Wysłany: Wto 04 Gru, 2012 Aluminium czy nierdzewka
Mam takie pytanie do fachowców
Układ dolotowy za turbo do Icka i dalej do kolektora ssącego. Lepiej z jakiego materiału wykonać?
Do wyboru mam aluminium (gięte) lub nierdzewka (spawana). W obu przypadkach uzupełnione standardowo kolankami i łącznikami silikonowymi (w serii mam gumowo plastikowe - nei dość że się grzeje to i puchnie...).
Kosztowo wychodzi mnie tyle samo... (do marki producenta nie przywiązuję wagi)
W jakiej rurze lepiej bedzie chłodzone powietrze, albo nie będzie się ze względu na materiał nagrzewać?
Podobno aluminium się utlenia - szkodzi to coś?
Z drugiej strony aluminium podobno jest lżejsze ale przecież 1kg to nie robi różnicy...
Moze ma ktoś jakieś doświadczenia? Bo jeśli to coś w rodzaju wyższość Świat Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia to kompletnie nie robi mi różnicy
auto: Ducato
silnik:: 2.3
moc: 110km Pomógł: 44 razy Dołączył: 27 Mar 2011 Skąd: Wilanów 90210
Wysłany: Wto 04 Gru, 2012
Wg mnie bez znaczenia byle by było szczelne i robione przez osobę która to zrobi dokłanie żebyś nie musiał rozkręcać tego co chwila i poprawiać spadające węże lub szukać nieszczelności. Jak również tak żeby ci nie stukalo o nadwozie jak się silnik zacznie bujać albo drżeć