatują sie przy 120 :P

Jedno jest pewne - najgorsza nalewka zimowa jest o niebo lepsza na śniegu niż najlepsza wielosezonowa lub letnia :) Dlatego też takie kupiłem.

PiTT 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: .
silnik:: .
moc: .km

agentczor napisał/a:
Jakarti napisał/a:

Wiem - ukazuje tylko, że nakewki nie rozlatują sie przy 120 :P

Jedno jest pewne - najgorsza nalewka zimowa jest o niebo lepsza na śniegu niż najlepsza wielosezonowa lub letnia :) Dlatego też takie kupiłem.

no nie wiem, jeździłem na nalewkach zimowych kiedyś
znajomy bardzo sobie chwalił, mówił że na śnieg jest idealna tyle że 1-2 sezony i gumy nie ma
znowu ja mam raczej negatywne wrażenia z jazdy na nalewkach, opona twarda jak kamień, na mokrym zero trzymania, na śniegu też do dupy
wszystko zależy od producenta, ale ja bym już w życiu nie kupił nalewanek

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio Sport
moc: 201km

to jak uzywanie tego samego kondona dwa razy..
mozna ale po co? :D

nie o tym temat.
dobieramy tutaj opone do felgi!!

EOT.

PiTT 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: .
silnik:: .
moc: .km

Jakarti napisał/a:
to jak uzywanie tego samego kondona dwa razy..
mozna ale po co? :D

nie o tym temat.
dobieramy tutaj opone do felgi!!

EOT.

a używane to niby co, też jak używanie kondona po kimś

mimo wszystko wybrałbym użyki

kamil 
Kawior, cebula, kaszanka...

auto: E39 523i
silnik:: 2,5
moc: Ile Pan Bóg Dakm

Nie wiem Panowie, ale uważam, ze jak poruszam się 100 Km/h czyms co ma stycznosc z ziemia na powierzchni kartki A4 to kupuje nowe i kupuje dostosowane do konkretnej pory roku czyli lato -letnie zima - zimówki. Jeżdze w mieście więc obstawiam opony, które dobrze sprawuja się na mokrym błocie posniegowym/mokre i kupujac zimówki ten parametr jest dla mnie najistorniejszy.

ade 
plotki... plotki...

auto: Królowa lawet
silnik:: f4rt
moc: 172km

kamil_wrc napisał/a:
Nie wiem Panowie, ale uważam, ze jak poruszam się 100 Km/h czyms co ma stycznosc z ziemia na powierzchni kartki A4 to kupuje nowe i kupuje dostosowane do konkretnej pory roku czyli lato -letnie zima - zimówki. Jeżdze w mieście więc obstawiam opony, które dobrze sprawuja się na mokrym błocie posniegowym/mokre i kupujac zimówki ten parametr jest dla mnie najistorniejszy.

z zimowkami w miescie jest ten problem, ze zanim doczekamy sie sniegu to je chuj strzeli przez jazde po suchym:D:P i juz beda slabiuchne na sniegu:P

kamil 
Kawior, cebula, kaszanka...

auto: E39 523i
silnik:: 2,5
moc: Ile Pan Bóg Dakm

ade napisał/a:
kamil_wrc napisał/a:

z zimowkami w miescie jest ten problem, ze zanim doczekamy sie sniegu to je zły czlowiek strzeli przez jazde po suchym:D:P i juz beda slabiuchne na sniegu:P

No i dzięki takiej wiedzy firmy oponiarskie powinny wydawac więcej kasy na kampanie uświadamiające - edukacyjne....

bieżnik to nie wszystko...najistotniejsza sprawa w oponie na zimę jest mieszanka z jakiej jest zrobiona. Dostosowana przede wszystkim do znacznie niższej temperatury niż jej letni odpowiednik. Więc jak będziesz jechał na swojej nówex letniej oponie w zime po suchuteńkiej nawierzchni to i tak zatrzymasz się kilka metrów dalej niż gdybyś miał odpowiednik swojej opony tylko że na zimę.

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

kamil_wrc napisał/a:
Więc jak będziesz jechał na swojej nówex letniej oponie w zime po suchuteńkiej nawierzchni to i tak zatrzymasz się kilka metrów dalej niż gdybyś miał odpowiednik swojej opony tylko że na zimę.

Tutaj się mylisz, na suchym duże znaczenie ma powierzchnia styku opony z nawierzchnią, a w przypadku opony letniej (ze względu na budowę bieżnika) jest ona większa.

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

martin.h, gówno Ci da powierzchnia styku jak poniżej zera letnia guma jest twarda i zwyczajnie przestaje kleić do drogi, im zimniej tym gorzej.

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

GeKo napisał/a:
martin.h, gówno Ci da powierzchnia styku jak poniżej zera letnia guma jest twarda i zwyczajnie przestaje kleić do drogi, im zimniej tym gorzej.

Akurat miałem na myśli temperatury w okolicach zera (większość zimy to właśnie takie temperatury). W takich warunkach letnia ma krótszą drogę hamowania od zimówki.
Czy poniżej zera zimówka będzie rzeczywiście lepsza? Tego bym nie powiedział, ale nie widziałem takiego porównania to nie powiem.

strick 
6950 spammer!

auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm

martin.h napisał/a:
Akurat miałem na myśli temperatury w okolicach zera (większość zimy to właśnie takie temperatury)

To gdzie Ty zyjesz? Moze patrzysz na termometr w mieszkaniu na ktorym tam pietrze zyjesz... W samochodze zimą czesto temperatury przekraczaja -5 st.

martin.h napisał/a:
Akurat miałem na myśli temperatury w okolicach zera (większość zimy to właśnie takie temperatury). W takich warunkach letnia ma krótszą drogę hamowania od zimówki.
Czy poniżej zera zimówka będzie rzeczywiście lepsza? Tego bym nie powiedział, ale nie widziałem takiego porównania to nie powiem.

Wez lepiej potestuj, poczytaj, bo jak stwardniała letnia guma bedize lepiej hamowała od opony zimowej?
Jak lubisz, to jezdzij sobie na letnich, ale nie przekonuj do tych bzdur innych...

Odpowiedz do tematu