auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Wysłany: Wto 24 Lip, 2007
Ja mam bardzo dobre zdanie o Dell;u, dla mnie taka honda wsrod laptopow, nawet lenovo sie zesrało jesli chodzi o desktopy, laptopy jeszcze jak Cie moge.
Obecny design della w przypadku przenosnych kompow jest raczej "jak deska do klozetu", wczesniejsze byly duzo lepsze ale wierze ze to jest jak moda i dell znowu wroci do pieknego designu
Dell to taki wol roboczy, moj co prawda mial troche interwencji ale pracuje intensywnie.
Ale zdania nie zmienie, jutro zrobie fotki, D610 to zwykly plastik
Jedno co nas meczy to ich zasypianie, jak zasnie czasami to mogila, niezaleznie od OS'u.
Piotras [Usunięty]
Wysłany: Śro 08 Sie, 2007
anjas napisał/a:
A, i mam jeszcze pytanie. Komputery będą wykorzystywane w firmie... Niestety jest na nich Windows Vista Home. Czy to jest zlamanie licencji? Czy musze je kupowac z Windowsem Professional? Czy ktos sie w tym orientuje?
Istnieje opcja legalnego downgrade'u do xp, ale tylko z visty business i ultimate.
Dziwna sprawa, bo artykuł o tym jest na stronie microsoftu
no dziwna sprawa - mnie powiedziano, że legalne jest to na co pozwolono w licencji... a w niej nie ma słowa o downgradzie - licencja jest wyłącznie na Viste.
Nasz firmowy prawnik zresztą twierdzi tak samo i pytał czy jak przyjdzie BSA to pokażemy im artykuł czy licencję?
_________________ Poznań: 22,5cm
Piotras [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007
Odpowiedź Pani z Microsoft UK na pytanie jakie prawa do downgradu ma windows vista
We have received this question countless times. We are able to answer this question quickly and accurately based on the OEM Vista Business Microsoft Software Licence Terms which state OEM Vista Business can be downgraded to Windows XP Professional, Windows XP Professional 64-Bit Edition and Windows XP Tablet-PC Edition
Tak na marginesie. Znam panne która pracowała w microsofcie tłumaczyła licencje na polski. Stwierdziła, że ile prawników tyle interpretacji tych licencji.
jak by nie było działamy na Viscie. Na szczęście na kompach ma chodzić internet, word, excell i power point, więc na razie problemów z wydajnością nie ma
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Można było sie zastanowić nad linuxem, to jest dobra opcja przy właśnie takim użytkowaniu kompa jak napisałeś, używałem przez jakis czas ubuntu, system obsługuje się identycznie jak windowsa, wiec nie ma problemów z przestawieniem sie pracowników na niego, od razu na nim jest open office czyli wszystko tak samo jak w microsoftowym offisie, no i najwiekszy plus, wszystko gra i hula jak trzeba nic sie z nim nie dzieje. I to wszystko totalnie za free zero złotówek.
Większość firm używa MsOffice. OpenOffice tylko teoretycznie jest kompatybilny. W praktyce walą się czcionki, kolory. Prezentacje wyglądają inaczej niż zrobione w PowerPoincie - też się walą czcionki itp.
Nie najlepiej działa to wizerunkowo.
Poza tym, również z innych względów musimy pracować na produktach Microsoft
Piotras [Usunięty]
Loko napisał/a:
Można było sie zastanowić nad linuxem, to jest dobra opcja przy właśnie takim użytkowaniu kompa jak napisałeś, używałem przez jakis czas ubuntu, system obsługuje się identycznie jak windowsa, wiec nie ma problemów z przestawieniem sie pracowników na niego, od razu na nim jest open office czyli wszystko tak samo jak w microsoftowym offisie, no i najwiekszy plus, wszystko gra i hula jak trzeba nic sie z nim nie dzieje. I to wszystko totalnie za free zero złotówek.
Jeśli rozmawiamy o użytkowaniu openoffice'a w firmie to trzeba kupić nośniki, bądź wersje pudełkową. Mimo wszystko wychodzi dużo taniej niż MS Office.
Ale problemy z czcionkami bądź rozjeżdżaniem się całych dokumentów występują dosyć często.
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Co do linuksa... tak i nie (potem sie rozpisze)
Co do openoffica - imho od roku jest juz lepszy od ms,
jesli ktos nie potrzebuje grzebac sie w accesie to ejst OK