auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Czw 13 Kwi, 2006 Jaki olej do 24 letniego auta ??
Mam pewien dylemat, fabrycznie moje auto jeździło sobie na gęstym mineralnym oleju i tu pytanie bo słyszałem wiele teorii.Ponoć w moim przypadku jakiś syntetyk moze nawet zaszkodzić z racji pompy oleju która w 82 roku była przystosowana do innych parametrów oleju a raczej jego gęstości.
jesli silnik czesto jezdzi powyzej 6000 obrotow to nalezy mu sie sportowy olej, czyli albo motul (najlepiej z serii competition) ablo valvo VR1 racing. Oleje te niestety maja to do siebie ze trzeba je wymieniac co 8000km.
Lej VR1 Racing - świetny olej, a koszt sporo niższy niż w przypadku motula. Motul lepiej sprawdza się w silnikach mocno "przelanych" paliwem, co w twoim przypadku nie ma raczej znaczenia. Ja jeżdżę na VR1 i bardzo sobie chwalę. Co do wymiany, to zależy jak się jeździ. W przypadku w miarę seryjnych silników można zmieniać co 7-8 tysięcy, w przypadku mocno wydłubanych i "przelanych" tak naprawdę przydało by się po każdym ostrym pałowaniu fury.