auto: BE EM WE
silnik:: 3.0
moc: Pińcet sto dziewińcetkm Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Skąd: Gdynia
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016
Panowie bo mam opcje na oz ultraleggera tylko ze et jest 38 a ja mam 45 i sie zastanawiam czy podejdą czy trzeba bedzie robić dystanse i czy maja jakiś wpływ na jadę ?
auto: Ducato
silnik:: 2.3
moc: 110km Pomógł: 44 razy Dołączył: 27 Mar 2011 Skąd: Wilanów 90210
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016
W raz z et zmieniasz parametr zwany promieniem zataczania. Wiem ze poszerzenie osi może poprawić prowadzenie w zakrętach. Ale destabilizuje auto i wyrywa kierownicę przy jeździe na nierównej nawierzchni lub takiej, gdzie lewe i prawe kolo mają różną przyczepność - to przy hamowaniu. Ale 7mm na stronę to niewiele jak wejdzie Ci w zakole to chyba można ryzykować.
auto: rs
silnik:: benz
moc: miljonkm Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Kwi 2012 Skąd: kk
Wysłany: Nie 10 Sty, 2016
bob.dsk napisał/a:
Panowie bo mam opcje na oz ultraleggera tylko ze et jest 38 a ja mam 45 i sie zastanawiam czy podejdą czy trzeba bedzie robić dystanse i czy maja jakiś wpływ na jadę ?
jak masz et45, a zmienisz na 38, to wyjdzie szerzej, tak jakbyś założył dystans 7mm na każde z kół. Co do właściwości jezdnych jak to wyglada teoretycznie to już Ci Kamil wytłumaczył
a czy sie zmieści w nadkolu- sprawdz na jakimś forum gdzie ktoś więcej niż tylko ty ma a45, bo tutaj oprócz wiedzy teoretycznej, to od praktycznej strony będzie ciężko powiedzieć
Wysłany: Pią 20 Sty, 2017
Takie nietypowe pytanie.
Mogę kupić felgi z auta gdzie śruby był m14 i chce założyć w aucie ze srubami m12. Otwór centrujacy ET wszystko pasuje bo to ta sama marka, w obydwu stożek.
Czy ktoś może się podzielić informacjami nt temat?
Czy jak sie kupuje nowe felgi to jest gdzieś zapis czy one są pod m12 czy m14?
Wysłany: Wto 02 Paź, 2018
Dobrze poszło z czujnikami, to teraz może ktoś doradzi ws felg
Pacjent identyczny jak na zdjęciach poniżej. Felgi na aucie to akcesoryjne 7x18 5x100 ET51, na zime szukam 17.
Ibiza FR w standardzie wychodziła na takich 17 (za które salon liczy 1650zł brutto 1szt)
Pomyślałem że fajnie by było dobrać więc coś dwuszprychowego skoro i 17 i 18 sa w podobnym stylu. Koniecznie chcę grafitowe felgi, nie chcę też z elementami polerowanymi. Budzet mam w okolicach 500zł/szt im taniej tym lepiej, ale muszą być markowe.
Moje dwie propozycje to
Alutec 7,5x17 ET 38 - tylko wydaje się że maja wypukły środek.