Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
karoseria - wymiana
Autor Wiadomość

p106rallye
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Cze, 2010   

CHRZANEK napisał/a:
Żeby było legalnie to

2,0 wyjmujemy wszystko co się nada do nowego nadwozia.
Ogołocone nadwozie ZŁOMUJEMY !!!
Generalnie za złomowanie ogołoconego nadwozia będzie trzeba zapłacić - ja płaciłem 500pln (ale nadwozie było w tak znacznym stopniu niekompletne że zmieściło się do bagażnika innego samochodu)ale w zamian dostałem upragniony wpis z którym udałem się do wydziału komunikacji i legalnie wyrejestrowałem złomowany samochód.

Ja nie płaciłem za wyrejestrowanie samochodu mimo tego ,że był on pozbawiony silnika ,skrzyni i kilku innych elementów. Wszystko zależy od autozłomu ,a kilka ich zwiedziłem. Koszt za brakujący kg wahał się od 10 gr do 1 zł,ale w końcu wybrałem najlepszą ofertę :D Koleś tylko zanaczył ,że w samochodzie nie ma być siedzeń , tapicerek itp ,bo musi płacić za utylizację. Jest też coś takiego jak trwała utrata pojazdu - kiedy właściciel nie ma możliwości oddania samochodu na złom(zdarzenia losowe,działanie żywiołu itp) i wtedy po wniesieniu opłaty w urzędzie komunikacji można wyrejestować samochód - 2 lata temu było to chyba 400 czy 500zł.

kubas 
DJ Sparky
205 RULA !

auto: 205/C4
silnik:: tu5j2
moc: ~100km

p106rallye napisał/a:
CHRZANEK napisał/a:
Żeby było legalnie to

2,0 wyjmujemy wszystko co się nada do nowego nadwozia.
Ogołocone nadwozie ZŁOMUJEMY !!!
Generalnie za złomowanie ogołoconego nadwozia będzie trzeba zapłacić - ja płaciłem 500pln (ale nadwozie było w tak znacznym stopniu niekompletne że zmieściło się do bagażnika innego samochodu)ale w zamian dostałem upragniony wpis z którym udałem się do wydziału komunikacji i legalnie wyrejestrowałem złomowany samochód.

Ja nie płaciłem za wyrejestrowanie samochodu mimo tego ,że był on pozbawiony silnika ,skrzyni i kilku innych elementów. Wszystko zależy od autozłomu ,a kilka ich zwiedziłem. Koszt za brakujący kg wahał się od 10 gr do 1 zł,ale w końcu wybrałem najlepszą ofertę :D Koleś tylko zanaczył ,że w samochodzie nie ma być siedzeń , tapicerek itp ,bo musi płacić za utylizację. Jest też coś takiego jak trwała utrata pojazdu - kiedy właściciel nie ma możliwości oddania samochodu na złom(zdarzenia losowe,działanie żywiołu itp) i wtedy po wniesieniu opłaty w urzędzie komunikacji można wyrejestować samochód - 2 lata temu było to chyba 400 czy 500zł.

Hehehe ale u chrzanka został kawałek blachy z numerami nadwozia i nic więcej :)

Jaco 
kośimazaki

auto: Saxo VTS
silnik:: TU5J4
moc: 118km

Bonczek napisał/a:
Ok masz rację, tylko miało być legalnie, zgodnie z prawem ;)

NO w tym wypadku jest . Sprzedajesz auto legalnie dostajesz umowę i możesz sobie wyrejestrować , a co z nim zrobi nowy właściciel... jego sprawa

wasq 
brak opisu

auto: jakies Renault
silnik:: 1,7 1,8 1,6 2,0
moc: 93 85 110 150km

tzw rejsetracji za pomoca spawarki lub punktaka nie odwazylbym sie zrobic bo

pomijam legalnosc tego procederu

ale dochodzi druga strona medalu

masz fure wzmacniasz bude przekladasz bebechy drogi zawias stiunowany silnik fotele bajery

i masz wyrywkowa perzypadkowa kontrole drogowa gdzie stwierdzaja fakt przebitki pomijam teraz problemy prawne jakie bedziesz mial

ale dochodzi aspekt utraty calej fury tak jak stoi nie pozwola ci juz nic wyjac zabrac wiec szkdoa pracy czasu i energi aby ryzykwoac :P

RENAULT 5 KLUB POLSKA
www.klubrenault5.pl

ŁZM
http://www.motosportklub.pl/news.php

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Pedżo 306 cab
silnik:: XU10J4
moc: 152km

ja w ogóle bym się nie podjął niezgodnego z prawem załatwienia takiej sprawy... poza prawem było by to niezgodne z moim sumieniem.
www.facebook.pl/vlodarskyracing

Bonczek 
There you go...
Petrolhead

auto: Różne
silnik:: Różne
moc: Różnakm

Jaco napisał/a:
Bonczek napisał/a:

NO w tym wypadku jest . Sprzedajesz auto legalnie dostajesz umowę i możesz sobie wyrejestrować , a co z nim zrobi nowy właściciel... jego sprawa

Trzymając się tej "legalności przedsięwzięcia" podpisując świadomie umowę z osobą której danych nie ma na umowie chyba nie jest wszystko ok? Całkowicie Cię rozumiem, tylko Vlodarsky podkreślił na początku tą zgodność z prawem, imo dość bezsensowną w takim stopniu jak fragment prawa dotyczący tego typu działań.

http://www.facebook.com/p...208482285855703 :)

Jaco 
kośimazaki

Bonczek napisał/a:
Jaco napisał/a:
Bonczek napisał/a:

Trzymając się tej "legalności przedsięwzięcia" podpisując świadomie umowę z osobą której danych nie ma na umowie chyba nie jest wszystko ok? Całkowicie Cię rozumiem, tylko Vlodarsky podkreślił na początku tą zgodność z prawem, imo dość bezsensowną w takim stopniu jak fragment prawa dotyczący tego typu działań.

Ale kto napisał, że nie ma danych.. Napisałem że zamiast złomować, można CAŁKOWICIE LEGALNIE sprzedać takie autko komuś kto je skupuje... Jeszcze raz podkreślę CAŁKOWICIE LEGALNIE Z DANYMI NA UMOWIE ITP... nie wiem może u was w stolicy i okolicach nie ma takich ludzi, ale u nas często pojawiają się ogłoszenia typu Skupuje Stare Samochody itp itp... o_O

Bonczek 
There you go...
Petrolhead

No tak, ale widziałeś kiedyś umowę kupna takiego samochodu? Najczęściej są to umowy spisane np. na osobę z czarnej listy banku czy firmy leasingowej, czyli taką której dane figurują wszędzie a ona nie istnieje. Dzięki czemu ten dobry człowiek który skupuje te samochody ma auto które się rozpływa, wyciąga sobie z niego części, wycina VIN i wywozi na zaprzyjaźniony złom - a to jest nielegalne.

Jaco 
kośimazaki

Bonczek napisał/a:
No tak, ale widziałeś kiedyś umowę kupna takiego samochodu? Najczęściej są to umowy spisane np. na osobę z czarnej listy banku czy firmy leasingowej, czyli taką której dane figurują wszędzie a ona nie istnieje. Dzięki czemu ten dobry człowiek który skupuje te samochody ma auto które się rozpływa, wyciąga sobie z niego części, wycina VIN i wywozi na zaprzyjaźniony złom - a to jest nielegalne.

Akurat widziałem i była wypisana na kupującego ( nie na babcie, ciocie , szwagra), pewnie jest wiele zasad działania takich ludzi, ale moim zdaniem to już popadanie w skrajności ( nie sprzedam gościowi auta bo wydaje mi się, że zrobi z nim coś niezgodnego z prawem) to tak jak by nie kupować wódki bo nigdy nie mamy pewności czy to oryginał czy z lewej rozlewni.. a jeśli jest z lewej rozlewni to ktoś złamał prawo...

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km

Vlodarsky napisał/a:
Dałem pomuka Radziu !! Takiej odpowiedzi się spodziewałem dzięki.

Dziekuje bardzo chociaz jak wiesz nie mogę Ci pomóc - jestem koniem :)

Vlodarsky napisał/a:
Dodam, że jeśli już tą drogą idziemy Radek to trzeba mieć zaświadczenie z serwisu który ma odpowiedni wpis do ewidencji (zezwalający na przeróbki nadwozia jak w przypadku ciężarowy/osobowy) i wtedy przegląd rejestracyjny.

Jeżeli twoje pytanie (oczywiście hipotetycznie dotyczy Citroena) to chyba znam kogoś kto mógłby Ci w tym pomóc :D :D :D

A jeżeli chodzi o moje złomowane saxo to było tak jak napisał Kubas :) :) :)
Ja: Chciałem zezłomowac pojazd
Pan ze szrotu: To dawaj go Pan na wagę
Ja: (wyciagając "nadwozie" z siatki) Proszę
Pan ze szrotu: hahahahahahaha
Ja: hahaha to jak bedzie ???
Pan ze szrotu: Ponieważ mamy tu doczynienia ze znacznym ubytkiem nadwozia proponuję 500pln
Ja: Stoi

Ot taka historyjka :)

Bonczek 
There you go...
Petrolhead

Jaco, widzę, że się nie rozumiemy, no nic.

Jaco 
kośimazaki

Chyba nie.. :)

vitesse 
kopsnij mi tic taca

auto: nie mam
silnik:: j.w
moc: w nogachkm

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010   

a zakladajac ze samochod zsilnikiem 1,4 nie ma papierow bo np, to kupiony na czesci anglik, wtedy zmiana budy dalej jest legal ?

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km

Wysłany: Śro 23 Cze, 2010   

vitesse napisał/a:
a zakladajac ze samochod zsilnikiem 1,4 nie ma papierow bo np, to kupiony na czesci anglik, wtedy zmiana budy dalej jest legal ?

No jak ???
Anglika nie da rady zarejestrować w PL więc powyższa operacja jest nie do zrobienia.

Niestety ale powyższe rozwiązanie zakłada: 2 zarejestrowane samochody po czym jeden legalnie złomujemy.

I wszystko w temacie.

vitesse 
kopsnij mi tic taca

auto: nie mam
silnik:: j.w
moc: w nogachkm

Wysłany: Czw 24 Cze, 2010   

czyli zwyczajnie karoserii wyminic sie nie da :)
czyli po staremu, a juz myslalem ze jest jakas nadzieja

Odpowiedz do tematu