Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 Pompa paliwa - usterka ?
Mam jakiś problem z pompą paliwa najwyraźniej...
Dzisiaj jak poupalałem troche Clio na torze zjechałem do "parku maszyn" aby ostudzić maszyne,potem pojechałem znowu kilka lapów i zjechałem juz całkowicie z toru zostawiłem fure na luzie silnik chodził na wolnych obrotach,dosłownie za kilka sekund słysze jak pompa wyje dosłownie wyje,i zaraz silnik traci obroty i gaśnie.
Odpaliłem znowu i pompa dalej wyje,i tak jak by pompa nie podawała paliwa i silnik gaśnie.
Może to wina nie wymienionego filtra paliwa ? Dlatego pompa wyje ? Czy może pompe szlak trafił ?
Dodam też na koniec ze zrobiło mi się to juz 2 raz..
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Nie 25 Lis, 2007
Stachu: żeby nie było że jest "znieczulica" i nikt sie nie interesuje
Np Saxo czy 106 jest bardzo wrażliwe na niski stan paliwa, w zasadzie poniżej 1/4 nie powinno sie upalać po winklach bo paliwko lata w lewo i prawo i czasem może sie zdarzyć że pompka pociągnie powietrze.
Raz czy dwa to jeszcze przejdzie, ale im mniej paliwka tym częściej ssie na sucho
Być może clio też jest wrażliwe i upalać trzeba z wieksza ilością wachy.
Jeżeli pompa hałasuje, to nie ma sie co oszukiwać, raczej sie nie naprawi...
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
Jestem ździwiony że ktoś tu zajrzał i odpowiedział mi a raczej służy pomocął...
Szczerze to miałem powyżej 1/4 zbiornika tak grzieś 2 prawie 3 kreseczki ale na torze podczas upalania świeciła się non stop rezerwa.
Jak mam dużo paliwa a nawet 1/4 i nie upalam go na torze to pompa nie wyje.
Chociaż czasami jej się zdarza.
Zobacze jaki to jest koszt jak nie wielki to kupie pompe i wymienie
dzieki CHRZANEK za odpowiedz :564: :564:
No i stało sie !
Wczoraj zaistniała pewna sytuacja :\
Mając troszeczke mniej niż 1/4 zbiornika paliwa samochód kilka razy tracił obroty gdy stałem na światłach,obroty spadały do 0,5 tys obrotów i silnik gasł starałem sie wciskać pedał gazu na maxa i czasami obroty wracały.
Pompa wyła że nawet nie wiem jak to opisać !
Zajechałem na Shella specialnie i zalałem kilka litrów V-Power 100 oktanów żeby przepłukać pompe ale niby było dużo powyżej 1/4 zbiornika i juz samochód nie tracił obrotów.
Mam plan żeby wymienić pompe paliwa na dniach i silniczek krokowy.
Mam nadzieje że wszystko wróci do normy po wymianie !
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Wto 26 Maj, 2009
Panowie problem jest, podobny tylko chyba pompa w ogóle nie podaje. Nie słychać jej w ogóle. Dziś będę jeszcze raz sprawdzał napięcia czy są na kostce i podpinał bezpośrednio pod Aku. Pacjent to AX GTi. Ktoś wie jak sprawdzić czy przekaźnik jest OK?
Wygląda on tak.
Teraz już lepiej bo styki przeczyszczone. SPrawa pilna bo w sobote wyrazów.
P.S Szedłem baaaaaaardzo ale to baaaaaardzo długi łuk.( i na zacisku zgasł) w teorii paliwo powinno być cały czas przy pompie, bo pompa po prawej stronie baku.
jak przekręcasz kluczyk to powinno "pyknąć" w przekaźniku, potem powinieneś usłyszeć pompę
AndreXSi [Usunięty]
Jak pisałem w innym temacie:podłącz pompę pod aku i sprawdź napięcie na kostce. Przekaźnik nie wiem jak sprawdzić, chyba też kombinować po napięciach na stykach. Najlepiej podpiąć drugi
KonradMK napisał/a:
jak przekręcasz kluczyk to powinno "pyknąć" w przekaźniku, potem powinieneś usłyszeć pompę
Mi też pykało, a jednak przekaźnik był padnięty...
A nie lepiej wziąć miernik i zobaczyć czy prąd dochodzi do pompy ? Ewentualnie stuknąć mocno w pompę parę razy podczas gdy druga osoba kręci rozrusznikiem ? Ewentualnie sprawdzić na początek bezpieczniki ? Miałem taki przekaźnik wyrzuciłem.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
KonradMK napisał/a:
O to sprawdzę o tym nie pomyślałem.
Vlodarsky napisał/a:
Ewentualnie stuknąć mocno w pompę parę razy podczas gdy druga osoba kręci rozrusznikiem ?
Marku próbowałem tak jak mówiłeś, niestety nic
Bezpieczniki sprawdzone wszystkie OK.
Dziś po południu miernik i się będę bawił. Póki co podłączałem tylko pompę pod oświetlenie tabliy rejestracyjnej, bo taką możliwość miałem na miejscu.
Tak btw to jak mi padł ten przekaźnik to podłączyłem sobie pompę pod przewód od pozycyjnych (najbliżej był od bezpieczników pod maską ) i tak jeździłem chyba ze 2 tygodnie, włączając pompę przełącznikiem świateł