wiem ze źródeł że są wśród nas bogate ziomy które robią podyplomowe studia hehe, chciałbym się dowiedzić gdzie, jakie kierunki, za ile $$$ i czy warto. C'mon dudes, muszę podjąć decyzję
PS interesuje mnie głównie zarządzanie projektami ale posłucham o każdej opcji
Robiłem zarządzanie projektami na SGH. Szczerze mówiąc nie polecam - chyba nic mi to nie dało prócz papierka.
Z mojego punktu widzenia zdecydowanie lepsze były podyplomowe z Zarządzania Zasobami Pracy, też na SGH (przynajmniej były fajne koleżanki, a nie sami informatycy w porozciąganych swetrach ).
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: Pią 19 Sty, 2007
Ja kończe MBA IT, nie pytaj sie dlaczego już kończe, tak jest . Na koźmińskim . Generalnie, jakbym miał 40 lat to by mi to dało coś a tak, mam powtórke ( rozszerzoną ) ze studiów. Generalnie, miło , przyjemnie , dosyc ciekawy materiał , ciekawe prezentacje produktów w formie zajęć, bez problemowo, ale chyba dla mnie za wcześnie. Aha, nie drogo, nie wiem dokladnie ile ale nie drogo.
wiem o co chodzi, jeśli MBA to stawiałbym na SGH ale tam jest drogo (35 tys PLN...)
na razie chciałbym się dokształcić w kierunku zarządzania projektami ale jak widzę nie jest to łatwe bo programy na uczelniach w tej materii są okropnie nudne
Ja skonczylem akurat sgh, wiec jakiekolwiek studia na tej uczelni nie bardzo dla mnie maja sens. Zreszta MBA (sa 2) to raczej 55000zl a nie 35000zl. Myslalem raczej o MBA na polibudzie ale w sumie to niewiele nowego bym wniosl do swojej wiedzy.
W koncu robie sobie certyfikat CIMA (Chartered Institut of Management Accountants), jak dobrze pojdzie to za 3 lata skoncze . Ogolnie w UK duzo jest takich swiatowo uznawanych instytutow i zawsze cos do siebie mozna podpasowac (jest na pewno dla rewidentow ACCA, audytorow wewnetrznych CIA, marketingu, analitykow finansowych ....). Zaleta tego typu studiow jest taka ze sam sobie kolejnosc i intensywnosc egzaminow ustawiasz. Sesje sa zwykle 2 razy do roku. Uczyc sie mozesz samemu, wymaga to troche samozaparcia ale placisz tylko za egzaminy (zwykle ok 50-60 GBP za sztuke) za roczne czlonkostwo jakies 80 GBP i za ksiazki. Ilosc egzaminow rozna, na CIMA jest chyba 17, ale na CIA sa 4.
Jesli chodzi o zarzadzanie projektami to mam tez certyfikat green belt Six Sigma. W sumie to metodologia jest taka sobie ale jest duzo ciekawych narzedzi, glownie statystycznych. Robisz kurs i potem projekt.