Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Lustrzanka do 2000 pln
Autor Wiadomość

Maciusiowy 
Powiedź cos śmeisznego...

auto: GolfMk4
silnik:: V6
moc: 500+km

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009   Lustrzanka do 2000 pln

Właśnie przymierzam się do zakupu jakiejś lustrzanki cyfrowej, a jako, że nie mam o tym temacie zbyt wielkiego pojęcia, chciałem zapytać o radę: co wybrać dla total amatora, na co zwrócić uwagę...najlepiej gdybyście podesłali konkretne modele i teges :)

nox 
Aż żal się spieszyć na tym forum
Mr. Cleaner

auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009   

A do czego ma służyć ta lustrzanka ?

bizon 
Witamina A..

auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km

2k na body czy body z jakas lufa?
nowa czy uzywka?

kubas 
DJ Sparky
205 RULA !

auto: 205/C4
silnik:: tu5j2
moc: ~100km

hehehe własnie mam ten sam problem, waham się pomiędzy nikonem d3000 a canonem 1000d... a może sony ?

mi 
Stawiam wszystkim ....

auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm

...a może nie lustrzanka?

Maciusiowy 
Powiedź cos śmeisznego...

auto: GolfMk4
silnik:: V6
moc: 500+km

nox napisał/a:
A do czego ma służyć ta lustrzanka ?

myślałem o robieniu zdjęć...ale już nie wiem :]

bizon napisał/a:
2k na body czy body z jakas lufa?
nowa czy uzywka?

nówka, body z lufą
chciałbym się (górnolotnie rzecz ujmując) rozwijać się w tym temacie :D
...dlatego odpowiadając na pytanie mi - tak, lustrzanka

bizon 
Witamina A..

np sony hx1?
EDIT: wycofuje sie :D

nox 
Mr. Cleaner

Może tak nikon d3000 (następca rozwinięcie d40/d60) za około 2-2,2 kupisz z obiektywem nikkor 18-105

strick 
6950 spammer!

auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm

http://www.ceneo.pl/2748509
Tu masz z 2 obiektywami

To o czym Nox pisze http://www.ceneo.pl/2748515

I to co wklejałes http://www.ceneo.pl/2748524

nox 
Mr. Cleaner

chyba niezła oferta

Nikon D3000 +18-55+55-200mm PL 2044zł

bizon 
Witamina A..

to niezla opcja :)

PiTT 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: .
silnik:: .
moc: .km

bierz Nikona, będziesz zadowolony
przy amatorskim cykaniu wg. mnie ma idealne ustawienia automatyczne
zdjęcia są ładne bez większego zagłębiania się w ustawienia
jak miałem kiedyś D40x a mój ojciec Canona chyba 450d to na automatycznych utawieniach moje zdjęcia wychodziły ładniejsze
ja się przekonałem już do Nikona

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

Jeśli chcesz się rozwijać w tym temacie dalej. To najpierw należałoby zacząć od wyboru systemu. Dwa najpopularniejsze to Canon i Nikon. Każdy ma swoich zwolenników i przeciwników. Jeden robi jedne obiektywy lepsze drugi inne.
Cechą charakterystyczną Canona jest to że wszystkie obiektywy są z wbudowanym silnikiem, w przypadku Nikona występuje część starszych obiektywów (często rewelacyjnych jakościowo) bez silnika, napędzanych z korpusu. I tu ważna rzecz dobrze by było aby korpus dawał taką możliwość. Poznasz to po tym że po zdjęciu obiektywu z korpusu wystaje z niego coś w rodzaju końcówki małego śrubokręta płaskiego a w obiektywie bez silnika szczelina w którą się wpina ów śrubokręt.

Nowsze amatorskie konstrukcje Nikona przeważnie go nie posiadają co skazuje nas na zakup potem już tylko nowego rodzaju obiektywów Nikkora i pozbawia możliwości korzystania ze starszych ale super konstrukcju np. 50mm F1,8 Nikkor oraz zakupu niektórych obiektywów niezależnych firm takich jak:
- Tamron 18-50 f2,8 Rewelacyjne szkło 3 x tańsze niż nikorrowski odpowiednik
- Tokina 12-24 f4 również super szkło za przystępną cenę.
Tak więc w przypadku zakupu tańszych korpusów Nikona, pozbawiamy się możliwości dobrego rozwoju jako fotograf. Poprzednie modele typu D70, D80 miały jeszcze śrubokręt i szkoda że Nikon zrezygnował z tego rozwiązania w najtańszych modelach, ale cóż polityka firmy pewnie.
Do zalet korpusów Nikona zaliczyłbym znacznie lepsze materiały i wykonanie a przynajmniej tak było jeszcze do niedawna. Oprócz tego lepiej leżą w dłoni gdyż są większe i cięższe (ma to znaczenie gdy np. panoramujemy- czyli ciągniemy za jakimś obiektem na długim czasie naświetlania i chcemy uzyskać ostry obiekt a rozmyte tło)

lekkim korpusem jest znacznie łatwiej poruszyć. W Nikonach również baterie starczały przeważnie na cały dzień fotografowania, w Canonie baterie potrafiły paść po 300zdjęciach (canon 350d)
Niebagatelne znacznie ma również dostępność funkcji aparatu bezpośrednio z korpusu a nie z menu. Ułatwia to pracę i adaptowanie się do zmieniających się sytuacji czy warunków. Nic tak nie wkurwia jak na wycieczce, trzeba przegrzebać połowę menu aby znaleźć jakieś ustawienie. Tutaj również Nikon był zawsze o krok przed Canonem (mówimy oczywiście cały czas o serii amatorskiej aspirującej do semi-pro)
Przejdźmy do kitowych obiektywów (czyli dostępnych w zestawie z body) Niestety nazwa KIT idealnie odzwierciedla ich jakość. O ile w przypadku Nikorra 18-55 3,5-5,6 jest jeszcze znośne to w przypadku Canona o tych samych parametrach jest to istny dramat. Bardzo dobrym jak na kitowe szkło jest natomiast 18-70 3,5-4,5 Nikkora.
Nie wiem czy w chwili obecnej występuje w zestawach z body ale można je kupić na allegro nówkę już chyba za 800zł lub nawet mniej. Nic nie stoi na przeszkodzie by kupić używany ( o obiektywy właściciele przeważnie mocno dbają, gdyż nie tracą one na wartości tak jak korpusy) często stan jest idealny a cena niższa.

OBIEKTYWY (skrót)
F2,8 To obiektyw o stałym świetle 2,8 w całym zakresie ogniskowych. Czyli niezależnie czy mamy na 17mm czy na 50mm ustawioną ogniskową zawsze nam zapewni dużą ilość światła wpadającego do korpusu co znacznie skróci czas naświetlania i jeśli tego potrzebujemy rozmyje tło za fotografowanym obiektem. Obiektywy o stałym świetle nie są tanie, ale dają też największe możliwości.

F3,5-5,6 Są to obiektywy o zmiennym świetle. Działa to w ten sposób że na krótkim końcu obiektywu np. 18mm uzyskamy śwatło F3,5 jednak gdy zmienimy ogniskową na 50mm obiektyw sam przymknie przysłonę do F5,6 i nie będziemy mieli na to wpłwu przy tej ogniskowej. Będziemy mogli sami ją przykmnąć bardziej np do F8 ale nie będzie fizycznej możliwości przy długim końcu 50mm zmienić światła np na F4,5.
Takie obiektywy właśnie najczęściej występują w KITach.
Im dłuższa rozpiętość ogniskowych w stylu 18-200mm, 18-105mm tym trudniej uzyskać dobry jakościowo obiektyw. Po prostu fizyka. Im krótsze te rozpiętości tym przeważnie obiektywy rysują ładniej zdjęcia.
Jest to ogólne uproszczenie o obiektywach i każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.

Kilka rzeczy o których warto pamiętać:
- Mpx to nie wszystko, służą głównie do dużych powiększeń i kadrowania zdjęć potem. 6mpx w zupełności wystarcza na odbitkę 30x45 a da się i większe wyciągnąć.
- O jakości zdjęć głównie decyduje łącznik między okiem a spustem migawki czyli TY, oraz szkło czyli obiektywy.

Jeśli byś wybierał Nikona to na początek polecałbym używane D80 (nówki już chyba nie dostępne) lub nowe D90
Modele D40, D50, D60 to stricte amatorka Natomiast D3000, D5000 lans, bauns fajerwerki w stylu live View, kręcenie filmów HD itp. Do tego służą inne rzeczy, mówią na to kamera, ale z tym to do Majka :D

edit P.S.
Tekst ten napisałem jako użytkownik Nikona i jego zwolennik, choć znam fotografów którzy jadą na 2 systemach jednocześnie, bo nie ma idealnychi jedynie słusznych rozwiązań z danego systemu. O Canonie powinien wypowiedzieć się speed555 który fotografował nie najlepszym korpusem Canon 350D ale z porządnym szkłem i jego zdjęcia są rewelacyjne.

bizon 
Witamina A..

D90 to fajna pucha. bawilem sie i polecam.

106 
You, you, you...
SIŁŁŁŁŁAAA :]

auto: 106 ITB, ///M3
silnik:: 1.6 8V
moc: 146++, 343km

GeKo napisał/a:
Modele D40, D50, D60 to stricte amatorka Natomiast D3000, D5000 lans

heh jako byly posiadacz D50 nie stawialbym go w jednej linii z D40 choc by
z racji tego ze ma np. wbudowany silnik do napedzania starych obiektywow :)
ale w takie starocie juz nie wchodz...

kup najwyzszy model jaki zmiesci sie w zalozonym budzecie... i oczywiscie
niech bedzie to nikon :D

Odpowiedz do tematu