auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Śro 14 Mar, 2012
cutoff - coś mi to mówi ale chyba nie wiem za bardzo do to jest.
To jakaś forma odcięcia paliwa przy zmianie biegu z gazem w podłodze żeby zminimalizować naprężenia w skrzyni biegów ???
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
auto: Saxo VTS
silnik:: TU5J4
moc: 118km Pomógł: 34 razy Dołączył: 20 Sty 2008 Skąd: Górki Małe
Wysłany: Śro 14 Mar, 2012
CHRZANEK napisał/a:
cutoff - coś mi to mówi ale chyba nie wiem za bardzo do to jest.
To jakaś forma odcięcia paliwa przy zmianie biegu z gazem w podłodze żeby zminimalizować naprężenia w skrzyni biegów ???
Paliwa, albo zapłonu albo tego i tego. Odcięcie na ułamek przy zmianie biegu, właśnie po to, żeby na chwilkę "zluzować" skrzynię i móc przebić bieg.
np. w clio R3 odcina się tylko zapłon i dlatego tak pięknie R3 sobie strzela
silnik:: Tuaregoa
moc: np 182km Pomógł: 16 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 14 Mar, 2012 Re: VEMS + cutoff
Bad-i napisał/a:
panowie specjalisci (moze Miniac wie) - czy SA Vemsa ma mozliwosc wystrojenia tam cutoffu wspolpracujacego z czujnikiem w skrzyni sekwencyjnej?
nie robie VEMSów, ale na 90% musi to mieć http://www.doyouneedabrain.co.uk/vems.htm - Fuel and/or ignition cut on gear shift.. Odciąć zapłon można na każdym SA *, tylko pytanie czy każdy SA ma to odpowiednio oprogramowane.
btw. nie spotkałem się z tym by ktoś robił cutoffa samym paliwem... a jeśli auto mocno strzela to znaczy, że ma ustawiony dłuszy czas odcięcia.
* W tymcorobie ustawia się wartość korekcji zapłonu, czas odcięcia/korekcji (ok 80ms dla kłowek, 130-140ms dla synchro), szybkość powrotu do stanu przed odcięciem, krok powrotu, oraz czas do uzbrojenia ponownego odcięcia. Jeśli nie ma możliwości ustawienia tych parametrów, to sam 'cutoff' po przycisku będzie działał gorzej niż jakbyś sobie na chwilę odpuścił gaz przy zmianie
_________________ Stefan ma dobre ciśnienie....
...w oponach!