auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Wto 16 Mar, 2010
saxorulez napisał/a:
"dog gearbox"
To nie to samo, dog gearbox to kłówka
AndreXSi napisał/a:
dogbox to chyba określenie kłowej skrzyni, a ten wkład o którym pisałem podobno był tylko na prostym zębie, ale nie kłowy
t.
Dokładnie, jet to określenie seryjnej wzmocnionej skrzyni, coś takiego np było w pucharowych Polówkach N1 i N2 proste zęby ale bez kłów zabierających biegi.
Dla wyjaśnienia kłówka moze być na prostych zębach jak i na skośnych (helikalnych czy z zębęm śrubowym czy jak to tam zwią)
Ale kłówka na skośnych zębach jest praktycznie niedostępna (osobiście nie spotkałem się z ofertą jakiegokolwiek producenta), a pozatym zęby proste zniosą zdecydowanie więcej, więc kupować kłówkę na skośnych jest trochę bez sensu.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Śro 17 Mar, 2010
Załatwisz aparaturę roentgena to zapraszam do Sosnowca na Orląt Lwowskich
Producenta nie znam z nazwy. Koszt ok 20k ze szperą i montażem, w tej chwili już wszystkie robią na prostych zębach.
Załatwisz aparaturę roentgena to zapraszam do Sosnowca na Orląt Lwowskich
Producenta nie znam z nazwy. Koszt ok 20k ze szperą i montażem, w tej chwili już wszystkie robią na prostych zębach.
Spoko, myślałem, że rozbieraliście już ją i macie jakąś dokumentację
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Śro 17 Mar, 2010
martin.h napisał/a:
pozatym zęby proste zniosą zdecydowanie więcej
Co prawda nie kończyłem politechniki ale chciałbym wyjaśnić jedna rzecz:
Zęby skośne sa w stanie znieść wieksza siłę (większa jest długość zęba oraz powierzchnia zazębienia) ale w sporcie stosuje się zeby proste ponieważ:
-szybciej się zazębiają
-nie występują destrukcyjne siły rozpychające wałki w obudowie
-śa głośniejsze i skrzynia zajebiście wyje
Dziekuje za uwage.
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...