Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Volvo 850
Autor Wiadomość

Walle 
nieprzyzwoite zabawy

auto: e39
silnik:: WTF52OMG65
moc: niewyobrażalnakm

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012   Volvo 850

Świruję na starość, ale zakochałem się w tym kanciaku, w kombi szczególnie. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym autem?

Ma kilka plusów:

- te nie walone nie rdzewieją wcale
- jest stosunkowo tanie i w zakupie i w serwisie
- ma zajebisty styl (robotniczo-nauczycielsko-niby fafarafa-wolnozawodowy)
- jest pojemne
- nienajgorzej wyposażone

Gdyby ktoś miał kiedyś z takim autem coś wspólnego - chętnie się dowiem ( a na Was w sumie w każdym temacie można liczyć, zapewne jest tu ekspert od Volvo ;D )

Interesuje mnie albo 2.5 20V 170KM , albo 2.3 turbo T5. I zagazować :]
TDI 140KM (silnik 5cylindrowy z A6) też jest spoko, ale znaleźć taki z przebiegiem realnym to chyba w Szwecji...

Tam było podobno nawet AWD. Wie ktoś jaki to rodzaj tego AWD?

P.S jak ze Szwecji sprowadzić auto? Tam podobno można się calutkiej, calusieńkiej historii dowiedzieć...

Bart 
HEJTER

auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   

ja się nie znam, ale T5R rządzi :>

Przeszłość szwedzkich samochodów sprawdzasz po numerze rejestracyjnym tutaj: https://www21.vv.se/fordonsfraga/FragaPaAnnatFordon.aspx

Maciusiowy 
Powiedź cos śmeisznego...

auto: GolfMk4
silnik:: V6
moc: 500+km

Bart napisał/a:
T5R rządzi

+1

Tomcat 
Pisze wiadomość....

auto: VTS + 147
silnik:: 1.6 + 1.9
moc: pierdyliard srylionówkm

Podalaczam sie, bo tez mi przeszedl przez mysl ostatnio ten samochod, tylko ja potrzebuje typowo ekonoma, wiec albo 2.0 z gazownia, albo 2.5 TDI. Do tego tempomat, hak, klima i mozna jezdzic z rajdowka po kraju :)

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km

Walle napisał/a:
albo 2.3 turbo T5. I zagazować

lepiej weź diesla.
szkoda takiego auta na gazownie.

850 super fura - kombi latały w wyścigach płaskich (niezły odlot) chyba w BTCC ale byc może w jakimś regionalnym pucharze, ale było na 100%

kosmita 
spieprzaj dziadu

auto: Reno Sport
silnik:: 1.6
moc: 133km

Tomcat napisał/a:
2.5 TDI

polecam :) trwały i mało pali

Kuner 
na satatek. służbowo!
swiatMINI.pl

auto: kilka
silnik:: dużo
moc: łącznie z 1000km

Walle napisał/a:
2.5 20V 170KM

Najlepsza opcja z benzynowych. Dzielnie znosi LPG, ale ta musi być lepsza. Najtańsze instalacje nie ogarniają.
Walle napisał/a:
TDI 140KM

Najlepsza opcja. Użytkowałem 850 z tym silnikiem - spalanie po mieście 7 litrów, w trasie nawet 5,5 :jupi: a raz właścicielowi teo auta udało się zejść poniżej 5, niespecjalnie się wysilając ;) Serwisuje do tego jednego taksówkarza z tym silnikiem i stuknęło mu 800 kkm i nadal jeździ :)
Walle napisał/a:

Omijaj AWD z daleka. Jebie się jak matka z łobuzem.
Walle napisał/a:
le znaleźć taki z przebiegiem realnym to chyba w Szwecji...

w 20letnim samochodzie sprawdzasz czy przebieg jest prawdziwy? :lol2: Kup go po stanie technicznym :P

AAaa no i automaty mają minus że przeważnie skrzynie ciekną, a co za tym idzie, za chwilę się rozsypuje skrzynia ;)

WuRC 
sprzedam aparat Zorka 5

auto: 3/4 E46
silnik:: M54
moc: pieruńskakm

Bart napisał/a:
ja się nie znam, ale T5R rządzi :>

850R było jeszcze bardziej mocarne z tego co pamiętam. Tyle, że nie lymyted edyszyn.

CHRZANEK napisał/a:

850 super fura - kombi latały w wyścigach płaskich (niezły odlot) chyba w BTCC ale byc może w jakimś regionalnym pucharze, ale było na 100%

Było, było :faja:

Walle 
nieprzyzwoite zabawy

Kuner napisał/a:
Walle napisał/a:
2.5 20V 170KM

Najlepsza opcja z benzynowych. Dzielnie znosi LPG, ale ta musi być lepsza. Najtańsze instalacje nie ogarniają.
Walle napisał/a:
TDI 140KM

Najlepsza opcja. Użytkowałem 850 z tym silnikiem - spalanie po mieście 7 litrów, w trasie nawet 5,5 :jupi: a raz właścicielowi teo auta udało się zejść poniżej 5, niespecjalnie się wysilając ;) Serwisuje do tego jednego taksówkarza z tym silnikiem i stuknęło mu 800 kkm i nadal jeździ :)
Walle napisał/a:

Omijaj AWD z daleka. Jebie się jak matka z łobuzem.
Walle napisał/a:
le znaleźć taki z przebiegiem realnym to chyba w Szwecji...

w 20letnim samochodzie sprawdzasz czy przebieg jest prawdziwy? :lol2: Kup go po stanie technicznym :P

AAaa no i automaty mają minus że przeważnie skrzynie ciekną, a co za tym idzie, za chwilę się rozsypuje skrzynia ;)

Są podobno jakieś problemy z hamulcami? W wielu egzemplarzach nie działają i ciężko coś z tym poradzić. Wiesz coś o tym? :)

ABS?

Tam jest klima na stary czynnik?

Myślałem tylko o manualu raczej. Automaty w Volvo wiem, że nie są jakieś mega.

Pewnie, że kupowałbym po stanie technicznym, ale fajnie wiedzieć tak jakoś mniej więcej. Wolę wiedzieć, że ma 350 kkm niż mieć 150 kkm dla własnej satysfakcji...

pcs 
dodatkowe kategorie

auto: volvo 240 turbo
silnik:: B204gt
moc: 200km

Kuner czytajac Twoje opinie o volvo 850 mam wrazenie, ze to forum taksowkarskie a nie milosnikow samochodow ....

Ten diesel z "Audi" to z dostawczaka jest i tam jego miejsce, jak fura nie ma byc na taxi.

Najlepsze motory to oczywiscie te z turbina, choc fakt troche pala. Najmniej problemow jest z 2.3 wolonossakiem, raczej nie do zajechania. W tych z turbina tez nic sie nie dzieje. Brzmia fajosko bo to 5 garow. Ze zmodyfikowanym osprzetem siedzi w nowym focusie RS.

A w tym AWD to sie niby co psuje bo nie slyszalem o tych malowniczo opisanych awariach? Nic prostrzego sie chyba nie da wymyslic, to sprzeglo wiskotyczne, sie zagrzeje maz to zepnie tyl. Taki pierwowzo haldeksa tylko bez elektroniki zadnej.

Mozna tez szukac wersji po lifcie ktora sie nazywala S70/ V70 i to dopiero od tej wersji wtstepowalo awd. Ja mialem wersje V70 XC cross country, zajebongo fura, po 11 latach w sumie wszystko bylo nadal seryjne. Kupil odemnie gosc i zagazowal, teraz chyba chce sprzedac, naprawde warto, sam moze kupie.

Hamulce jak na klase reszty sa istotnie fatalne.

Jedyny awaryjny element to zamki, mnie wkurwialy i daltego sprzedalem.

Fajniejsza jest jednak tylnonapedowa 900tka turbo :)

Walle 
nieprzyzwoite zabawy

Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   

Większość twierdzi, że właśnie 850 jest lepszym wyborem niż s/v 70. Niby solidniejsze auto. Nie znam się jakoś mega na Volvo. Powtarzam opinie.

850 TDI silnik ma z dostawczaka, ale osiągi - 9,2 do setki - jak najbardziej osobowe. Poza tym robi imponujące przebiegi. Tutaj słyszłem same dobre opinie... Tyle, że traktor.

2.3 wolnossące w 850? Chyba nie było....

900 z turbo ma mój dobry kumpel - Volvo 960 B204FT - zresztą podobno na sprzedaż, też ciekawe auto....

pcs 
dodatkowe kategorie

auto: volvo 240 turbo
silnik:: B204gt
moc: 200km

Walle napisał/a:
Większość twierdzi, że właśnie 850 jest lepszym wyborem niż s/v 70. Niby solidniejsze auto. Nie znam się jakoś mega na Volvo. Powtarzam opinie.

niczym sie nie roznia jesli chodzi o jakosc wykonania, i technologie, sa ludzie, ktorzy twierdza, ze volvo sie skonczylo na modelu 900, sa ktorzy twierdza, ze na moelu 850/s-v70, a sa ktorzy twierdza ze na s60/80/v70 bo to byla ostatnia plyta podwoziowa volvo a nie forda.

850 TDI silnik ma z dostawczaka, ale osiągi - 9,2 do setki - jak najbardziej osobowe. Poza tym robi imponujące przebiegi. Tutaj słyszłem same dobre opinie... Tyle, że traktor.

uczciwie to z nowym osprzetem ten motor jeszcze w Tuaregu chodzil, ale nie lubie VW diesli jakos. Pozatym dzis raczej 99% jest zajechanych strasznie i nie warto. Ogolnie trzeba szukac aut od pasjonatow, kolekcjonerskich albo po remontach, bo to stare auta sa.

2.3 wolnossące w 850? Chyba nie było...., moze formalnie to 2,4 bylo.

900 z turbo ma mój dobry kumpel - Volvo 960 B204FT - zresztą podobno na sprzedaż, też ciekawe auto....

moje 240 bazuje na takim motorze (B240GT), to byly najmocniejsze tylnionapedowe volva z 16 zaworowymi glowicami coswortha. Niestety mialy tez sporo fuckupow, dzis raczej dla pasjonatow. Moj silnik ma inny blok, zeby uniknac pompy oleju w bloku i miec natrysk na denka.

Kupowanie w szwecji to oczywiscie dobry pomysl, uczciwy narod.

Kiedys z nami w kosza gral kogos znajomy (Majka?), ktory mial zadbane bodaj 850t5r w wersji 2 litrowej "wloskiej" w automacie, rewelacyjnie jezdzilo.

Jesli chodzi o 850 to dla mnie idealem jest 850R w kolorze bladozoltym.

Kuner 
na satatek. służbowo!
swiatMINI.pl

auto: kilka
silnik:: dużo
moc: łącznie z 1000km

Walle napisał/a:
Są podobno jakieś problemy z hamulcami? W wielu egzemplarzach nie działają i ciężko coś z tym poradzić. Wiesz coś o tym? :)

ABS?

Nie spotkałem się.
Walle napisał/a:

Tam jest klima na stary czynnik?

od 93 roku jest obowiązek nowego czynnika więc w każdym jest r134a, a czy były modele z r12 to nie wiem bo nigdy się nie spotkałem.
pcs napisał/a:
Kuner czytajac Twoje opinie o volvo 850 mam wrazenie, ze to forum taksowkarskie a nie milosnikow samochodow ....

jak bym to powiedział po pijaku: "jakiś problem masz"? :rotfl:
Wyraziłem swoją opinię na temat typowego dupowozu, a forum jest chyba o hot heczach jeśli już się siebie czepiamy. Dla mnie Volvo 850 to wół roboczy, a nie auto do którego warto pałać miłością. ma być tanio i wygodnie w miare ;D
Cytat:

też wielokrotnie to słyszałem, zdania nie mam bo nigdy nie miałem 70tki, a w warsztacie mechanicznie oba auta były okej. W 70 tkach spotkałem sie z problemem sterownika centralnego zamka czy sterowania fotelami, co występowało także w moim s80 :)

Koto 
plotki... plotki...

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6
moc: 103km

Moja opinia wiele nie pomoże ale kiedyś jeździłem trochę takim czołgiem w zimie, super fura, nie pamiętam w ogóle co to za silnik był ale jeździło się za.jebiście :) A jak się to ustawiało bokiem na śniegu, rewelacja ;)

itr 911 
szukam przystojnego blondyna

auto: w planach
silnik:: 3.8...
moc: dużokm

No to i ja dorzucę trzy grosze bo zrobiłem 850 sporo kilosów jako szczeniak (a więc nie oszczędzałem go ;D ) bo mój Tatko miał dwie sztuki i jedna do dzisiaj!!!

To autko poprostu ma klimat :faja: Stylistyka ponadczasowa bo moim zdaniem nawet dzisiaj machy nie trąca!
Jakość wykonanie (trwałość) to poziom merca 124 a nie współczesnych aut.

Pierwszy był z początku produkcji 1992 i skończył żywot 2008 z przelotem 560tyś km!!!
Auto jednak miało przeszłość wypadkową i pojawiała się ruda, ale i tak ciężko szła jej konsumpcja :lol2:

Obecne pochodzi z ostatniego roku produkcji czli 1996 (pozniej s,v 70) i to jest dopiero rodzynek!
Motor jak w poprzednim czyli 2.5 bena 170km, ale w automacie, bezwypadek 100% (osobiście go szukałem prawie rok na 60 urodziny Tatka bo oznajmił, że innego auta nie chce i do drewnianej jesionki chce tylko tym jeździć).
Przelot 230tysi, nie bierze grama oliwy, wyposażenie jak w s-klasie i to wszystko za 8tysia ;D

Co brać? Ważne aby nie był walony! Modele bez przygód nigdy ruda nie ruszy a blacha jest tak gruba (przez co cała konstrukcja auta) że...Tatko wjechał w KONIA!!! i do wymiany była maska błotnik i reflektor...KUŃ...świeć Panie nad jego duszą:(

Silnik tylko 2.5, 170km!!! najlepiej z manualem (automat mega wolny, więcej pali).
Te motory to legenda volvo i "lubią" gaz jak już ktoś się zdecyduje.

Zawieszenie bardzo trwałe, proste w naprawie (pękają poduszki górnego mocowania amora, i wybijają się gumy w belce)
Problem to łożyska bo nie ma możliwości wymiany samych tylko całe piasty!!!

Prowadzi się jak na autko z 20 letnim stażem super !!! Nie kładzie się w zakrętach, ale i zawias ma tą sztywność więc mega komfortu tu nie zaznasz.

Zdarzają się jakieś drobne usterki elektryczne (np podświetlenie komputera pokładowego) ale to pierdoły.

No to się rozpisałem, ale poprostu uwielbiał to autko i mam do niego sentyment :*

Obecnie jeżdżę m3 e46...a jak jestem u Ojca to lubię sobie pojeździć volvinką więc coś w niej musi być :lol2:

Odpowiedz do tematu