auto: GolfMk4
silnik:: V6
moc: 500+km Pomógł: 20 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Skąd: Bielsko-white
Wysłany: Czw 10 Gru, 2009 Lustrzanka do 2000 pln
Właśnie przymierzam się do zakupu jakiejś lustrzanki cyfrowej, a jako, że nie mam o tym temacie zbyt wielkiego pojęcia, chciałem zapytać o radę: co wybrać dla total amatora, na co zwrócić uwagę...najlepiej gdybyście podesłali konkretne modele i teges
_________________ 'gdybym był młody i bez kasy, kupiłbym BRZ'
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Czw 10 Gru, 2009
...a może nie lustrzanka?
przy amatorskim cykaniu wg. mnie ma idealne ustawienia automatyczne
zdjęcia są ładne bez większego zagłębiania się w ustawienia
jak miałem kiedyś D40x a mój ojciec Canona chyba 450d to na automatycznych utawieniach moje zdjęcia wychodziły ładniejsze
ja się przekonałem już do Nikona
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Jeśli chcesz się rozwijać w tym temacie dalej. To najpierw należałoby zacząć od wyboru systemu. Dwa najpopularniejsze to Canon i Nikon. Każdy ma swoich zwolenników i przeciwników. Jeden robi jedne obiektywy lepsze drugi inne.
Cechą charakterystyczną Canona jest to że wszystkie obiektywy są z wbudowanym silnikiem, w przypadku Nikona występuje część starszych obiektywów (często rewelacyjnych jakościowo) bez silnika, napędzanych z korpusu. I tu ważna rzecz dobrze by było aby korpus dawał taką możliwość. Poznasz to po tym że po zdjęciu obiektywu z korpusu wystaje z niego coś w rodzaju końcówki małego śrubokręta płaskiego a w obiektywie bez silnika szczelina w którą się wpina ów śrubokręt.
Nowsze amatorskie konstrukcje Nikona przeważnie go nie posiadają co skazuje nas na zakup potem już tylko nowego rodzaju obiektywów Nikkora i pozbawia możliwości korzystania ze starszych ale super konstrukcju np. 50mm F1,8 Nikkor oraz zakupu niektórych obiektywów niezależnych firm takich jak:
- Tamron 18-50 f2,8 Rewelacyjne szkło 3 x tańsze niż nikorrowski odpowiednik
- Tokina 12-24 f4 również super szkło za przystępną cenę.
Tak więc w przypadku zakupu tańszych korpusów Nikona, pozbawiamy się możliwości dobrego rozwoju jako fotograf. Poprzednie modele typu D70, D80 miały jeszcze śrubokręt i szkoda że Nikon zrezygnował z tego rozwiązania w najtańszych modelach, ale cóż polityka firmy pewnie.
Do zalet korpusów Nikona zaliczyłbym znacznie lepsze materiały i wykonanie a przynajmniej tak było jeszcze do niedawna. Oprócz tego lepiej leżą w dłoni gdyż są większe i cięższe (ma to znaczenie gdy np. panoramujemy- czyli ciągniemy za jakimś obiektem na długim czasie naświetlania i chcemy uzyskać ostry obiekt a rozmyte tło)
lekkim korpusem jest znacznie łatwiej poruszyć. W Nikonach również baterie starczały przeważnie na cały dzień fotografowania, w Canonie baterie potrafiły paść po 300zdjęciach (canon 350d)
Niebagatelne znacznie ma również dostępność funkcji aparatu bezpośrednio z korpusu a nie z menu. Ułatwia to pracę i adaptowanie się do zmieniających się sytuacji czy warunków. Nic tak nie wkurwia jak na wycieczce, trzeba przegrzebać połowę menu aby znaleźć jakieś ustawienie. Tutaj również Nikon był zawsze o krok przed Canonem (mówimy oczywiście cały czas o serii amatorskiej aspirującej do semi-pro)
Przejdźmy do kitowych obiektywów (czyli dostępnych w zestawie z body) Niestety nazwa KIT idealnie odzwierciedla ich jakość. O ile w przypadku Nikorra 18-55 3,5-5,6 jest jeszcze znośne to w przypadku Canona o tych samych parametrach jest to istny dramat. Bardzo dobrym jak na kitowe szkło jest natomiast 18-70 3,5-4,5 Nikkora.
Nie wiem czy w chwili obecnej występuje w zestawach z body ale można je kupić na allegro nówkę już chyba za 800zł lub nawet mniej. Nic nie stoi na przeszkodzie by kupić używany ( o obiektywy właściciele przeważnie mocno dbają, gdyż nie tracą one na wartości tak jak korpusy) często stan jest idealny a cena niższa.
OBIEKTYWY (skrót)
F2,8 To obiektyw o stałym świetle 2,8 w całym zakresie ogniskowych. Czyli niezależnie czy mamy na 17mm czy na 50mm ustawioną ogniskową zawsze nam zapewni dużą ilość światła wpadającego do korpusu co znacznie skróci czas naświetlania i jeśli tego potrzebujemy rozmyje tło za fotografowanym obiektem. Obiektywy o stałym świetle nie są tanie, ale dają też największe możliwości.
F3,5-5,6 Są to obiektywy o zmiennym świetle. Działa to w ten sposób że na krótkim końcu obiektywu np. 18mm uzyskamy śwatło F3,5 jednak gdy zmienimy ogniskową na 50mm obiektyw sam przymknie przysłonę do F5,6 i nie będziemy mieli na to wpłwu przy tej ogniskowej. Będziemy mogli sami ją przykmnąć bardziej np do F8 ale nie będzie fizycznej możliwości przy długim końcu 50mm zmienić światła np na F4,5.
Takie obiektywy właśnie najczęściej występują w KITach.
Im dłuższa rozpiętość ogniskowych w stylu 18-200mm, 18-105mm tym trudniej uzyskać dobry jakościowo obiektyw. Po prostu fizyka. Im krótsze te rozpiętości tym przeważnie obiektywy rysują ładniej zdjęcia.
Jest to ogólne uproszczenie o obiektywach i każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
Kilka rzeczy o których warto pamiętać:
- Mpx to nie wszystko, służą głównie do dużych powiększeń i kadrowania zdjęć potem. 6mpx w zupełności wystarcza na odbitkę 30x45 a da się i większe wyciągnąć.
- O jakości zdjęć głównie decyduje łącznik między okiem a spustem migawki czyli TY, oraz szkło czyli obiektywy.
Jeśli byś wybierał Nikona to na początek polecałbym używane D80 (nówki już chyba nie dostępne) lub nowe D90
Modele D40, D50, D60 to stricte amatorka Natomiast D3000, D5000 lans, bauns fajerwerki w stylu live View, kręcenie filmów HD itp. Do tego służą inne rzeczy, mówią na to kamera, ale z tym to do Majka
edit P.S.
Tekst ten napisałem jako użytkownik Nikona i jego zwolennik, choć znam fotografów którzy jadą na 2 systemach jednocześnie, bo nie ma idealnychi jedynie słusznych rozwiązań z danego systemu. O Canonie powinien wypowiedzieć się speed555 który fotografował nie najlepszym korpusem Canon 350D ale z porządnym szkłem i jego zdjęcia są rewelacyjne.
auto: 106 ITB, ///M3
silnik:: 1.6 8V
moc: 146++, 343km Pomógł: 80 razy Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: ze wsi
GeKo napisał/a:
Modele D40, D50, D60 to stricte amatorka Natomiast D3000, D5000 lans
heh jako byly posiadacz D50 nie stawialbym go w jednej linii z D40 choc by
z racji tego ze ma np. wbudowany silnik do napedzania starych obiektywow
ale w takie starocie juz nie wchodz...
kup najwyzszy model jaki zmiesci sie w zalozonym budzecie... i oczywiscie
niech bedzie to nikon